neděle 28. března 2021

Kakaový mléčný řez plný bílkovin

 Ahojte, 

dneska vám přináším super jednoduchý recept, jen z pár surovin. 

Dezert, který je téměř bez sacharidů, za to plný bílkovin, a tak se vám s klidem vejde i do diety jako kousek ke kávě nebo i místo svačiny. 

Recept není z moji hlavy, ale z kuchařky "Jak jíme zdravě v létě", malinko jsem si ho pro sebe upravila. 



Co budete potřebovat? 

  • 5 vajec
  • 2 lžičky tekuté stévie (já jsem vyměnila za javorový sirup)
  • 25g holandského kakaa
  • 200g odtučněného tvarohu
  • sůl


Kakao používám přírodní, je to takové, které při zpracování neprošlo tzv. "alkalizací" která v kakau zničí téměř všechny antioxidanty, které jinak nabízí (pokud tímto procesem kakao projde, musí být označeno jako Holandské kakao).

Troubu předehřejeme na 180 °C. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme se sladidlem a metličkou nebo mixérem vyšleháme do pěny, do které pak zapracujeme kakao. V jiné míse vyšleháme z bílků a špetkou solí sníh. Do hotového sněnu pak po částech opatrně vmícháme připravenou žloutkovou pěnu s kakaem. Vlijeme na plech (vymazaný nebo vystlaný pečícím papírem) já jsem použila velikost 20x20 cm, recept doporučuje 20x30. Pečeme na 180 °C ccca 15-18 min. 

Než se upeče těsto připravíme si krém z tvarohu a sladidla a necháme vychladit. Upečený korpus necháme aspoň 20 min vychladnout, pak ho podélně rozřízneme na dvě části. Na spodní část namažeme připravený krém, já jsem na něj naskládala ještě na kolečka nakrájený banán, který už nutně potřeboval spotřebovat :D a přiklopíme druhou částí korpusu. Celý dezert se pak nechá ještě před podáváním vychladit. 

Pokud dezert nakrájíte na 12 kousků, bude mít tyto hodnoty (bez banánu)

1 porce 54 kcal, 5g B, 1g S, 3g T.



Byla jsem překvapená, jak vyšlehaná vajíčka, můžou vytvořit těsto hodně připomínající lehký piškot. Celkově je to na ty hodnoty hodně povedený dezert, polovinu jsem s klidem snědla na odpolední svačinu :)

Kuchařky Jíme zdravě se mi dostaly do rukou zrovna ve chvíli, kdy se můj jídelníček stal ohromně monotónní a já jsem začala hledat nějaké recepty pro inspiraci. Najdete v nich skvělé tipy od pomazánek, polévek, hlavních chodů až po dezerty a co je pro mě zásadní, vše v souladu se zdravou stravou, často splňující i fitness lifestyle. Líbí se mi ta pestrost chutí, která by mě často nenapadla spojit, i to, že není potřeba ohromné množství surovin. 


Tenhle recept je z edice Jak jíme zdravě v létě, určitě ale stojí za to, abyste mrkli i na jejich další vydání, třeba novinku
Jak jíme zdravě na jaře, kde si brousím zuby na recept na nakládané ředkvičky, teď ho navíc můžete pořídit i se speciálem o Velikonocích, mrknout na to můžete tady.  Protože inspirace není nikdy dost. 

Dejte mi vědět, jestli recept vyzkoušíte, Vaše V. 

Článek vznikl ve spolupráci s Jíme zdravě. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář mě potěší ♥