úterý 8. září 2015

Antikoncepce a já

Krásný den Vám přeji.
Po delší době s příspěvkem, kterým chci jak jinak jen předat nějakou svoji zkušenost. Na úvod bych ráda upozornila, že nejsem doktor a předávám pouze můj pohled na věc, nic nezobecňuju a neházím do jednoho koše, aby jsme měli hned jasno :)



Název napovídá, že dneska to bude vyloženě holčičí téma. Protože na internetu se dozvíte spoustu věcí, ale o antikoncepci (o té tabletkové formě myslím) si u fitnessek moc nepřečtete. Nevím čím to je, možná už to považují za příliš osobní, nicméně je to věc jako každá jiná a já osobně bych byla ráda, kdybych to co vím teď věděla už dříve... no ale k věci.

Možná si vzpomínáte, že jarní sezónu jsem musela ukončit, kvůli tomu, že tělo odmítalo spolupracovat a přes stoprocentní nasazení, přes změny ve stravě, hromady pohybu, tělo odmítalo pustit cokoliv. S Honzou (trenérem) jsme to přikládali pouze rozhozenému metabolismu, který bylo potřeba znovu nastartovat (nepopírám, že to určitě taky mělo svůj podíl, ale nebylo to těch 100%, které jsme si mysleli).

Když jsem začínala s podzimní přípravou, vypadalo to na začátku velmi podobně jako u toho jara..ať jsme zkoušeli hýbat s jídlem jakkoliv, hýbat s pohybem jakkoliv, ta váha prostě nešla dolů. Kolikrát už si říkáte, že je to prostě proti přírodě, hledáte problém a nechápete kde to je. Už jsme přemýšleli nad vážnějšími zdravotními problémy, když se ke mě donesla zajímavá informace, že ta váha taky nemusí jít dolů kvůli tomu, že jím hormonální antikoncepci.

Začala jsem přemýšlet. Antikoncepci jím od svých 16-ti let, tehdy to byla Belara. Užívala jsem ji docela dlouhou dobu, až do svých 24 let. Tedy do loňského podzimu, kdy jsem se rozhodla, že ji vyměním (přestože mi seděla, myslela jsem si, že můžu mít i lepší :D) a tak jsem začala užívat Foxinette. Poměrně dost se mi zhoršila pleť (normálně totiž nemívám problémy s pletí a jsem zvyklá mít ji jako miminko.) V tomto období se mi ale začaly dělat fakt bolavé vyrážky, myslela jsem si, že je to jen reakce a tělo si zvykne - nezvyklo). No a začalo mi to tak nějak zapadat do sebe, že to vlastně může být díky té antikoncepci... že vlastně problémy s hubnutím mám až od té doby, co jsem začala užívat tu druhou značku.


Moje další kroky tak vedly k doktorovi. Řekla jsem mu, že bych je ráda vysadila a popsala jsem mu, že kvůli závodění si nemůžu dovolit užívat nic, co by mi mohlo držet vodu v těle nebo znesnadňovat hubnutí... 
Další slova pana doktora mě uvedla do stavu "nevím jestli brečet nebo se smát": "nemůžete zhubnout? To se nedivím, s touhle antikoncepcí je to opravdu nesnadné.. nepřiberete po ní, ale ani nezhubnete.."
Víte, ta představa, jak moc jsem se na tom jaře snažila, věděla jsem že dělám vše jak mám a shodím maximálně dvě deka, které stejně za pár dní přibudou zpět s dalšími třemi navíc...že všechno to snažení jsem prostě večer pohřbila jednou tabletkou...to je neskutečný.

Pokud Vás to zajímá, zvolila jsem jinou variantu, a sice tělísko (název si teď nevzpomenu, ale můžu pro zájemce zjistit), které můžou mít i nerodičky, je na pět let, ale dá se vytáhnout i dříve, stálo mě 6,5tis. což je na jednou dost, ale když si to spočítáte za těch pět let, vyjde to levněji než tabletky. Navíc do sebe nemusíte cpát navíc další hormony. Zatím jsem spokojená.

