neděle 2. prosince 2012

Mandlové kuličky

Zdravím Vás do oficiálně Vánočního času:)
Dneska začal advent a já jsem nezapomněla zapálit první svíčku na adventním věnci. Venku začalo sněžit a proto si za chvíli zajdeme užít Vánoční atmosféru i ven na procházku:)


A protože mě popadla Vánoční nálada, rozhodla jsem se vyzkoušet nějaké cukroví, které později upeču v degustačním množství a to také proto, abych se s Vámi o něj mohla podělit. Předpokládám totiž, že až budu péct týden před Vánocemi, budete mít plno cukroví napečeno. Pokud ne, slibuji, že v předvánočním týdnu přidám ještě nějaký recept na cukroví;)
Hned zpočátku bych chtěla vysvětlit, proč většinou mám takové mezery mezi příspěvky. V tomto období mě velmi zmáhá škola, pořád musím dělat nějaké seminárky, rešerše a podobné laskominy. Navíc přispívám, jen pokud mám nějaké nápady a určitě z toho nechci udělat povinnost, chci mít blog čistě pro radost. Tak to jen na vysvětlenou:)



Co tedy budeme potřebovat:

  • 50g čokoládového proteinu
  • 60g mandlové moučky (na jemno namleté mandle, vypadá to jak mouka a dá se to koupit přímo v potřebném stavu)
  • 15g otrub (na zahuštění)
  • 5g cukrenu
  • 10g sušených fíků
  • trošku dobrého alkoholu
  • vejce

Nejdříve smíchejte všechny sypké suroviny. Přimíchejte vejce, těsto začne být dost lepkavé, přidejte otruby na zahuštění. Pokud bude těsto hodně husté, přidejte trochu vody. Pokud bude hodně řidké přidejte otruby. Vedle do misky dejte fíky na drobno nakrájené. Přelijte je asi 10ml alkoholem(já jsem měla doma pushkin černý rybíz, může být určitě i rum). Až fíky hezky změknou tak slijte alkohol k těstu. Čistýma rukama, tvarujte z těsta kuličky. Těsto se dost lepí, ale pokud si opláchnete ruce studenou vodou a těsto z ruk smyjete, jde to zase hezky. Doprostřed kuličky vložte kousek fíku. Vložte na plech vystlaný pečícím papírem a dejte péct na 180C asi 15 min, dokud se kuličky hezky nezcelí a neztuhnou. Tohle cukroví budu určitě dělat i na Vánoce, protože hned zmizelo:) hodnoty jsou taktéž krásné:) Jaké cukroví budete péct vy?
Ještě hodnoty na jednu kuličku  103KJ (z uvedeného množství jsem jich udělala 30ks)
B 1,9g
T 1,4g
S 1,1g

Nakonec ještě jedna fotka mojí Kešulky, jak moc se jí ráno nechce vstávat, abychom šly ven:D(Občas to vypadá že se ji nechce vstávat více než mě:D)

4 komentáře:

  1. zajímavý recept, určitě ho vyzkouším ty hodnoty jsou super a splňuje to moje požadavky na letošní cukroví (žádný tuk a cukr) :) a ten pejsáček je úžasný! já ty jejich rozespalé pohledy miluju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždycky když odcházím z domu, tak ji tu postel závidím:)

      Vymazat
  2. Tak recept je dost zajmavý, tak jako .. vlastní! :))
    Psíkovi rozumím, také se mi nechce vstávat, ale každý hold musíme vylézt z postele! :D:D

    Aspoň že blog vnímáš takto, vždy se těším an tvé příspěvky! :))
    Měj se krásně a držím palce se školou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. původně to měl být recept z jednoho časopisu, ale neměla jsem na něj skoro žádné suroviny a tak z toho vznikl uplně jiný, můj recept:D Děkuji za pochvalu, vždy se těším na tvé komentáře. Tvůj blog taky sleduji:)

      Vymazat

Každý komentář mě potěší ♥