středa 22. října 2014

Zdravě, neznamená nutně správně

Krásný středeční den Vám všem!
Podzim na nás sice dýchá, skrz deštivé počasí, ale ono se na konci října není co divit. Vždyť za dva měsíce a dva dny jsou tady Vánoce! Moje nejoblíbenější roční období :)
Další, co teď odpočítávám jsou dny do závodů a těch už zbývá jen 24! Jak hrozně moc to letí. Ještě nedávno to byly tři měsíce a teď...čím více se to blíží tím více se těším a tím větší respekt mám. Jsem plná očekávání, jdu si to hlavně vyzkoušet, mám za sebou kus cesty, kterou chci prezentovat na pódiu. Botičky by měly dorazit tento týden (vypadá to že balíček příjde přímo v pátek na mé narozeniny :D to jsem si pořídila krásný dárek, ne?), plavky jsou ve fázi šití, ale vše potřebné na zdobení už mám, tak jsem klidnější.

Jinak možná nevíte, že články z mé přípravy si můžete taky každý týden přečíst na aktin.cz :)



Je toho hrozně moc o co se s Vámi chystám v nejbližších dnech podělit. Dneska ale slibovaný článek. Na facebooku jsem dávala srovnávací fotku.
Vlevo jsem jedla zdravě, ale né správně....tolik dotazů, jak to teda je správně? To si dneska zkusíme nastínit.

Jak jsem tedy jedla v roce 2011? Hromady ovoce, žitného chleba, celozrnných sušenek, muesli...nic špatného, co myslíte? Pro představu zkusím nastřelit jídelníček.

snídaně: Dobrá vláknina, mléko, pár kuliček hroznového vína.
svačina: jablko, bebe sušenky
oběd: kuskus se zeleninou
svačina: jahodový kefír nebo sklenice hruškového džusu
večeře: žitný chleba s lučinou, ovoce.

Na první pohled se může zdát, že na tomhle jídelníčku není nic špatného. Samé zdravé věci. Důležitá věc ale je, kolik těch zdravých věcí sníme. Nejen, že toho pravděpodobně bylo dost málo, aby mi to pokrylo základní potřeby, ale když se zaměříte na zastoupení jednotlivých živin, co vidíte? Naprosto převládají sacharidy bez ohledu na denní dobu. Absolutní nedostatek bílkovin a zdravých tuků. Prostě všechno špatně.
Co se potravin týče, myslím, že ten výběr nebyl tak zlý ( i když bebe sušenky nebo ochucený kefír bych si kvůli ohromné hromadě jednoduchých cukrů už nekoupila :D), ale jde o to, že jsem je nekombinovala správně. Navíc samotné sacharidy Vás zasytí na mnohem kratší dobu, než když je kombinujete s bílkovinou.
V každém jídle by totiž měla být bílkovina, která Vás zasytí na delší dobu, a pomáhá udržet hladinu krevního cukru stabilnější, než když jíte samotné sacharidy. Sacharidy je pak třeba vybírat primárně ty komplexní, tedy celozrnné typy výrobků, ovesné vločky apod.
Pokud se snažíte o nějakou redukci, bylo by fajn sacharidy (pečivo, ovoce, přílohy) ve dni postupně snižovat. To znamená ráno si jich dát nejvíce a k večeru už nejméně. Opačně by to pak mělo být s bílkovinami (maso, sýry, tofu, bílky, tvaroh, ryby..), nejméně z rána (ale nějaké by měly být) a nejvíce k večeru. Tuky konstantně během celého dne. Množství se samozřejmě odvíjí od Vašich cílů, výšky, váhy, věku, pohybu... A neříkám, že si musíte všechno na gram počítat. Čím více pozornosti ale budete jídlu věnovat, tím lepší výsledky se Vám dostanou.

Jak by měl tedy ideálně takový jídelníček vypadat?

Snídaně: Celozrnné pečivo, vejce, rajče
Svačina: Meruňkový šmakoun, jablko
Oběd: Rýže s kuřecím masem a zeleninovým salátem
Svačina: Mozzarella s rajčaty
Večeře: Losos s grilovanou zeleninou.