Bylo mi jasné, že ta změna nenastane hned, dávala jsem tomu cca 3-4 týdny, než se začne něco dít. A taky se stalo. Na pokraji zoufalství po 4 týdnech bez tabletek se to konečně zlomilo a tělo pustilo tu zadržovanou vodu. Během jednoho týdne jsem doslova vyčůrala 3 kila. Neskutečné, co více k tomu mám říct. 

Tím nechci říct, že by jste neměli jíst hormonální antikoncepci, nebo že to může být i Váš problém, jak vidíte, každé prášky můžou působit jinak a na Vás to vůbec nemusí takto působit. Myslím, že je ale dobré o tom vědět, protože třeba na tom budete podobně jako já. 

Pokud budete mít nějaké dotazy, klidně se ptejte, co budu vědět ráda odpovím. 
Přeji Vám krásný den!
Nezapomínejte se usmívat, Vaše V.

40 komentářů:

  1. Jo jo, ja přestala brát antiko před 5ti měsíci po 10ti letech braní(brala jsem od 15ti), no a bohužel se nic neděje. Nohy mi stále otýkají a jediné, co se změnilo,že se mi začali dělat beďary:-( prý se může tělo čistit o 2 roky. Čekala jsem zlepšní,protože také nemohu shodit, mám migrény, únavu a bohužel, žádná změna:-(

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za poslední odstavec a žádné zatracování hormonální antikoncepce jako takové, jak říkáš, každý jsme individuální a typů přípravků je taky nespočet.
    Názory, že "rvát do sebe hormony je zlo" mívají většinou lidé, kteří se v mechanismu účinku farmak a obecně fyziologii hormonů moc nevyznají.

    Ať se dál daří v přípravě, Veru, držím palce :)

    Zuz

    OdpovědětVymazat
  3. Veru, nedá mi to se k tomuhle tématu nevyjádřit.... o HA si od jisté doby myslím své! Brala jsem jí taktéž od svých 16 let a doktor mi jí nasadil kvůli mému akné. Jasně, mohla jsem to přetrpět a říct si "to je puberta, to za pár let přejde", ale byla jsem díky tomu terčem šikany a vidina toho, že tenhle problém po měsíci polykání tabletek odezní a má pleť bude jako miminka, byla silnější. Pokud budu mít jednou dceru, nikdy jí to svinstvo nenechám jíst. V 19 letech, když jsem byla už dlouho sama, jsem se rozhodla vysadit. Z finančních důvodů, z rozhodnutí pro ulehčení mému tělu (začala jsem se zajímat i o přírodní kosmetiku apod.)... a začalo peklo. Akné se vrátilo a ještě 100x horší, nebylo jen na obličeji ale i na krku, prsou, zádech, ramenou, prostě peklo! Vypadala mi polovina mých krásných dlouhých hustých vlasů. V tu chvíli jsem přestala mít šílené migrény. Váhově jsem šla sice maličko nahoru, ale to by se dalo svést i na to, že jsem nastoupila na VŠ a jedla fakt jako prasátko. Každopádně jsou to už 3 roky, migrénu jsem od té doby neměla jedinkrát, vlasy se vzpamatovaly asi po roce a půl, akné se stále zbavit nemůžu.... Pokud můžu někomu poradit, radši s tím ani nezačínat.

    Zajímala by mě tvoje zkušenost s tělískem, protože o něm taky uvažuju. Mohla by jsi za pár týdnů o tom zase napsat prosím? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, zkus hormonalni jogu..je to zazrak nejen na plet..

      Vymazat
  4. Když jsem cvičila ještě když jsem brala antikoncepci, tak mi kila vůbec nechtěla jít dolů. Pak jsem ji vysadila, ale taky jsem přestala pravidelně cvičit, protože byla maturita a soustředila jsem se jenom na školu a brigádu. No a zhubla jsem asi 5 kilo! Vím, že značná část byla svalová hmota, ale velký podíl na těch kilech, co jsem nemohla předtím zhubnout měla antikoncepce. Myslela jsem si to celou dobu. Přestala jsem se cítit jako nafouklej balon a konečně mi bylo v mém těle dobře :-) No a ty jsi mi to teď jenom potvrdila! To je neuvěřitelné, že se ti ta váha vůbec nepohla, když jsi dodržovala tréninkový plán a jídelníček! S tím želízkem mi to přijde jako dobré řešení. Já bych se jenom bála toho většího procenta rizika otěhotnění... :/

