pátek 2. srpna 2019

Cestování: Polský trip

Krásné letní dny. 
Napadlo by vás udělat si dovolenou v Polsku? Mě teda sotva a mezi plánovanými destinacemi na týdenní odpočinek jsem tyhle sousedy rozhodně neměla. 
Věc se ale měla tak, že jsme si s moji Janičkou koupily lístky na koncert P!NK do Varšavy a když už jsme se trmácely 4 hodiny autem tam, tak se tak nějak nabízelo dojet nahorů do Gdaňsk, což bylo jediné Polské město, které jsem toužila vidět. A dobře jsme udělaly.


První zastávka tedy byla Varšava. Zůstaly jsme spát na okraji města v MarcoPolo hotelu (který byl moc hezký). Byl i skvěle situovaný asi půl kilometru od nějakého parku, takže na ranní běhání ideál. Jen si nesmíte zatáhnout závěsy a nenatáhnout budík jako my :D Zaspaly jsme i snídani. Takže jsme měly pak tak akorát čas sbalit si do check outu věci. Ta dlouhá cesta po celém pracovním týdnu ještě v kombinaci s koncertem a festivalem Colours of Ostrava se na nás prostě podepsala. Ale vyspané jsme byly do růžova. 

Ke koncertu P!NK udělám jen malou odbočku, protože k tomu můžu říct jen to, že nemám slov. V životě jsem neviděla lepší show. Spousta rekvizit na pódiu, tanečníci, krásné kostýmy, choreografe. Pecka. Pink zpívá na živo fakt dobře a to i když zrovna lítá na lanech nad pódiem. Když na konci doslova levitovala nad našimi hlavami, ten stadion málem spadl. Jestli jste fanoušci a budete mít někdy možnost, rozhodně byste si to neměli nechat ujít. 


Konkrétní plán na města, přespání a program jsme připravený neměly. Fungovaly jsme ze dne na den, přirozené tak bylo, že neděli jsme se vydaly do centra Varšavy. Auto jsme nechaly na placeném parkovišti u fontány, kde jsme si na chvíli jen tak sedly a užívaly si krásné počasí. Centrum města se nám moc líbilo. Jsou to roztomilé domečky, uprostřed narazíte na hradby, zámek, který jsme si prošly i spolu se zámeckými zahradami. Když jsme byly uchozené sedly jsme si na steak a cider a nemohly být spokojenější. Centrum města rozhodně stojí za vidění, ale nezabere vám moc času. 




Věděly jsme, že chceme jet nahoru do Gdaňsku, protože to bylo ale ještě další 4 hodiny cesty, rozhodly jsme se to rozpůlit a ještě to odpoledne jsme se vydaly do Toruně. Koupily jsme si tam jeden pokoj v domečku v takovém vnitrobloku a na přespání za 400,- na pokoj to úplně stačilo. Rozhodly jsme se totiž, že zkusíme utratit co nejméně peněz, ale vidět toho co nejvíc. 


Začínající večer jsme se vydaly na obhlídku města a dobře jsme udělaly, byla to velká romantika. Toruň je fakt krásné město a v polském tripu by vám nemělo chybět. Najdete tady největší koncentraci kostelů na metr čtvereční co jsem kdy viděla, večer to tam ještě v ulicích docela žije a to historické centrum, kterému vévodí červené cihly a všudy přítomné toruňské perníčky, je opravdu kouzelné. Vyzdvihla bych taky parky, které lemují celé město a kde jsem si zpříjemnila ráno krátkým během a rychlým cvičením. Co nás zarazilo byly opuštěné domy dál od centra. Byly by to krásné stavby, kdyby se o ně někdo staral. Takhle to trochu vypadalo jako městečko hrůzy. Prostě zůstaňte v centru, dobře? :D








Další zastávka Gdaňsk. Měly jsme s sebou stan a dostaly doporučení na kemp, kam jsme rovnou zamířily. Původně jsme si říkaly, že v Gdaňsku několik nocí zůstaneme, ať se nemusíme pořád přesouvat a každý večer řešit střechu nad hlavou. Když jsme ale dojely, byly jsme z toho trochu nesvé. Kemp byl od centra ještě 40 min autem daleko. Navíc jak je Polsko placaté, tak kemp byl mezi hromadou stromů v kopcích.. jak prostě chcete stavět stan do kopce? Nakonec jsme se rozhodly zůstat, našly jsme i poměrně rovný plácek a povedlo se nám i docela rychle postavit stan. Byl to kemp Stogi, vycházelo to asi na 200 Kč za noc a co se týče sprch, záchodů, nějaké kuchyňky bylo všechno v nejlepším pořádku, takže pokud případně potřebujete, můžete tady s klidem přespat. 
V nedalekém Lidlu jsme si koupily nějaké jídlo a víno a šly jsme si sednout na pláž k moři a konečně jsme dostaly pocit, že máme dovolenou. Byly jsme u moře. 



Mám docela štěstí, že Janička ráno ráda ještě spí nebo leží, zatím co já jsem nazouvala tenisky, abych se šla protáhnout. Proběhnout se na pláž a zacvičit si tam s odporovými gumami byl skvělý začátek dne. Rozhodly jsme se stan sbalit a popojet dál, protože dokola vlastně nic moc nebylo. A tak jsme vyrazily do centra Gdaňsku, na který jsem se nejvíce těšila. 