Snad je pochopitelné, co jsem tím chtěla říct :D Případné dotazy ráda zodpovím v komentářích :*
Mějte se krásně a nezapomínejte taky cvičit ;)
Vaše V♥


66 komentářů:

  1. Zajímalo by mě, kolik taková zdravá životní cesta stojí. Myslím, kolik peněz utratíš měsíčně za jídlo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přidávám se k dotazu, Verunko. Já jsem to totiž nikdy nepočítala, donedávna jsem bydlela s mamkou a jelikož ona jí fakt zdravě (někdy dobře, někdy trochu špatně :D) a vlastně mě navedla ke zdravé stravě a cvičení, tak jsem nemusela řešit co kolik stojí apod. Byl to náš standart, nakupovat kvalitní a zdraví věci. Teď jsem první měsíc na VŠ a rovnou jsme spolu s přítelem začali bydlet. No asi nemusím říkat, jak to najednou otřáslo s mou peněženkou, když už mi na jídlo nezbývá tolik po zaplacení všech nutných věcí. :D Do teď jsem to nepočítala, ale musim s tím nějak začít.... Tak by mě zajímalo, kolik za to necháte s přítelem vy dva a jestli platíte jídlo dohromady nebo to máte nějak rozdělené. Díky, T. :)
      P.S. Jsi neskutečná kočka, každým dnem větší a větší. Moc ti držím palce, je vidět, že když se chce, tak to prostě jde! :)

      Vymazat
    2. Minimálně 3.000 za měsíc to dá. :)

      Vymazat
    3. Holky, to je poměrně častý dotaz a já fakt neumím odpovědět. My si výdaje čistě za jídlo nezapisujeme, navíc krasavec toho sní mnohem více než já a máme společnou kasu. Ale myslím, že cca ty tři tisíce jsou reálné číslo. Každopádně si nemyslím, že zdravá strava je drahá. Viz můj poslední volný den, jsme utratili za nezdravé jídla tolik peněz, že nám z toho bylo zle :D Základní potraviny jako maso, vajíčka jsou všude stejné, ať jíš zdravě nebo ne, Rýže, vločky jsou jedny z nejlevnějších položek. Já už toho teď moc nesním, největší moje položka je maso a zelenina :D

      Vymazat
    4. Když už je to zajeté, vyjde to celkem na stejno. Možná i levněji. Drahý je přechod z nezdravehého na zdravé, protože to člověk neumí a najednou musí něco nahrazovat a tápe.

      Vymazat
  2. Ahoj :-) tady se tě Verčo někdo ptá na finance za jídlo. Abych řekla vlastní zkušenost :-) tak podle mě zdravá strava, tu co vedeme u nás v domácnosti, vyjde vcelku lacino :-) myslím že nás to vyjde levněji, než kdybych se stravovala ve škole a kupovala si "nezdravá" jídla :-) záleží na člověku, co všechno potřebuje k životu, zda si koupí byť zdravé sladkosti či ne. Obrovská výhoda je, že máme zeleninu ze zahrady :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem teď zrovna ve fázi, kdy mi stojí váha :-( Přitom jím vesměs jen zeleninu maso a občas nějaké ovoce (trenér od kterého mám jídelníček mi doporučil se stravovat nízkosacharidově a já jsem teď v pasti - sacharidy v podobě příloh sem tam zařadím k večeři), jídelníček byl zaměřen na snížení váhy a dál už se takzvaně nic nepíše - dál už to musím zvládnout sama. Už tedy přemýšlím, že zkontaktuji někoho jiného, kdo mi sestaví nový jídelníček, kterým se budu řídit a pojedu jako hodinky. Nevadilo mi se řídit něčím co jsem měla uvedeno v jídelníčku, vůli mám dodržovat to. Proto se Tě ptám co si o tom myslíš a co bys mi poradila? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Markét, to je velmi těžké takhle na dálku radit, nevím jak to máš přesně nastavené. Každopádně, já osobně bych se sacharidů nebála, ale přidala bych je spíše do snídaně nebo obědu než na večer. Kontaktovat někoho jiného určitě nebude od věci;)

      Vymazat
  4. To je přesně můj případ - jím sice (převážně) zdravě, ale často ne tak úplně správně.

