pondělí 10. září 2018

Co s sebou na B7?

Ahojte!
V souvislosti s B7, když jsem hledala tipy a rady co budu potřebovat mě napadlo, sepsat Vám svou zkušenost. Co se mi v batůžku osvědčilo mít. Třeba se Vám to bude hodit 😉



  • Pokud se chystáte na závod nebo i týdenní dovolenou v horách, pak nepodceňte přípravu. Choďte kopce, ale i více kopců v jeden den, stejně jako dlouhé trasy, které Vás na zátěž připraví. Ve finále to co Vás nejvíce odrovná jsou cesty z kopce. Kolena při tom dostávají pěknou sadu, a tak se Vám může stát, že pokud na to nebudete zvyklí, nebudete moct jít dál právě kvůli tomu. 

  • Trénujte kondičku, je třeba umět vyjít kopec a neumřít u toho :) Oceníte navíc, že ho zvládnete vyjít relativně chytře. A doma se Vám díky tomu budou vycházet schody taky daleko lépe.
  • Mějte dobrou obuv. Já jsem si před B7 musela koupit nové boty (mám novou verzi trekových Salomonek). Byl to velký risk, ale oplatil se. Špatné boty znamenají puchýře. S puchýřem budete trpět jako psi. Velkou výhodou jsou tkaničky, které můžete povolit nebo stáhnout jedním pohybem. Není nic horšího než se zastavovat a stále převazovat boty. Nebo alespoň mě to dost rozčilovalo 😀


  • Nepodceňte stravu. Sacharidy jsou Váš nejlepší kamarád už týden před závodem nebo (náročným výšlapem), nejvíce však den před závodem i v den závodu. S sebou mějte gely - já jsem měla Nutrend jak rychlé tak po malé, ale moc mezi nimi necítím rozdíl. Je to příšerná umělá a sladká chuť, takže je těžké použít slovo "chutnaly" nicméně mi nejvíce "chutnaly" ve smyslu daly se požít příchutě pomeranč & kokos a jablko. Naopak meruňka mi nejela vůbec. Gely oceníte ve chvíli, kdy potřebujete jít, ale dochází Vám energie. Nezatíží trávení, rychle se vstřebají a dodají Vám energii. Nikdy se nenechte vyhladovět, pokaždé když ucítíte trochu hlad, hned se najezte nebo si dejte gel. Jak jednou necháte tu energetickou křivku spadnout, budete ji zvedat těžko a už nikdy se nedostanete na tu úroveň zpět. Vypotřebovala jsem během závodu myslím 6 gelů (šly jsme 24 hodin). S sebou jsem měla navíc 3 žitnopšeničcné bagetky se šunkou, po těch sladkých gelech chutnaly jako nebe. Plus flapjack a bombus tyčinku. Vše sedlo skvěle. Co moc nepotřebujete jsou tuky. Co potřebujete jsou sacharidy. Na občerstvovačkách jsem si dala vždycky kousek melounu a banánu. Energeticky jsem to zvládla skvěle si myslím.
  • Mějte nakopávač. Dlouhý závod znamená i únavu, je dobré mít s sebou něco co Vás probere a povzbudí. Já jsem měla kofein s cukrem v sáčku (ty dva sáčky nahoře vedle trička) a pomohly. Kofeinové žvýkačky, které moc nepomáhaly, probraly mě vždycky tím, že moc dobře nechutnají 😀