    OdpovědětVymazat
  5. Ja jsem vysadila prasky ale telo si zvyklo az po delsi dobe, takze jsem zhubla z niceho nic az asi po 4 mesicich, jenze se mi hodne zhorsila plet, takze jsem nasadila nove prasky. No a ted po cca asi 5ti mesicich jsem pribrala 5kg i kdyz jsem zmenila stravu a zacala se vic hybat tak ty kila nejdou dolu, takze mam takovy pocit ze jsem zase tam kde jsem byla na zacatku 😒

    OdpovědětVymazat
  6. Veru, tak tenhle článek jsem "zhltla" asi za 15 sekund a moc díky za něj!!!! Na začátku jsem se bála, že to bude o zatracování antikoncepce, s tím jaká je to chemie a hnus, neb takové články jsou teď pořád a mě už přijde, že jsem jediná, která každý večer spolkne tabletku.
    Stejně jako Michaela17 jsem začala HA užívat kvůli pleti, když jsem ji na 3 měsíce vysadila, abychom zjistili, jestli nemám bolesti hlavy z ní, tak jsem se tak osypala, že jsem nemohla mít ani sebemenší výstřih, nebo odhalená záda, prostě muka, takže jsem změnila značku, akné zmizelo a bolest hlavy taky. Minulý rok jsem najela na jiný stravovací režim, hlídala se, porce vážila, přemýšlela o tom co jím, cvičila ...... výsledkem nebyl ani shozený gram, pouhé 2mm v pase .... já chytla depku a po půl roce se zase vrátila do módu: "tak nějak si žeru co chci, stejně nikdy nezhubnu". Možná i u mě bude v HA zakopaný pes ...... moc díky za dnešní článek, svitla mi další naděje!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Super čláken, jsem na tom asi podobně už skoro rok dřu 3x týdně ve fitku jím podle jídelníčku, který mi už několikrát překopali a nic nezabírá jsem zoufalá a po tvém článku už začínám tušit problém. Po 15 letech polikání tablet jsem se rozhodla vysadit s manželem stejně v brzké době plánujem rodinu a do té doby je na čase aby zodpovědnost přebral on. Bojím se toho co mé tělo udělá, ale nezjistím to, když to nezkusím. Důvod braní bylo akné, veliké bolesti každý mesíc kdy jsem měnila barvy od té doby jsem brala několik značek po pár jsem nehorázně přibrala.
    Od příštího týdne vysazuji a dám vedět zda to pomohlo a co na to mé tělo a má váha. Momentálně necvičím už 3 týdny a asi chvilku ještě nebudu jsem po úrazu páteře a bude chvilku trvat se dostat zase do stejné formy :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to úplně stejně :/ HA od 15 kvůli nepravidelnosti cyklu a už mi táhne na 30. Rozhodla jsem se, že po tomto balení vysadím. Rodinu sice ještě neplánuji, ale raději vědět teď, co to se mnou udělá, než pak řešit akutní problém. Taky mám pocit, že na to jaké mám tréninky a stravu to teda vůbec není ono, ale uvidíme no. Obavy každopádně mám.