    Bílkovin mám sice ve stravě dostatek a rozhodně jich nemám málo, ale často to mám hodně nevyvážené, někdy jím 6x denně, někdy jen 3x....a prostě to rozhodně není takový ten "fitness jídelníček" :D Ale vím to, moc dobře vím co je ideální a co ne, a nekupuju si nějaké musli nebo bebe sušenky s tím, že je to zdravé, ale když už si to koupím, tak s tím, že je to sladkost na kterou mám chuť :) Ale zase si říkám, že když "nemusím", tak proč se tím nějak extra zabývat, když mi to zatím vyhovuje :)

    Ale ty jsi neskutečná kočka, s každou fotkou větší a větší pokrok.....a moc se těším, až se s námi podělíš o to, jak jsi to tam vyhrála! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Důležité je, že ty to víš a děláš to tak, jak ti to vyhovuje;) a s těma sušenkama souhlasím, měly by se i jako sladkost brát a né jako denodenní součást svačin. Hold tady už se musí jít skrz tu mediální masírku a nevěřit všemu co v tv řeknou :D
      A díky moc za podporu. Ale neříkej, hop víš jak :D

      Vymazat
  5. Není podstatné, kdy se během dne konzumují sacharidy, ale jejich celkové množství za den. Pokud sním 200g S v jedné dávce na večeři nebo rozděleně po 100g ve dvou dávkách na snídani a na oběd ... výsledek pro tělo je úplně stejný.Vendy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Množství za den je určitě důležité. Já si ale myslím, že i na načasování záleží ;)

      Vymazat
    2. Tak to by jste si s Blankou asi nepokecaly ... :D

      Vymazat
    3. To je blbost...kdyz si das 200g behem dopoledne, tak mas sanci to spalit, kdyz vecer, tak pokud mas chill/relax, tak to na Tobe akorat zustane...

      Vymazat
  6. Verunko, vypadáš úžasně! :-*

    OdpovědětVymazat
  7. Tohle je pro mě takový ten ideál postavy, já bych už dál nešla, ale je mi jasné, že s tímhle přístupem se soutěžit nedá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já už o moc hubenější nebudu, jsem teď na váze na jakou jsme se chtěli dostat ;) díky

      Vymazat
    2. Já myslím, víc svalnatá, že už bych nechtěla být, o hubenosti nemluvím =D

      Vymazat
    3. Přesně tak, teď seš Verčo v mém vysněném cíli...kolem 52 kg, ne vychrtlá, ale hezky vyrýsovaná.. já už bych na tvém místě jen udržovala...

      Jééé kéž bych byla na tvém místě, já to bohužel nikdy nedokážu..

      Iwett

      Vymazat
    4. Iwett všechno jde, když se vážně chce;)

      Vymazat
    5. P.O.L že už jsem dost svalnatá? tak to je pro mě pochvala díky :D vůbec si tak totiž nepříjdu

      Vymazat
  8. U toho zdravého jídelníčku mi chybí zdravé tuky (vyjma lososa)..ale je to jen příklad, vím, že v textu zmiňuješ, že se mají zařazovat během celého dne :)
    A koukám že se úplně ztrácíš před očima, skvělá práce..už aby byla soutěž, chci tě vidět v bikinách na pódiu ;)

    Ale musím trochu nesouhlasit s tou větou: "Čím více pozornosti ale budete jídlu věnovat, tím lepší výsledky se Vám dostanou." ono pokud člověk nejde na soutěž, neměl by to s tou pozorností tak přehánět, to je akorát cesta k orthorexii..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, díky za připomenutí, mohly by tam být ještě nějaké ořechy nebo avokádo ;) A děkuji za chválu :)
      No tak doslovně jsem to nemyslela, i když to tak mohlo asi vyznít. Myslela jsem to tak, že pokud už se budou živiny i počítat, budou výsledky lepší než když se to plácá hala bala. Ale nic se nemá přehánět to je jasný ;)

      Vymazat
  9. Vypadáš perfektně! Nemohla bys poradit, jak se stravovat na vyrýování? Jak dát poslední tuky pryč? Četla jsem, že jedeš sacharidové vlny....Je právě toto stravování ideální na vyrýsování? Jsi mi inspirací......Držím palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, vlny jsou na vyrýsovaní super. Ale většinou stačí upravit stávající jídelníček. Děkuji