  • Největší nutnost - Vazelina a čisté ponožky. Hodně náhradních ponožek. Ale i tady je třeba mít vybrané a otestované ponožky. Klasické bavlněné Vás budou dřít dříve. Mě se osvědčily Salomony a Collm. Jsou hrubší, a tak mi připadalo, že mám nohu v peřince. Abyste neměli puchýře namažte si celá chodidla pečlivě vazelinou. Když budete mít možnost vyměňte zpocené ponožky za suché, opět na namazané nohy. Nebojte se toho, opravdu nohy promažte. Zabráníte tak puchýřům. Vazelinou mažte i místa, která se Vám mohou odírat, kluci třeba mažou bradavky, někomu se odírají i půlky nebo stehna. Předejdete tak bolestivým odřeninám. 
  • Pláštěnku a alu folii. Budete tak připravení na všechno. Alu folie byla v povinné výbavě a večer když jsme byli mokří, fakt zahřála. Nezabere žádné místo. 
  • Čelovku a náhradní čelovku i baterky. Když bude tma, může to být jediný zdroj Vašeho světla, to nepodceňte. 
  • Hodit se může tak samostatná nabíječka na telefon. Ne kvůli instagramům, ale protože telefonem si můžete skrze aplikaci Záchranka rychle přivolat pomoc (i když věřím, že to nebudete nikdy potřebovat), ale i mapy, které Vám můžou pomoci zorientovat se v terénu. 
  • Většinou nikdy nevycházím bez sluchátek. Někdy je nálada na klid a šumění větru v listech a někdy zase potřebuju pořádné bubny do uší. Ale to už je čistě individuální záležitost :)
  • Něco co potlačí bolest. Je to hrozné, já to vím, ale když už jdete nějaký závod anebo dlouhé pochody, je pravděpodobnost, že si něco přetáhnete nebo namůžete opravdu vysoká. Tabletka brufenu Vás v tu chvíli může zachránit (byť jsem člověk, co do sebe prášky cpe až jako poslední možnost), tady se mi opravdu vyplatilo u sebe tohle mít. Pomoct může taky magnesium, které jen nasypete do pusy a zapijete. Většinou i bývají dobře ochucené. No a jako první pomoc může sloužit i Koňská mast. Já mažu nohy vždycky po ukončení chladivkou. Sice chvíli drkotám, protože je fakt silná, ale už jsem vypozorovala, že regenerace je pak rychlejší a navíc umí odlehčit těžké nohy. Po B7 jsem mazala novou s Kolagenem. Pokud půjdete někam v zimě, může Vám pomoct před startem hřejivá verze. To mám ale zatím vyzkoušené jen na běhání. Ale v tom není moc rozdíl 😊
Třeba Vám to pomůže, až se budete chystat na vrcholky hor. Pokud Vás napadá něco, co jsem ještě nezmínila, budu moc ráda, když se podělíte v komentářích.

Horám zdar! 

Vaše V.♥️

6 komentářů:

  1. Ahoj! Nutrendy jsou snad nejméně chutné gely co znám. Doporučit můžu GU gely, všechny příchutě, ale Sea salt+chocolate je top! Nejsou tak přehnaně ochucené a člověku se po chvíli (nepřejí). Jinak jeste bych doporučila magnesium (magnesilife) od Nutrendu obcas dokáže vysekat z krize, stejně jako banán/meloun/pomeranč se solí :-D jinak co se týče ponožek můžu doporučit buď kompresky, nebo i ponožky/návleky od CEPu. Stojí sice neskutečnou dardu, ale vydrzi opravdu megadlouho a bezchybně sedí. Diky tomu člověk nemusí po cestě nic měnit, stačí jen dostatečně promaznout vazelínou na začátku, daly se mnou dvakrát B7 bez jakéhokoliv náznaku otlaku/puchýře či čehokoliv jiného :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O těch gelech jsem ještě neslyšela, musím po nich mrknout, díky moc za Tvé zkušenosti.

      Vymazat
  2. S tím jídlem můžu souhlasit i co se cyklistiky týče. Minulý rok jsme jeli po Španělsku denně cca 100-120 km (asi 12 dní v kuse) a to byl teda zápřah. Jedla jsem tak za 10 lidí, a neustále jsem měla gumové medvídky po ruce, abych rychle doplnila cukry :D

    FIT MADDIE

    BLOGEREM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Vytrvalost jako vytrvalost. To muselo být krásné a náročné :)

      Vymazat
  3. Za mě je obrovskou nezbytností kapesník, jakmile vyjdu nebo vyběhnu, začne mi téct voda z nosu a bez kapesníku je to průser :) Zejména v teplých dnech pak obrovské množství vody, při tůrách v Řecku jsme zjistili, že ačkoliv jsme vypili každý 4 litry vody, nechodíme na záchod, jak moc se potíme :D A v neposlední řadě kšiltovka, která zabrání nejen úpalu, ale také vhodně supluje sluneční brýle :) Tyto tipy jsou ale spíše do slunečních teplých dnů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem mohla zapomenout na kapesník? :) Díky Neli za super doplnění. V.

      Vymazat

Každý komentář mě potěší ♥