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Já neberu antikoncepci vůbec a je to:). Každopádně hodně štěstí na závodech. Jdu se podívat tak jsem na vás všechny zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  10. Mě doktor předepsal antikoncepci už ve 14ti letech, kdy my kvůli mému (dnes pro mě nepochopitelnému) blbnutí v jídle zmizela menstruace. Byla jsem za to v té době ráda, měla jsem přítele, a byla jsem vděčná, že až spolu začneme sexuálně žít, nebudu muset tuto ožehavou otázku řešit s mámou. Menstruace se mi srovnala, pleť jsem měla jako alabastr. Jenže v 19ti letech mě náhodou moje akční dospělá doktorka, ke které jsem v té době přecházela, poslal na genetické testy, na kterých se zjistilo, že trpím trombofilií...tzn., že mám 8 - 10x vyšší riziko trombózy s tím závěrem, že musím okamžitě antikoncepci brát, že je to životně nebezpečně. Po 5ti letech jsem jí tedy přestala ze dne na den brát. Reakce těla byla šílená! Ve věku, kdy už má většina holek po pubertě, mi ta moje začala...pleť byla šííílenááá a já v depresi. Naštěstí my byl obrovskou podporou můj přítel, nyní už manžel. Veškerou iniciativu převzal on. V současné době plánujeme miminko a jsem nesmírně šťastná, že už si 6 let nezanáším tělo chemií. Jsem vděčná mé doktorce, že byla iniciativní a důsledná a nezdálo se jí, jak moc mám vidět žíly na nohách a poslala mě na ty testy, které se prostě preventivně nedělají, protože stojí pojišťovnu asi 10 tisíc. Touto poruchou srážlivosti krve (leidenská mutace) trpí v Evropě 5% populace, což není malé číslo a doktoři nezodpovědně denně předepisují mladým, nic netušícím holčinám, další a další pilulky. Za mě pilulky už nikdy. Hezký den Veru :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Já vysazuju tenhle pátek (Martin mi odjel, tak na co utrácet že :D), tak jsme zvědavá ... předtím jsem měla horší pleť, i když žádné akné, a měla jsem menstruaci docela silnou, takže se trochu bojím, že se to vrátí .. na druhou stranu jsem ale ráda, že tělu dám oddych a pak si ještě hodně dobře rozmyslím, jestli se ke kroužkům (mám nuvaring, žádné pilulky) vrátím ...

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Veru, já HA beru, sice jen rok, ale zhubnout se mi povedlo, uvidím jak to půjde dál, ale i s HA mi vše jde dolů tak jak má a jiné problémy nemám. Možná je to tím, že ji beru krátce a nebo tím, že každé to tělo je jiné no

    OdpovědětVymazat
  13. Antikoncepce Belara podporuje lecbu akne, prace minuly tyden mi ji doktor predepsal, tak jsem zvedava, na pleti se mi obcas objevi pupinky, ale ve 25ti letech uz me to otravuje. Ted mam ovsem obavy, jestli kdyz se rozhodnu vysadit, tak jaka ta plet bude potom. Kazdopadne prasky beru 9 let a dokazala jsem u toho shodit vice nez 20 kg, avsak ted uz vidim ze prasky drzi hodne vody hlavne v nohach a na zadku. Ale o tom ma pacientce predat informace kazdy lekar. Prasky zadrzuji 1-3 kg vody v tele. Je to hodne individualni a take jde o to jak je zena sexualne aktivni, pokud minimalne tak nevidim duvod proc to do sebe ladovat.

    OdpovědětVymazat
  14. Bohuzel musim prasky brat kvuli hormonalnim problemum :( Ale ted uz aspon vidim kde je ten pes zapokanej, to ze nemuzu zhubnout ma na svedomi ta mala tabletka HA.. :(

    OdpovědětVymazat
  15. Muzu se zeptat,kde najdu info o tom telisku,co mas?dekuji

    OdpovědětVymazat
  16. Muzu se zeptat,kde najdu info o tom telisku,co mas?dekuji

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj Veru, krasny clanek ostatne jako vzdy.. 👍Uz mi nejakou dobu stagnuje vaha a cm tak bych te chtela poprosit o vice informaci o telisku ktere mas, rada bych to okoukla a popremyslela.. :-) Moc dekuji mej se krasne a mnoho uspechu na zavodech.. 😊

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj Veru, krasny clanek ostatne jako vzdy.. 👍Uz mi nejakou dobu stagnuje vaha a cm tak bych te chtela poprosit o vice informaci o telisku ktere mas, rada bych to okoukla a popremyslela.. :-) Moc dekuji mej se krasne a mnoho uspechu na zavodech.. 😊

    OdpovědětVymazat
  19. Tak určitě taky názor. :) Já napíšu svůj....Já začala s HA kvůli akné a beru přes deset let, od tý doby nemám migrény, akné a nevyšiluju každej měsíc. Po domluvě s doktorem beru po 3 - 6 měsících. Já totiž jinak nejsem půl měsíce psychicky použitelná, jak kdyby se mnou hormony mlátili o zeď sem a tam..a to doslova tak cítím. S nabíráním či hubnutím problém nemám. Co se týče zvýšenýho rizika trombozy, tomu dooost předcházíme právě tím pohybem...Pro mě je život s HA mnohem příjemnější. Hlavně co se týče nervů a migrén, protože fakt trpět 2 týdny ze 4 se nedá....Aby tu byl taky někdo proti :DD