      Vymazat
  10. Ahoj Veru, mě by ještě zajímalo, jaké si konkrétně ty kupuješ celozrnné pečivo a kde? :) Já úplně miluju takové to tmavé pečivo posypané semínky, které ale bohužel nevidělo celozrnnou mouku snad ani z rychlíku :D U tebe na fotkách jsem si ale nějaký tý tmavší kaiserky taky sem tam všimla, myslíš si tedy, že i takové pečivo se dá brát za součást racionální výživy? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, nejčastěji kupuji v Globusu, dá se tam vybrat výborné pečivo, jinak občas si dám i kaiserku. Myslím, že to není nic proti ničemu;)

      Vymazat
  11. Veru mě by vcelku zajímalo, jestli ráno cvičíš na lačno a jak ti to vyhovuje :)
    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj na lačno pouze kardio, což mi vyhovuje. Neumím si ale představit silový trénink na lačno, to bych rozhodně neudělala;)

      Vymazat
  12. kočko ty mě sereš :D vypadáš den ode dne líp a líp a já si vždycky musím dát 3 nádechy a výdechy a říct si "ta holka se chystá na soutěž" abych nebyla naštvaná, že jsem oproti tobě bůčkoidní lůzr :D

    ne vážně, vypadáš parádně a svědomitost v jídelníčku obdivuji ;) já přešlapuju na místě a doufám, že v neděli na inbody mě neklepne pepka :D

    Jo a za jídlo opravdu pod 3000,-/dospělý se v případě že chceme jíst i ryby, ořechy a kvalitní maso nedá jít ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani neblázni, víš kolik maminek ti musí závidět tvojí postavu? a ano říkej si to, protože po závodech, tam budou tak tři až čtyři kilečka nahoře a už budu zase normální :D

      Vymazat
  13. Přesně nějak podobně jsem se stravovala dříve i já. :D Ale člověk se postupem času díky svým vlastním chybám učí. :))
    Jak píšeš o těch sacharidech, tak musím naprosto souhlasit. Když jsem teď měla takové blbé období, kdy jsem se přecpávala sachry, tak jsem furt měla hlad a byla pořád taková "nedojezená". Teď už jsem dala jídelníčku zase řád, nastolila příměřené dávky bílkovin a tuků, a hle, tělo se chytlo a dokonce do sebe jídlo musím občas cpát na silu. :D
    A jinak se samozřejmě musím přidat k ostatním lichotníkům. Vypadáš super! :)) :*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, z vlastních chyb se člověk nejlépe poučí, hlavně je to asi nejlepší způsob jak přijít na to, co tělu vyhovuje. A děkuji beruško :*

      Vymazat
  14. Já vím jedno, ideální jídleníček na míru všech neexistuje a při sledování toho, jak jíš ty, samé vejce, šunka, tvarohy a bílky :pp bych jíst nemohla už vůbec... játra ti jednou moc nepoděkujou...ale o zdraví tobě očividně nejde,hlavně,když budou svaly,co?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no myslím, že játra mnohem více nepoděkujou někomu, kteří ve Verunčině věku obráží hospody a diskotéky 3x týdně a lejou jako prasata, než někomu, kdo pravidelně sportuje a zdravě jí :D

      Vymazat
    2. Souhlas, taková játra na tom budou totiž asi stejně jako ty veroniky..ne-li lépe:pp

      Vymazat
    3. no evidentně nevíš jak mám jídelníček nastavený, jinak bys takové poznámky neměla. Jestli narážíš na to, že bych mohla mít přemíru bílkovin ve stravě, tak jsi zřejmě měla strach o mé ledviny :D Ale to já nemám tak se nemusíš bát. Mimochodem, tvaroh ani šunku už dávno v jídelníčku nemám. Měj krásný den!

      Vymazat
  15. Podle mě je tvé stravování naprosto v pořádku. Taky jsem dříve dělala stejné chyby se sacharidy a měla stále hlad. Vypadáš fakt skvěle, držím pěsti

    OdpovědětVymazat
  16. Na jaký způsob si děláš to vejce? Já nikdy vajíčka nejedla ale tvůj článek mě hodně namotivoval a chtěla bych to zkusit :)

    OdpovědětVymazat
  17. jak dlouho už jsi na tech vlnach:)

    OdpovědětVymazat
  18. ty jo vypadáš fakt suprově, jsem zvědavá jak budeš vypadat s barvou. \jinak to co je zdravé a co ne je v dnešní době hodně diskutabilní.

