úterý 23. dubna 2013

Přílohy, méně tradiční...které jsem vyzkoušela!

Krásný slunečný den!
Jak se máte? Věřím, že sluníčko Vás nabíjí energií stejně jako mě a neustále Vás žene k nějakému pohybu. Nevím čím to je, ale jakmile je venku hezky nemám vůbec náladu sedět doma před televizí, musím být prostě někde venku, v pohybu:D Zrovna včera jsme se šli s kamarádkou projít na druhý konec města pro kapky do nosu (Market, mapa říká že jsme ušly skoro 9km!:D).


Dnes pro Vás mám příspěvek o přílohách, které možná znáte, možná ne, každopádně nebývají tradiční součástí každé domácnosti a možná je to škoda;) Samozřejmě se budu věnovat jen těm, které  mám odzkoušené:) U většiny příloh se moje porce pohybují cca 50g v suchém stavu.

kuskus, který kupuji.
KUSKUS - to už téměř stálice je. Zná ho většina lidí z mého okolí. Co to vlastně je? Bývá označován jako základní potravina severoafrické kuchyně. Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z ječmene, prosa nebo pšenice. V podstatě je to těstovina. Bývá oblíbená především díky snadné přípravě (i proto je mojím favoritem) - stačí zalít horkou vodou a nechat nabobtnat. Pak už jen smícháte se zeleninou, masem, sýrem tuňákem, čím chcete a výborný a hlavně rychlý oběd je na světě. Já používám kuskus celozrnný, krabici pořídíte cca 40-50Kč.

Bulgur, který kupuji.

BULGUR - Poslední dobou jsem si ho fakt oblíbila. Chutná mi to trošku jako něco mezi rýží a kroupama. Oficiálně bývá označován jako předvařená nalámaná celozrnná pšenice. Pro tělo je velmi dobře stravitelný, velké plus také získává za vyšší objem bílkovin, na sto gramech najdete 12g bílkovin. Na jeho uvaření stačí cca 15 min. Použít ho můžete nejen jako přílohu, ale také do nádivek či salátů. Balení se pohybuje okolo 30kč.

Polenta, kterou jsem vyzkoušela
POLENTA - neboli kukuřičná kaše - novinka v mé přílohové skříni. Toužila jsem ji ochutnat již delší dobu, neboť je nesmírně tvárná. Po uvaření totiž drží krásně tvar a vy ji můžete použít jako kaši  nebo z ní vytvarovat nejrůznější tvary, zapéct do křupava, dokonce i smažit(to ale v rámci zdravého životního stylu moc nedoporučuju, max. restovat;)) Oblíbenou stálicí je např. v Itálii, Chorvatsku či Černé Hoře. Rovněž velmi jednoduchá na přípravu. Já mám doma instantní, tak je po zalití horkou vodou za minutku hotová! Rozhodně vyzkoušejte. Koupila jsem ji kolem 30-ti Kč.
špaldové kroupy, které jsem vyzkoušela
ŠPALDOVÉ KROUPY - označované taky jako kernotto. Jsou to omletá, perfektně očištěná špaldová zrna. Vhodná náhrada za rýži či klasické kroupy. Obsahují dokonce 15g bílkovin na sto gramech. Významný je taky vysoký podíl vlákniny. Vaří se trošku déle, pokud je chcete křupavé tak asi 20min. na jejich rozvaření potřebujete 50min. času, ale výsledek určitě stojí za to;) Balení výjde na cca 20Kč.


Jáhly, které jsem vyzkoušela

JÁHLY - malé žluté kuličky, které vznikají loupáním prosa. Před vařením se doporučuje jáhly propláchnout, aby nezůstaly hořké. Já jsem na to párkrát zapomněla a byly výborné, asi to záleží kus od kusu. Na vaření si rovněž nachystejte kolem 20-ti min. času. Výborné jsou, pokud je nerozvaříte úplně do měkka, ale přidáte je na pánev s vývarem, který se postupně vyvaří, jáhly změknou a pak je ještě jemně orestujete. Takto připravené se perfektně hodí do rozpůlených paprik se šunkou a sýrem pěkně zapéct;) Rovněž se vyznačuje vysokým obsahem vlákniny a minerálních látek. Balení koupíte kolem 30-ti Kč.
Tradiční přílohy jako semolinové těstoviny, či rýži beru jako samozřejmost. Časem se ještě chystám vyzkoušet ještě quinoiu (která mě zatím odrazuje cenou) a pohanku, kterou už mám doma, jen se odhodlat a uvařit ji;). Možná jste si všimli, že téměř všechny přílohy jsou firmy arax, není to žádná propagace, jen mám s těmito potravinami tu nejlepší zkušenost, navíc bývají cenově dostupné;) proto je můžu s nejlepším svědomím doporučit.

Jaké přílohy máte nejraději vy?
Mějte slunečný den:) V.
Obrázky byly staženy z google.com, zdroj některých infomrací: wikipedia. cz

22 komentářů:

  1. Teda až na ten kuskus neznám nic :D )))) Musím říct, že kus kus je výborný :)

    http://nikol-kach.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Mám tyhle netradiční přílohy moc ráda, hlavně kuskus a bulgur :) škoda, že doma je rodiče moc nepřijímají a vařím si je jenom pro sebe..

    OdpovědětVymazat
  3. taky chci vyzkoušet co nejvíc těchto příloh, zatím mám doma koupený úplně stejný kuskus a jen přemýšlím co s ním :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jé, koukám , že znám vše až na špaldové kroupy, musím napravit, líbí se mi, jak je popisuješ! :))
    Díky za tip! :))

    OdpovědětVymazat
  5. Wow 9? Jsme dobréé! :-D Víc takových procházek!

    OdpovědětVymazat
  6. Kromě polenty a kernota jsem všechny vyzkoušela a nevjíce z nich miluji asi kuskus :-)

    OdpovědětVymazat
  7. guinoa mě taky odrazuje cenou, jinak jsem vyzkoušela všechny přílohy, které tu máš, kromě polenty. Mám ji doma už asi 2 měsíce koupenou, ale vždycky na ni zapoměnu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až ti quinoiu ochutnám, určitě o ní napíšu, jestli stojí fakt tolik zato, kolik se o ní říká;) polentu určitě vyzkoušej;)

      Vymazat
  8. Mám vyzkoušeny všechny. A s velkou oblibou je pravidelně obměňuji.

    OdpovědětVymazat
  9. Ozkoušenou mám většinu z toho co zde máš a nejraději mám jáhly - ty doslova miluju. :)

    Z uvedených mi chybí vyzkoušet polenta tak musím brzo taky zkusit :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě potěší ♥