čtvrtek 10. října 2013

Poprvé do fitka

Krásný čtvrteční den!
Jak si užíváte podzimu? Já jsem nesmírně nadšená, že se ještě drží docela hezké teploty, protože tohle počasí je úplně nejlepší na běhání. Fakt:) Musím se přiznat, že teď už nechodím tak často jak tomu bylo v létě, protože začaly školní povinnosti a tréninky a hlavně ubyla ta obrovská motivace přípravy na WRP. Musím říct, že jsem ale pocítila obrovský pokrok..stalo se mi to při pondělím běhu....Jen tak si běžím takovou krásnou trasou u nás v parku a vidím jak ostatní lidi lehce chodí a užívají si sluneční paprsky, které ještě hřejí..i já jsem se na chvíli zamyslela a najednou mi hlavou proběhla myšlenka, že se mi běží nějak moc lehce, jestli ještě pořád běžím a nepřešla jsem do chůze?  A víte co? nepřešla, opravdu se mi tak krásně lehce běželo...doufám, že to bude čím dál tím lepší, opravdu začínám chápat co na tom běhu je:)




Dneska pro Vás mám takového malého průvodce pro první návštěvu posilovny. Setkávám se totiž s názory z různých stran, že nechodím do fitka...protože...nevím co cvičit, jak se chovat apod.  Shrneme tedy to nejdůležitější co vědět, když se do fitka chystáte jít;)


  • Vyberte si fitko


Myslím, že je úplně nejlepší dát na rady známých a přátel, kteří fitcentra navštěvují. Ano, osobní zkušenost je k nezaplacení, ale pokud máte ve městě několik fitek, bude napoprvé určitě nejlepší jít podle doporučení. Já osobně bych šla raději do novějšího, dobře vybaveného fitcentra. Dobré je si zjistit kolik stojí vstup, otvírací dobu (nic neodradí cvičení více, než zavřené fitko :D), jestli má fitcentrum klimatizaci (obzvlášť v létě), zda nabízí služby trenéra apod. 
  • Co cvičit?
Pokud se chystáte poprvé, je dobré dopředu vědět, na co se vlastně ve fitku chystáte. Věřte mi, že na místě Vás neosvítí co vlastně chcete cvičit a které stroje vybrat. Proto si buď domluvte cvičení se zkušenějším partnerem, který Vám poradí, ještě lépe si domluvte trenéra, který bývá ve většině fitcenter k dispozici, který Vám sestaví trénink a poradí s provedením cviků nebo si aspoň najděte na internetu inspiraci k tréninkům pro nejrůznější tréninkové partie, kterých je opravdu milion (zkuste se mrknout na stránky muscle fitness, kde najdete rady pro ženy i pro muže). Věřte, že bude daleko jednodušší jít do fitka s tím, že vím co chci cvičit, jaké stroje použít. (pokud si najdete tréninky na internetu a nebudete rozumět některým výrazům, použijte google a nebo ještě lépe you tube, kde najdete videa s provedením daného cviku;)
  • Co s sebou?
Důležité je cítit se dobře! Takže pohodlné oblečení na cvičení (doporučuji i sportovní podprsenku, která k mému tréninkovému oblečení neodmyslitelně patří), dobré sportovní boty(obzvlášť pokud se chystáte běhat na páse, nebo dělat dřepy). Nezapomeňte na ručník. Ten nesmí chybět! Budete si ho pod sebe dávat na jednotlivé stroje, pod zadeček nebo záda (či co budete zrovna cvičit), aby jste tak zabránili přímému kontaktu kůži (rozuměj potu) se strojem. Není nic odpornějšího než si jít sednout na propocený!neutřený! stroj po někom jiném. Pokud víte, že je ve fitku dobré sociální zázemí, vezmi si sprchový gel, osušku aby jste se mohli osprchovat. Vodu si vezmi z domu, ale ve většině fitcenter se jinak voda nebo iontový nápoj dá zakoupit. Já ještě přidávám do své tašky rukavice na cvičení (aby mě nebolely ruce z činek), telefon a sluchátka na hudbu:)
  • Dodržujte určitý řád
Pokud s něčím cvičíš, vždy to vrať do původního stavu a na místo kde to bylo. Je to důležité, protože kdyby to každý nedodržoval, pak by jste si taky nemuseli zacvičit, pokud by jste hledali činky po celém fitku nebo měli sundávat stokilové závaží po svalnatějších jedincích. Neruš hlasitým hovorem s partnerem nebo telefonem ostatní. Přišli si tam zacvičit, ne poslouchat upištěný smích ostatních. Pokud vidíte na nějakém stroji ručník, znamená to, že si ho tam někdo dal, protože tam v nejbližší době chce cvičit, tak to respektujte, popř. nebývá problém se domluvit na střídání.
  • Ničeho se nebát!
Lidi, které tam potkáte, jsou na stejné lodi jako vy. Taky tam šli proto, aby si zacvičili. Někteří jsou zkušenější, ale určitě se Vám nikdo nebude smát nebo něco podobného. Každý má dost svých starostí, aby si zacvičil to co chce. Nebojte se oslovit někoho jiného, pokud si nebudete vědět rady s nějakým strojem či čímkoliv jiným. Od toho tam je hlavně člověk na recepci. Rád Vám určitě poradí i někdo jiný. Tak vzhůru dotho:)

Malá motivace nakonec


To by bylo pro začátek asi všechno. Pokud máte nějaké dotazy neváhejte se zeptat. Krásný den!

PS: Navštěvujete fitcentrum?

Obrázky zdroj google.cz

6 komentářů:

  1. Pěkný článek. Do jakého fitka chodíš? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Minulý týden jsem chodila do fitka na dovolené v Egyptě, dnes jdu poprvé v ČR (s tatínkem :D :D :D tak mi snad poradí :D ) tak jsem zvědavá...doufám, že na mě lidi nebudou moc koukat... :D ze začátku tam budu za lůzra :D :-/ :)

    OdpovědětVymazat
  3. Toho se prosím tě neboj, lidi většinou chodí si hlavně odcvičit;) a budeš mít taťku tak není čeho se bát ;)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě potěší ♥