Neměly jsme ale ten den štěstí. Skoro celý den nám mrholilo a poprchávalo, což prostě z každého města udělá pochmurné místo. Stihly jsme si projít centrum (moc hezké), navštívit malinkou (tu nejslavnější) fontánu a vyjít si 400 schodů do věže největšího kostela sv. Marie. Řeknu vám, výhled krásný, ale tak špatný pocit jsem z místa už dlouho neměla. Nebojím se výšek, vůbec. Vždyť víte, že lezu na všechny možné vrcholky. Ale tady se mi z toho nedělalo dobře. Možná protože jsme se dostaly na místa, kde se normálně v kostelech nedostanete.. nebo to tu prostě nemá dobrou auru, nevím. V Gdaňsku jsme se odpoledne schovaly do restaurace, našly si hotel v dalším městě a jediné po čem jsme toužily bylo lehnout si pod peřinu a pustit si film. Z toho přejíždění jsme začaly být trochu unavené. 







A tak jsme udělaly. V Lidlu po cestě jsme si koupily zmrzlinu a v hotelu si lehly do postele a celý večer koukaly na film. Boží. Obě na tohle moc během běžných dní nemáme čas, a tak nám to bylo vzácné. 


Předpověď počasí byla všelijaká a my už jsme byly trochu otrávené z toho, že jsme každou noc na jiném místě, které ještě musíme dopředu hledat. (Třeba v Gdaňsku byly nehorázně drahé hotely, musely jsme proto jet do vzdálenějšího města). Navíc jsme si chtěly užít trochu letního počasí, které bylo v tu chvíli v nedohlednu. Řekly jsme si, že se ještě zajedeme podívat na to dlouhé molo do Sopot a stočíme to dolů, domů. 


Když jsme dojely do Sopot, vybralo se počasí a zatímco jsme brouzdaly pískem, poslouchaly moře, bylo jasné poměrně hned, že tady nakonec pár dní zůstaneme. Na bookingu jsem našla kemp Park45, které mělo hodnocení 9,5 (což jsem snad ještě ani u hotelu neviděla :D), a tak jsme se tam rovnou vydaly. Na rovinu říkám, že tomu kempu bych dala 11 z 10. Jen co jsme přijely naložil nás security pán do golfového vozíčku a objel s námi celý kemp, abychom si vybraly místo. Dostaly jsme na ruku pásek, aby bylo na první pohled jasné, že do kempu patříme a netoulal se tam nikdo cizí. Kolem záchodů se paní s hadrou ochomýtala i o půl desáté večer. V tom kempu byla dokonce společenská místnost, kde vařili jako v hodně lepší restauraci a ráno jsme si tam mohly za 25zl koupit snídani, která by mohla konkurovat leckterému čtyř hvězdičkovému hotelu. Za jednu noc jsme platily nějakých směšných 250 Kč a byl to tam fakt úžasné. Na pláž to bylo jen přes chodník asi minutu chůze a představte si, že každé ráno jste si navíc mohli zajít zadarmo zacvičit s lektorkou jógu. Heaven. 








Každé ráno (kromě toho co jsme šly na jógu), jsem si šla bosky zaběhat podél moře a bylo to úplně poprvé co jsem dobrovolně nevytáhla na běhání sluchátka. Šum moře je prostě rajská hudba. Dokonce jsem si ani nezapla nike running... nevím co se mi tam stalo :D Byl to tak úžasný klid, že jsem neměla chuť lámat nějaké rekordy nebo se ničit, ale jen se protáhnout, aby mi bylo příjemně a měla jsem pak energii na chození po městě. Které bylo mimochodem asi 20 min chůze, bylo moc příjemné, živé, plné stánků a gofry. Celé to místo se nám líbilo moc. Ani náhodou jsme si nepřišly jako v Polsku, ale spíše jako někde v Chorvatsku. Jediný rozdíl byl v té teplotě. Ale pokud někdo špatně snáší vedra, tady se mu bude líbit.


Měla bych ještě zmínit, že jsme u moře ležely dva dny, z toho jeden bylo docela chladno. Přesně v tom chladnějším dni jsem si totálně spálila během dvou hodin záda a Janička obličej. Takže pokud pojedete do Polska k moři, nepodceňte to mazání, i když se zdá být chladněji. Je to zrádné. 



Abychom si rozpůlily cestu domů, stavily jsme se ještě do Malborku, kde je obrovský cihlový křižácký zámek. Koupily jsme si lístky dopředu na jejich webovkách, abychom si ušetřily frontu a vzaly si k tomu průvodce do sluchátek v angličtině. Něco jsem rozuměla, něco ne, každopádně místo je to nádherné. Určitě stojí za vidění, už i proto, že se dostanete do takových úzkých a tajných uliček, které normálně v zámcích přístupné nejsou. Navíc je to hodně fotogenické místo. Klidně je to výlet na celý den, který jsme už ale neměly, pokud jsme chtěly dojet kolem půlnoci domů. 








Sečteno podtrženo, Polsko mě velmi příjemně překvapilo. S cestou, jídlem i ubytováním jsme se zvládly na týden dostat na nějakých 10tis. Kč, což je boží. V Polsku je buď stejně draho nebo levněji než u nás, a to se vyplatí. Dostaly jsme ještě tipy na návštěvu Slowinského národního Parku, Osówku (kde je tajné podzemní Hitlerovo město) a Krakov. Tak pokud pojedete, třeba vás to bude inspirovat. 




Dejte mi vědět, kde trávíte dovolenou vy a jestli máte nějakou zkušenost s návštěvou Polska. 
Báječné dny. 
Vaše V. 







Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář mě potěší ♥