pondělí 24. září 2018

Moje válka za hezkou pleť

Ahojte :)
Na instagramu jsem se Vám mohla po dlouhých dvou letech pochlubit nenalíčenou fotkou. Konečně jsem se dostala do bodu, kdy se moje pleť hodila do normálu. Čím to je a co způsobilo, že se mi celá sesypala? 



Vždycky jsem měla pleť jako miminko. Pubertu jsem přežila na pleti téměř nepozorovaně (asi jsem si to měla vybrat později haha). Možná je to i tím, že v 16ti letech jsem začala užívat antikoncepci, která měla mít na pleť i nějaký lepší účinek, byť jsem to nepotřebovala. 

Po téměř deseti letech jsem se rozhodla antikoncepci vyměnit a to byl můj první krok do boje. Nová antikoncepce mi absolutně nevyhovovala, pleť se mi začala kazit, a tak jsem chtěla od tabletek upustit úplně a nechala jsem si vložit antikoncepční tělísko. 

A to byl jen druhý krok do další války. Pleť se mi sesypala neuvěřitelným způsobem. Nebyl to sem tam někde pupínek, byly to opravdu na dotek bolavé hluboké záněty, ze kterých mi bylo do pláče. Ne jen proto, že moje tehdejší zvyky jít víkendové ráno do fitka nenalíčená nepřipadaly absolutně v úvahu (bylo to na pohled fakt nehezké, styděla jsem se), ale také proto, že to bylo fakticky bolestivé. A bylo to vidět i přes makeup. No co Vám budu povídat, asi si umíte představit, jaké to je, když máte obličej samý krvavý flek, každé ráno přibude nějaký nový a vy netušíte co s tím. 

Nechtěla jsem primárně řešit následek, ale příčinu, a tak jsem zašla k doktorovi, že si myslím, že něco není OK. Když jsem vylíčila, že se trápím s akné, dostaly se mi pohrdavé pohledy typu, co byste chtěla? To je přeci normální. Zvykněte si. 
Tady bych chtěla apelovat na ty z Vás, které se setkají se stejnou reakcí. Akné není nic, na co byste si měly zvykat. Je to reakce těla na něco, co v něm není v pořádku. Nedejte se!
NO zkrátím to, více o mých zkušenostech s antikoncepcí se totiž dozvíte ve videu tady. Nechala jsem si vytáhnout tělísko a začala svoji "očistu". 
Níže vidíte moje "před" a "po", kde to před je už v docela hezkém stavu, oproti tomu, jak vypadala v tom nejhorším období. Z toho fotku nemám. Je to období, kdy jsem se rozhodla vynechat mléčné výrobky ze stravy. Vpravo moje nenalíčené já z víkendu. Za které jsem TAK vděčná :)


Co jsem udělala, aby se mi ta pleť dala zase dohromady?

1. Návštěvy kosmetiky
Chodím k neuvěřitelně šikovné a milé Kačce v salonu Perla v Havířově. Mimo to, že mi hrozně sedla lidsky, brala (a bere) můj boj s pletí hodně osobně a se mnou se snaží přijít na to, co by mohlo pomoci. Každý měsíc mi čistí pleť ultrazvukem, dává bělící (na flíčky po akné), vyživující a další masky, jen aby se ta pleť zlepšila. Zapisuje si, kdy se mi to zlepšilo a kdy zhoršilo, vždy se mnou rozebírá co je jinak, abychom mohly najít příčinu. Navíc je to moc fajn čas jen pro mě a myslím, že holky by se o sebe měly starat, pokud chtějí vypadat dlouho krásné :)

2. Čištění pleti
Pleť si čistím každé ráno a večer. Ráno vždy umyju obličej čistícím gelem a vodou a pak nanáším hydratační krém. Večer pak odličuju zase gelem a vodou, dočistím tonicem, na noc dávám už přes rok Sudokrém. Je to takový hutný pudrový krém, co používají i na dětské prdelky :D, umí ale zklidnit a "vysušit" případně začínající malé akné a má lehce bělící účinky na flíčky.
Gel používám z Tiande se zeleným čajem (to objednávám skrze fcb), všechno ostatní pak z Janssen Cosmetic - co používá i moje kosmetička v salonu a taky to od ní objednávám.
Samozřejmostí je do těch boláčků nedlubat. Já vím, že to hrozně svádí, ale čím více to budete mačkat, tím horší a zanítěnější to bude. Přilepit ruce za záda a nechat být!
Pokud už tu potřebu budete mít, tak ta místa alespoň vydensifikujte micleárkou, každé místo novým tamponkem nebo špilkou do uší. 






3. Zinková mast
Tu jsem měla taky od kosmetičky z Janssen - je to čistý zinek, který navíc fungoval jako korektor - úžasná věc. Ta mi tehdy hodně pomohla pleť zklidnit, dávala jsem ji jako korektor k běžnému líčení, i na noc. Určitě by pomohla i klasická zinková z lékárny. Ten zinek je pro pleť malý zázrak :)

4. Bylinky
Protože návštěvě u kosmetičky jsem se vyhýbala jako čert kříži, zašla jsem si k paní bylinkářce pro bylinkový čaj. Brala jsem to jako poslední možnost. Možná tomu nevěříte, ale já docela ano. Byla strašně zajímavá, vyptávala se mě i na osobní věci, co mě všechno bolí, na vztahy s otcem a tak :D Podle moji odpovědi vždy sáhla do nějakého pytlíčku s bylinkami (měla jich před sebou na stole snad  třicet) a tak mi namíchala bylinkový čaj. Ten jsem měla pít každý den. Možná je to náhoda a možná ne, ale vnímám, že se mi ta pleť pak začala zlepšovat. 
Většina těch boláků se mi držela na krku a v okolí brady a čelistí. Podle paní Bylinkové (jak ji s kamarádkou říkáme), to znamená velké citové trápení, uzavřené emoce aspol. A tady se dostáváme k dalšímu bodu. 

