středa 27. února 2019

Cestování: Irsko

Byl to zrovna Black friday, který byl příčinou docela levných letenek. Když jsem viděla, že se dá do Dublinu dostat, za poměrně pěkný peníz, neváhala jsem ani minutu a dárek pod stromeček pro moji sestřičku byl jasný. Irsko jsem na seznamu "must see" neměla, ale ona tam moc chtěla a já si myslím, že každé cestování je dobré cestování.


Ze zpátečních letenek pro obě za 3tis, se nakonec staly letenky za 5tis. Je dobré uvědomit si, že když kupujete letenky, tak třeba Ryanair (přes který jsem kupovala i já) má v ceně letenky jen pidi tašku, do které se umí zabalit jen Blondýna z Londýna :) Pokud potřebujete příruční kufr, připlatíte si, stejně jako za to, když chcete vybrat místa k sezení. 
Ideálně také nezapomínejte na praktické věci, jako je cestovní pojištění, člověk nikdy neví, co se může stát :)


Když lítáme s Verunkou, tak místa k sezení nikdy nekupujem a díky tomu, že odbavujeme vždy najednou, tak nás automat posadí vedle sebe (zatím to tak vždy bylo). Ale jistota to není, to je jasný.

Letěly jsme z Prahy, a tak jsme z našeho Havířova musely žlutým vlakem už ve dvě ráno. Cestování ten první den bylo fakt náročné a po příletu jsme se zvládly jen najíst a vzbudit se až na druhý den ráno. Na ten jsme se ale moc těšily, protože nás čekala prohlídka Guiness pivovaru.



Pivo piju jen velmi výjimečně v letní atmosféře, ale z recenzí bylo jasné, že tohle místo nemůžeme minout. A já to musím jen potvrdit. 7 pater, které Vás naprosto vtáhne do celého procesu vaření piva. Od absolutního základu jako jsou suroviny, po pražení (to patro bylo normálně doplněno i o vůni, která se při tom pražení uvolňuje!), přes marketingový vývoj celé značky po testovací místnost, kde nás velmi milá slečna naučila, jak se pivo správně pije. Opravdu je v tom rozdíl jestli ho srkáte (a bude Vám v puse nepříjemně hořké), anebo ho hltnete spolu s douškem vzduchu a necháte si po ústech rozlinout příjemnou hořko sladkou chuť. Třešničkou na dortu byla orosená sklenice černého piva, které pijete v prosklené kopuli s výhledem na Dublin. Vůbec se nám od tama nechtělo.













 Vstupenky jsem kupovala online přímo na oficiálních stránkách - jsou různě drahé podle denní doby, doporučuju vybrat hned tu ranní, kdy tam ještě není tolik lidí a která je taky nejlevnější. V ceně máte voucher na sklenici piva.

Měly jsme neuvěřitelné štěstí na počasí. V Irsku je celý rok počasí v podstatě stálé, a tak tam klidně můžete vyrazit i v zimních měsících, kdy se tam dočkáte teploty kolem 9 °C. Asi jsem si to počasí vymodlila, každopádně kromě toho, že nepršelo (vůbec, chápete?), tak jsme měly i příjemné polojasno většinu času. To bylo uplně ideální na procházku po Dublinu. Není to moc velké město a tak nám odpoledne stačilo na to, abychom navštívily to, co jsme chtěly nejvíce vidět.




Co se mi na Dublinu moc líbilo, bylo to čisto, které tam všude je a taky ti lidi. V každé restauraci se Vás zeptají, jak se máte. Když někoho zastavíte s žádostí o radu, pomalu Vás dovede na dané místo, abyste se neztratili. To si vážně užijete, až tam pojedete :) A ta architektura. Z toho jsme byly se segrou fakt vedle. Trochu jako z Harryho Pottera. 















Sobota byla dopředu naplánovaná jako výletní den na Moherské útesy neboli Cliff of Mohers chcete-li. Na to jsem se těšila uplně nejvíce, protože výšky miluju v jakékoliv podobě. Zájezd jsem koupila přes Paddywagontours a můžu to s klidným srdcem doporučit i Vám. Pohodlný autobus, wifi i možnost nabíjení telefonu na palubě a velmi vtipný a milý řidič. Po cestě nám vyprávěl nejen o Irsku samotném, ale i různé historky. Fakt jsme si to s ním užili. Cesta je to přes celé Irsko, což je ale jen jako cesta z Ostravy do Prahy.




  



Měli jsme po cestě i pár krátkých zastávek na občerstvení a rychlou fotku u nejmenšího hradu jaký jsem kdy viděla :) Na útesy jsme pak měly jen hodinku a půl, což bych brala klidně delší, protože nám (hádejte co) zase vyšlo nádherné počasí, a tak bych tam klidně vydržela jen tak hodinku sedět a koukat do moře. O kousek dál jsme se zastavili taky na Baby cliffs (na fotkách níže), na kterých jsme měli jen smutných 15 min, ale i tak to byl dechberoucí zážitek. Cestou na oběd se nám otevřel výhled na Galaway, který byl tak nádherný, že v tu chvíli byla v autobuse wifi absolutně zbytečná :)






Večer jsme nemohly zakončit jinde než na ulici Tample bar, kde jsme si zamilovaly atmosféru samotného Temple, ale i Lundy foot's, který má v prvním patře dokonce část věnovanou Česku. Přišly jsme na to až ve chvíli, kdy jsme si všimli po zdech fotek s českým textem, v jídelníčku česká piva a knedlíky a když na nás číšník promluvil česky :D No jaká já náhoda, že si vyberete zrovna český bar?
Tahle Temple bar ulice je něco jako naše Stodolní, jen o dost větší. Každý bar má svoji živou hudbu, někdy i tanečníky, lidi tancují, baví se, ta atmosféra je tam neskutečná. Pro dokreslení atmosféry jsme si daly Irské Baileys a bylo to tak super, jak jen to mohlo být. 

Co se bydlení týče, bydlely jsme v Butlers Townhouse, klasicky přes booking. Moc krásné místo, půl hodinky chůze do centra, dvacet minut autobusem z letiště. Romantické, malinké a útulné i dobré snídaně měli :) Doporučuji.


Drtivá většina fotek je focena uměleckým okem mé nádherné Markétky. 

Pokud ještě nemáte Irsko na svém "must see" seznamu, doporučuji Vám ho tam přidat. 
Co byste tam ještě doplnili vy? Máte nějaké cestovatelské zážitky z Irska?
Vaše V.

1 komentář:

Každý komentář mě potěší ♥