    Veronika

    OdpovědětVymazat
  20. Jsem vždy ráda, když se na toto téma zveřejňují příspěvky, protože můžu říct svou vlastní zkušenost. Já jsem antikoncepci brala jen dva roky (15-17). V 17 jsem se rozešla s přítelem, kvůli kterému jsem to vůbec celé začla, takže jsem prášky vysadila. Několik měsíců jsem měla menstruaci normálně, ale od listopadu 2014 jsem menstruaci pořádně neměla. NEMĚLA. Párkrát jsem teda měla něca co by mohl být malý náznak, že menstruuji, ale jinak nic. A co mi na to řekl doktor? (Mimochodem, ptala jsem se asi 10x, nechala si dělat hormonální testy..) Řekl mi, že 1. nejsem těhotná (vážně? to bych netušila) a za 2. určitě to nic není. Když jsem se ptala, jestli to náhodou není z cvičení (cvičím celkem intenzivně 6x týdně), skoro se mi vysmál, že to se stává jen vrcholovým sportovcům. Takže už ani nemám náladu tak chodit a zjistit, proč vlastně.....ale mně je to úplně jasné. Tělo se ještě nevzpamatovalo z těch 2 let, kdy jsem se každý den dopovala hormony. Brala jsem Minisiston, kde jich sice není mnoho, ale vidím ty následky... Jsem ráda, že to teď vidím z vlastní strany, ale osobně bych prášky nikomu nedoporučila. Vím, že to přináší mnoho výhod (jistota, načasování, menší bolesti, já měla i lepší pleť a nepřibrala jsem...), ale přijde vám normální téměř rok nemestruovat? Asi ne.

    :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co ti na tom vadí, že nemenstruuješ? O žádné potěšení nepřicházíš, řekla bych.

      Vymazat
    2. a co třeba riziko osteoporózy nebo rakoviny? estrogen a menstruaci nemáme jen tak z hecu...

      Vymazat
    3. Já si teda taky myslím, že "o nic nepřicházíš" není argument :D chodit každý den na velkou taky není vrchol zábavy a potěšení, ale bez by bylo něco špatně :D

      Vymazat
    4. Ahoj, problém, co máš ty jsem mívala taky. Důvodem byla velmi nízká váha mého těla, respektive tuků. Tělo si samo řekne, jaká je pro něj nejspodnější hranice a já zjistila, že ta moje je 62kg. Pod tuto váhu jít nemůžu, protože bych o MS zase přišla a nastaly by ty stejné problémy, co tento nedostatek doprovázelo i minule: vypadávání vlasů, lehká osteoporóza... Zkus se zamyslet, jestli jsi poslední dobou celkem dost nezhubla.Než mi došlo, že opravdu musím přibrat, trvalo to rok a půl :)

      Vymazat
    5. Já nemám vůbec žádnou menstruaci ještě dýl a to od ledna 2014 :(

      Vymazat
    6. Ahoj, měla jsem to samé. Půl roku nic a musela jsem na vyvolávání. Pak další půlrok nic, další vyvolávání. Pak se tělo trošku vzpamatovalo a rozjelo se samo. Rozhodně to nemusí být nízkým procentem tuku, já měla v té době skoro 30% tělesného tuku a stejně...

      Vymazat
    7. Ha ha ha.. A co ti na tom vadí, že nemenstruuješ? O žádné potěšení nepřicházíš, řekla bych.. tak to mě dost pobavilo!
      To jakože celá krvavá akce je jen tak for fun??
      Menstruace má v těle na starost spoustu dějů a při její absenci ze zvyšuje riziko onemocněným spousty chorob. A to, co třeba můžete pozorovat hned je: padání vlasů..

      Neberte to ve zlém, ale tenhle komentář mi přijde jako od dítěte..