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj, chcela by som sa opýtať, predtým, než si začala s prípravou na súťaž, si tiež vôbec už nejedla sacharidy poobede? myslíš, že pri udrźiavaní a posilňovaní večer sa nemôže zaradiť aspoň trochu sacharidov na večeru? Ďakujem pekne za radu ;) Si skvelá, sledujem tvoj FB už každy deň! :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj. Při udržování se rozhodně sacharidů neboj, klidně i na večeři bych je v (ty komplexní)dala, jen už asi v menší porci než na oběd;)

      Vymazat
  20. Ahoj, vypadáš moc dobře :) Závidím. Jak máš prosím rozpočítané S, T a B na den? děkuji :) Kolik sachrů snídáš ráno a na oběd? Moc děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no mám teď vlny, takže ten příjem se různí, Sacharidy od 0-200, bílkoviny 100g, tuky 45g

      Vymazat
    2. A ty bilkoviny teda nemenis jo? Treba ze by si je pridala, kdyz mas mene sachru? A do tech 45 g tuku pocitas i z masa a oleje, nebo to nechavas tech 45 g z orechu?

      Vymazat
    3. bílkoviny neměním ano tuky z oleje ořechů, masa ;)

      Vymazat
  21. Vypadas supr - proste v priprave na soutez... Jak to vidis po soutezi? Hodlas udrzovat yrysovanou postavu nebo si obcas das i kasi k snidani ;) prestoze radis, ze snidane musi byt ;) hihihi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po soutěži budu kaše rozhodně snídat stejně jako je snídám teď ;) Ale rozhodně se budu hlídat, ale váha bude určitě o 3-4 kg vyšší;)

      Vymazat
  22. Ahoj.. kdyz posiluju az kolem 6 hodiny.. co bych si mela dat na svacinku pred fitkem a na vecu po fitku? Pises ze na vecer uz sachry ne, ale kdyz je to pobtreninku tak se to muze ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no záleží to na tvých cílech, před něco co ti nezatíží žaludek, fajn je třeba protein s banánem a ovesnýma vločkama, večer po tréninku já osobně dávám už jen bílkovinu a tuk, tzn, třeba maso se zeleninou a avokádem

      Vymazat
  23. téda ta změna! to je super :) a moc pěkně jsi to napsala ohledně toho jídelníčku, myslím ale, že to ví pořád jen velmi málo lidí...škoda :(

    OdpovědětVymazat
  24. Verunko chtela jsem se zeptat k tomu kardiu na lacno:)) jake kardio volis nejcasteji? Drzim palce:)

    OdpovědětVymazat
  25. Ja som pochopila úplne čo si chcela tým povedať :D najlepšie je to, že keď si idem robiť ako cheat meal ovsenú kašu tak po mne kuká zvyšok rodiny ako môžem niečo takéto diétne raňajkovať, a ja sa priam rozplývam nad ovsenou kašou dochutenou len proteínom, že toto je diétne? :D však to je pre mňa sviatok keď si to môžem dať :D ... no k tomu čo píšeš ešte ty len toľko, že za všetky tie chyby v strave môže len marketing a trh... vidíš v tom druhom jedálničku preferuješ jednoduchšie a lacnejšie jedlá, na rozdiel od toho prvého, kde balenia keksov, musli a mliečnych výrobkov sa míňali ako rožky v Kauflande v akcii :D fandím ti na súťaž a ako sa volá?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ovesná kaše s proteinem je moje oblíbená! Naprosto ti rozumím :D 15.11 Grand Prix Ostrava, 23.11 Smartlabs Cup Brno, možná ještě Grand prix ronnie.cz ale ta ještě není jistá. díky moc za podporu