5. Psychika
Ať už je to jakkoliv, Vaše tělo zrcadlí stav Vaší duše. Na té pleti to pozoruji nejvíce. Když je mi smutno, úzko, nebo jakkoliv nedobře, ta pleť se vždycky začne sypat. A nejvíce rozsypanou jsem ji měla ve svém nejhorším a nejsmutnějším období. Ve chvíli, kdy jsem si začala urovnávat vztahy, ale i život celkově, začalo se to zlepšovat skoro "samo". Tak na to myslete, pokud Vás trápí boláky na tváři, jestli to jen nejsou boláky toho, co si v sobě dusíte. Jen už je toho tolik, že někde se to projevit musí. 

6. Jídlo 
Zkoušela jsem hledat i příčiny v oblasti stravy samozřejmě. A v čem vidím spojitost jsou mléčné výrobky. Ve chvíli kdy jsem úplně vyřadila mléčné výrobky, začala se pleť lepšit. (Může to být ale jedno s druhým, protože mléčné výrobky mají sedativní účinky, a tak po nich můžeme lačnit více ve chvíli, kdy nám není dobře.. takže kdo ví :) No nicméně jsem je ve stravě výrazně omezila a teď když už je pleť téměř OK, snažím se je vracet zpět do stravy. Zatím to vypadá dobře. Asi už se nevrátím do místa, kdy jsem jedla tři jogurty denně (tam to bylo taky nejhorší), ale jeden jogurt a trochu sýra mi zatím připadá OK. Mléčné výrobky mám prostě ráda, a tak je absolutně vyřadit nechci, ale jsou věci, které mi ani na trávení nedělají dobře (jako třeba smetana), ale nějakou tu harmonii od každého trochu si najdu.

7. Trpělivost
Oblast krku a brady většinou značí hormonální problémy. A tak pokud máte tento problém, bude to nejspíše vyžadovat hlavně spoustu trpělivosti. Jak už jsem nastínila, trvalo to dva roky po vysazení antikoncepčních prostředků než se mi pleť vrátila do normálního stavu. Dva roky jsou dlouhá doba, uvědomuju si to. Ale někdy prostě nezbude nic jiného než netlačit na pilu a být trpělivá. 

Pokud vedete podobnou válku, držím Vám moc palce, věřte, že na každý problém se najde řešení, jen je třeba řešit ho u jeho zrodu a ne jen ty následky. Pokud Vás cokoliv navíc zajímá, ptejte se prosím v komentářích. Případně budu ráda i za Vaše postřehy co Vám pomohlo, aby se mohly inspirovat ty, které zatím hledají. 

Mějte se krásně, Vaše V.❤️

5 komentářů:

  1. Taky jsem trpěla na akné, ale ne tak moc. Jinak nebyla jsi někde v televizi?? :) připadáš mi povědomá

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, podělím se se svým tipem. Po vysazení HA (březen 2018) se mi pleť taky opravdu hodně zhoršila, k tomu neustále škrábání plus pocení v letošních horkách, no hrůza. Taky jsem zašla za jednou takovou paní Bylinkovou ve F-M a ta mi doporučila DOBROMYSL. Používám ji ve formě kapiček, je to vlastně 100% oregáno. 2 kapky do lžíce olivového oleje, 1x denně. Pleť je lepší, zatočilo to s plísní na chodidlech, které jsem se dlouho nemohla zbavit. Základem jsou samozřejmě tebou vypsané body,toto vnímám jako další supr dílek skládačky :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Zinkovou mas vyzkouším. Naštěstí nemám extrémní problémy s pletí (žádna HA), ale už mám tak nějak vypozorované, že po dni prasení se vždy ohážu. Tak to je taková menší motivace, proč "neprasit" :D :)

    FIT MADDIE

    OdpovědětVymazat
  4. O zinkové masti jsem slyšela samou chválu :-) pleť máš teď Verunko opravdu krásnou!! Držím všem bojovnicím palečky :*

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  5. Zrovna teď řeším něco podobného. Pleť nemám tak dramaticky špatnou jak popisuješ, že jsi měla dřív. Bolavé boláky nemám, nýbrž spíš "krupičku". Taky jsem vysadila HA po 4 letech a momentálně neberu nic. Ale taky je to docela boj a oproti "dokonalé" pleti jakou jsem měla a nikdy nepotřebovala make-up je to teď jiné no. :-) POřád si říkám, že to není tak hrozné, ale když byl člověk zvyklý na perfektní pleť...

    Možná zkusím vysadit to mléko, ale bude to problém, kuličky s mlíkem jsou má závislost :D Ale mohla bych nahradit sójovým :)

    JannieBel

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě potěší ♥