      Vymazat
  21. Ahoj. Nevím jak Verča, ale mě pan doktor cca před 2 měsíc zavedl tělísko Jaydess (pro nerodičky). Nevím, jestli je i nějaká jiná značka. Antikoncepci jsem brala asi 13 let v kuse. Po 3 měsících od zvedení zatím nepozoruju žádné extra změny na těle. Ale dlouho jsem jedla špatně-málo. Až před 3 měsíci jsem si začala hrát s jídelníčkem směrem nahoru v navyšování jídla, takže nemůžu adekvátně posoudit, jaký vliv má tělísko a jaký změna jídelníčku na mé tělo. I přes navyšování jídla jsem spíše hubla, ale nevím jestli to souvisí s tělískem nebo spíše s tím, že tělo začalo dostávat, co potřebovalo, tak si přestalo dělat zásoby tuku :) Každopádně můžu říct, že to je pro mě po 13 letech strašná úleva nemyslet na to, abych si večer nezapomněla vzít prášek a když nespím doma, tak si je hlavně nezapomenou vzít s sebou. Při odjezdu z domu byla vždy první myšlenka - mám mobil?, peníze?, prášky?... ostatní si můžu koupit :D Pro mě osobně bylo zavedení docela bolestivé, ale teď už si tu bolest nepamatuju, takže dobrý :) Když už k ničemu jinému, tak kvůli oprostění od každodenního braní prášku se vyplatilo do toho jít :) Tolik má zkušenost

    OdpovědětVymazat
  22. Ženy, nežerte s prominutím ty srajdy!!! Mám už skoro dva roky cervikální klobouček FemCap a jsem spokojená, vzdělávejte se v tomhle oboru a neládujte do sebe hormony, ubližujete nejen sobě, ale celý přírodě (dostává se to do vody..).Šiřte to dál.

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj! No tím článkem mi vyloženě mluvíš z duše! HA beru skoro deset let s roční pauzou, při které jsem bez většího přičinění zhubla samovolně asi 5 kg. Teď je to s hubnutím opět horší - sice jde váha dolů, ale nemám pocit, že bych se byla kdy schopná zbavit tukových zásob, i když budu stahovat sacharidy jako šílená :D Sice nesoutěžím, ale i tak mě to pěkně štve, protože jí zatím vyřazovat nemám v plánu. Btw. pro všechny, co tvrdí, že se HA dostává do vody a způsobuje neplodnost mužů atd. - kamarádka bioložka mi nedávno vysvětlila, že je to úplný nesmysl :))

    Jinak vypadáš skvěle, držím palce se soutěží!!!
    www.starts-right-now.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  24. Ahoj,
    mám sice dotaz mimo, ale i tak doufám, že mi na něj odpovíš!
    Chtěla jsem se zeptat, zda-li počítáš do maker zeleninu a bílkoviny např.: z příloh?
    za reakci děkuji!

    OdpovědětVymazat
  25. Musím říct, že jsem nejvíce ráda, že naši nechtěli ať beru prášky, ale raději mi poradili NUVARING, slečny zkuste se poradit se svým doktorem jestli nevíte, co brát. mám ho 5 let, jsem nejspokojenější! :) Nic neomezuje, zhubla jsem, nemám akné, menstruace probíhá tak 3-4 dny a to velice poklidně :D Je to zhruba 1000,- na 3 měsíce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci a řekli ti taky, že to ale funguje na stejném principu jako prášky? :D já ho mám taky a spokojená jsem taky (teď ho teda budu vysazovat, ale to je vedlejší), ale je to hormonální antikoncepce jako každá jiná :)

      Vymazat
    2. Nooo to mi nikdo neřekl :D :D ale je zajímavé, že se chová úplně jinak, než ty prášky, noo nedá se, bez antikoncepce ani ránu stejně! :D (pokud mi teda taky přítel nikam neodcestuje)

      Vymazat
    3. No já ho měla taky pár let a musela se vrátit k práškům. Je v nich totiž tak malinko hormonů, že libido spadlo pod bod mrazu :(

      Vymazat
  26. Aha... Takže Oxan si nerozuměl s antikoncepcí jasně chapu :D :D :D

    OdpovědětVymazat
  27. Veru, ještě dotaz mimo - jak často do tréninku zařazuješ břicho? Máš ho parádní.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě potěší ♥