      Vymazat
    2. WAW! tak to potom ti môžem poradiť ísť na všetky 3! z vlastnej skúsenosti viem, že vždy to ďalšie odvodnenie je lepšie :) a aspoň si vyskúšaš, čo ťa čaká na jar (ak teda plánuješ aj jarnú sezónu) lebo to už budeš ťahať možno aj 4 týždňovú súťažnú šnúru :) do toho Brna by som možno prišla kuk :)

      Vymazat
  26. Ahoj Verunko, sleduji tě už strašně dlouho a klaním se před tím, co jsi dokázala. Vypadáš fakt neskutečně, ta změna je obrovská. Pokud by si měla chvilku a mohla mi poradit, tak bych ti byla moc vděčná. Napadlo mě, že by si mi mohla říct názor na můj jídelníček a můj problém. Poslední dobou jsem ze všeho taková přejetá. Dřív jsem si hlídala jídlo v pohodě, ale od doby co jsem v nové práci, tak to přestávám mít pod kontrolou. Dělám kombinaci dvanáctek (víkendy) a osmičky, jsem v pohybu celou směnu + i nějaká fyzická práce jako nošení cca 20 kilových beden XX krát za den. A někdy se stihnu najíst včas, někdy ne. Byla jsem vždycky zvyklá jíst pravidelně, ale teď to někdy prostě nejde. Pak dojedu v deset domů a snědla bych snad všechno. Sice nedám do pusy nic sladkého ani nic extra špatného, ale večer jsem navíc schopná sníst třeba dvě kila rajčat, hrnec dušené mrkve a pekáč pečeného libového masa. Nedám si nic špatného, ale zeleninu v naprosto šíleném množství, že se pak nemůžu ani pohnout. Dělám u sýrů, takže přes den, když se dostanu k lepšímu sýru tak určitě sním i cca balíček cheddaru a podobně. Pečivo nejím vůbec, sladké taky ne. Snažím se jídlo střídat, někdy mám více sacharidů, někdy méně a více tuků. Ale prostě nevím jestli to nemám někdy změnit, abych se zbavila toho vlčího hladu, který někdy mám. Můj jídelníček vypadá asi takto:

    (takový ty normál dny:)

    snídaně: vločky 50g, banán + rostlinné mléko/nízkotučný tvaroh/bílý jogurt/chia semínka + třeba holandské kakao, kostičku 70-80% čokolády
    svačina: domácí musli tyčinka (hodnoty mám cca 650-700kj, s: 23, b: 6, t: 5) dělám různé (vločky, kokos, ořechy, domácí dýňové pyré, nedoslazované sušené ovoce, voda)
    oběd - libové maso cca 100g (kuřecí prsa, hovězí, občas vepřová kýta)/libová parmská šunka apod. + vanička cherry rajčat + 3 racio chleby (většinou)/cca 150g batátů, 50g rýže
    svačina: cca 40 g tvrdého sýru do 30% tuku/bílý jogurt/cottage/protein
    večeře - zelenina (rajčata + salátovka) + jak kdy - 2 vejce + bílek, 50-70g šunky 90% masa, kousek avokáda/někdy cottage, někdy maso/balíček kuřecí Berger šunky atd. +někdy nic a někdy 2-4 cornies nebo 2 rýžové chleby/květákovou kaši nebo mozeček
    II večeře - protein nebo bílek + trochu proteinu a kakaa
    přes den dám někdy kávu z automatu bez cukru, ale většinou si dělám svojí do termosky
    - piju čaj bez cukru/někdy pepsi max (vypiju i klidně 4 litry za den)
    pokud si někdy dám něco sladkého, tak je to podobně ve formě třeba proteinové nebo energy tyčinky (nutrend, isostar apod.)
    a takové ty low carb dny mám podobně akorát nedávám samozřejmě přílohy, jen trochu zeleniny a na snídani si dělám buď tvaroh/jogurt s kakaem a proteinem + chia/proteinové palačinky s arašídovým máslem a k svačině třeba nějaké ořechy (20-30g), omeletu z bílků/sýr/cottage apod.
    Chtěla bych dát dolů nějaký tuk, ikdyž váha je ok, tak tělesného tuku mám dost. A prostě nevím jak na to.
    A ještě by mě zajímalo jaký máš názor (a třeba i tvůj trenér Honza) na dělenou stravu?
    Moooooooc děkuji ;)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě potěší ♥