středa 23. ledna 2013

Snídaňové menu

Ahoj!
Jak si užíváte zimního počasí? já jinak zvlášť, protože jakmile odezní Vánoce, stává se pro mě zima nežádoucí...každopádně v lednu je ještě na jaro brzy, takže to beru statečně:D
Pořád jsem zahlcená zkouškama ve škole, i když tu nejtěžší (politické systémy SVE)jsem včera úspěšně zdolala, což je super, protože jsou přede mnou poslední tři zkoušky..a můj mozek už trošičku stávkuje, co se týče přibírání nových informací..no ještě chvíli to musím vydržet, když chci být chytrá, že jo:D
Dneska pro Vás mám tak trošku snídaňový speciál. Nechci se rozepisovat o tom, že snídaně je základ dne a že v žádném případě není žádoucí ji vynechávat, spíše Vás chci inspirovat několika tipy na dobrou a výživnou snídani..protože miluju sladké snídaně, bude tento příspěvek tak trošku na sladko;)
    
    ovesná s bobulovitým ovocem
    
    Rýžová s rozvařenýma malinama a  hořkou čokoládou
    

    Fiky, hrozno, vlašáky, tvaroh, med
  • Prvním tipem je bezpochyby kašička, která příjde vhod, hlavně v chladném počasí. Vyzkoušela jsem již několik variant. Začnu u klasické ovesné. Není to žádná věda, vločky smícháte s mlékem( dá se i s vodou) a vaříte tak dlouho dokud nevznikne kaše;) princip kuchtění je u  kaší stejný. Já osobně ji mám ráda, díky ovesným vločkám dodá dostatek vlákniny;) Mou asi neoblíbenější variantou je kaše špaldová a pohanková - jsou to v podstatě krupice. Pohanková je u mě momentálně jednička, neboť chutná jemně po oříšcích. Pokud máte rádi klasickou krupičku, je to super volba. Nejrychleji připravenou kaší je rýžová instantní (není to předem připravená kaše s cukrem, nýbrž takový rýžový prášek - či jako co to popsat) stačí zalít horkou vodou, nebo mlékem, rozmíchat a ochutit;). Využívám ji hlavně díky rychlé přípravě, avšak chuťově je pro mě asi nejhorší. Až vypotřebuju koupený balíček, zřejmě si ji znovu nepořídím. Kaši můžete zkusit uvařit i s kuskusem či jáhly, pro mě to jsou spíše přílohové potraviny a proto z nich kaši nevařím..ale proti gustu..;)
  •  
    banán, broskev, sezam
    
Co přidat? já osobně do každé kaše vždy přidám trochu proteinu a to z jednoduchého důvodu - vyrovnání bílkovin, které v kaši chybí, navíc protein dodá kašičce super chuť i ji dostatečně osladí, takže není potřeba použít jiné sladidlo. Samozřejmostí jsou ořechy (mé oblíbené jsou vlašské a mandle), ovoce (nejlepší je banán!), semínka, hořkou čokoládu, mák, zalít můžete medem, sirupe z agáve(momentálně testuju) či jiným lahodným sladidlem a pochoutka je na světě:) PS: pokud nevyužíváte protein, přidejte do kaše aspoň trochu tvarohu - kvůli bílkovinám:)
  • Další dobrůtkou je bezpochyby to, co si upečete! samozřejmě zdravé, mojí oblíbenou záležitostí je mramorová bábovka, o které jsem psala tady, či různé muffinky nebo prostě to, co rádi pečete:) (to mi připomíná, že už jsem dlouho nepekla:D)
  • 
    palačinky plněné tvarohem, banánem, nahoře kokos a datlový sirup
  • Výbornou záležitostí je pečivo namazané tvarohem a medem, pokladené nejrůznějším ovocem a navrch zasypané ořechy či semínky! mňam! výborné je granátové jablíčko, banán, kiwi, meruňky, z oříšků se mi k tomu báječně hodí plátky mandlí;)
    fitness lupínky, arašídy, mák a jogurt
    
  • V neposlední řadě, pokud máte ráno dostatek, času je fajn vytvořit královskou snídani pomocí nejrůznějších lívanců či palačinek! já osobně jsem si zamilovala minule zmiňované pohankové lívance. Livanečky ale dělám na spoustu způsobů. Základ těsta tvoří vždy celozrnná mouka, vejce, mléko. Přidávám ovesné vločky, skořici, protein, kousky čokolády či medu. Každá nová surovina, udělá z vašich lívanců novou  lahůdku. Skvělé jsou taktéž palačinky, které plním tvarohem, medem a ovocem, nebo tvaroh vyměním za ricottu:) fantazii se meze nekladou.
  • Výčet by nebyl úplný bez muesli;) Já osobně ho nejraději jím s bílým jogurtem, přisypávám oříšky a přidávám ovoce. Výborné je muesli z mix it!, ráda si ale dopřeji klasické fitness nebo čokoládové sypané emco. Pozor na pražené a slepované muesli které má zbytečně moc cukrů a tuků!
ovesné palačinky, s rybízovou přelivkou

To je tedy to, co převážně snídám. Snažím se to obměňovat, protože strava by měla být především pestrá. To, že mám ráda sladké snídaně však neznamená, že ty Vaše nemůžou být slané...protože tak ale nesnídám, nemám Vás v této oblasti čím inspirovat;)
Co nejraději snídáte vy? Ráda si přečtu další inspiraci:)


6 komentářů:

  1. Tak to gratuluji ke splnění zkoušky! :)) A další také dobře zvládni! :)
    Snídaně vypadají božsky. Také miluji na snídani kaše, či jiné třeba tvarožník a i palačinky! :))
    Mňam a ty fotky, hned bych si dala! :)
    Na snídani si vždy naložím porce největší za celý den, dopoledne rychle trávím a jsem brzy hladová, tak proto. A super je kukuřičná kaše, ta je má nej- jsou to kukuřičné vločky cca 20 korun! :))

    OdpovědětVymazat
  2. rozumněly bychom si :D:P miluju snídaně

    OdpovědětVymazat
  3. souhlasím! bez snídaní bych nebyla, těším se na ní každý den :D miluju ovesnou kaši, pohankovou kaši, musli, všechno!

    OdpovědětVymazat
  4. Bez snídaní si už ani nedokážu představit svůj den. Nejradši mám celozrnné palačinky, ovesnou kaši na milion způsobů nebo i tu rýžovku se sušenými švestkami a pomerančem nebo banánem :) Dobře si pochutnám i na odlehčených variantách buchet, muffinů, nebo třeba na pečené ovesné kaši (ta je výborná!). I když největší dobrota může být i toast s burákovým máslem a banánem :D

    OdpovědětVymazat
  5. Taky ráda snídám kaše.. moje nejoblíbenější je jáhlová. Od té doby co jsem ji ochutnala, tak už jinou nejím :D. A doslazuju jen trochou sirupu z agáve. Někdy vyzkouším přimíchat ten protein, to mě ještě nenapadlo :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě potěší ♥