čtvrtek 2. května 2013

My workout plan

Zdravím Vás do deštivého čtvrtku!
Jak se máte? Já fajn, jen škoda toho počasí, snad se brzy zlepší! Zítra ráno odjíždíme do Prahy na MČR Taneční skupiny roku, tak držte palce, ať jsme trošku úspěšní:)

Dnešní článek bude o tom, jak jsem cvičila, když jsem začala hubnout, ale především o tom, jak cvičím teď.

Už od svých 13-ti let (jak jsem ostatně už několikrát zmiňovala) závodně tancuju, což znamená 3 tréninky týdně po dvou hodinách. Před soutěžní sezónou někdy i více. No i přesto jsem nebyla štíhlá jako proutek. Zřejmě to bylo tím, že jídlo nebylo valné (víme, že 70% úspěchu je v kuchyni) a navíc si tělo tak nějak zvyklo.

Když jsem upravila jídelníček, pohyb jsem přidala, aby tělo dostalo lehký šok. Zejména jsem doma šlapala na elipticalu cca 30-40 min. u seriálu a přidala posilovačky. A šlo to:)

Dnes pořád tancuju, i když všechny tréninky do týdne kvůli škole a práci nestíhám, ale snažím se. Někdy stihnu všechny, někdy dva v týdnu, podle rozvrhu. Pokud mám ale volný čas, věnuji ho pohybu (komu by se chtělo první učit a psát seminárky:D). Momentálně jsem přidala běh. Ten se snažím zařazovat 2x-3x týdně. Zatím běhám cca přes 20 min. (přes tři kilometry). Pokaždé se ale snažím svou trasu o něco prodloužit. Zatím se mi to daří a mám ze sebe dobrý pocit. Ještě stále nemám běžecké boty, snad už ale brzy do šatníku přibudou a bude se běhat jedna báseň.

Další a hlavní pohyb je cvičení ve fitku. Tomu jsem absolutně propadla. Nemůžu se nabažit obrázku vyrýsovaných koček, které mě nepřestávají motivovat. Pro představu sepíšu, co přibližně cvičím. Pokaždé jdu do fitka s tím, že budu cvičit celé tělo, to také dodržuju (nechodím zase tak často, abych si to mohla dělit na jednotlivé partie, nechci žádnou zanedbávat). Předem stanovený plán nikdy nemám a to mě na tom baví. Na internetu si hledám cviky, které pak podle libosti kombinuji, podle toho jak to cítím, nebo se mi chce.

Legpress

Zakopávání

Předkopávání

Začínám vždy rozehřátím na běžeckém páse. Z počátku jsem běhala asi 15 min. Zjistila jsem ale, že si tím zbytečně prodlužuju trénink, navíc unavuju svaly, zkrátka nedělalo mi to ke konci dobře. (hlavně aerobní pohyb zařazují i jiné dny). Takže momentálně si dávám asi jen 5min, nejdříve pomalejšího a pak velmi intenzivního běhu. Perfektně to rozproudí krev v těle, zahřeje a nabudí. Pak se VŽDY protáhnu. Věřte mi, nikdy strečink nevynechávejte!
Většinou začínám posilováním nohou. Jaké cviky provádím jsem už psala zde. Také zařazuji legpress, předkopávání, zakopávání, výpady se zátěží a při zvedání zadní nohy ji ještě propnu do výšky, čímž hezky zabírá zadeček;)

Pak s různým pořadím posiluji ruce, záda a bříško většinou nakonec.
 

Na ruce nejraději zvedám činky (cca 5kg) na bicepsy dělám klasické zdvihy, na tricepsy nejčastěji kliky o lavičku a stahování lana, teď nebudu znít nijak odborně:D ale spouštím činku při úzkém úchopu k hlavě (v leže). Na ramena pak nejčastěji tlaky činou nad hlavu a upažování. Na  záda pak cvičím na strojích (stahování kladky) nebo při zapření nohou zvedám trup, dělám mrtvý tah. Málem bych zapomněla na moje oblíbené přítahy. Ještě pořád se nepřitáhnu úplně sama, ale cítím, že se to blíží;)
upažování
 


Stahování lana

No a to ani nevyjmenovávám všechno. Pokud budete mít zájem, pak  
připravím pro každou partii zvlášť článek.

Na bříško pak klasické sklapovačky, zvedání noh ve visu zvedání noh na lavičce, nově máme ve fitku takové vajíčko do kterého si sednete a musíte se zvednutýma nohama udržet rovnováhu..posiluju na bříško i s míčem;)
Na závěr si dám většinou 15 min. běhu nebo elipticalu a protáhnu se.
Občas si něco podobného dávám s obměnami i v domácím prostředí, ale radši chodím do toho fitka. Navíc chodím vždy se svým krasavcem...je fakt super ho pozorovat jak zvedá činky;)


No to by asi pro dnešek stačilo. Případné dotazy ráda odpovím zde, nebo na ask. fm;) a nezapomeňte na facebook:)
PS: Jak nejčastěji a nejraději cvičíte vy?

17 komentářů:

  1. Děkuji za clanek!! Je super. A dej sem určitě ten clanek o jednotlivych partiích :)) a kdyžtak kdybys ty cviky dávala s obrázkem :-)??

    O tento clanek jsem ti psala ja, tak děkuju ze jsi ho sepsala, jsi hodná;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dobře, zapracuji na článku o jednotlivých partiích i s obrázky;)

      Vymazat
    2. Těším se :-))

      Vymazat
  2. Super článek, těším se na pokračování :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja zatial iba doma, občas plavanie a ked mi dojdu nove topanky chcem zacat behat asopn 2x do tyzdna:) Držím palce na súťaži!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. plavání je taky fajn, láká mě hlavně v létě. Tak snad už budeme mít nové botky brzy obě:)

      Vymazat
  4. Suprově cvičíš! :)
    Mě štve, že u nás ve firtku nejsou moc extra přístroje a vše tam je na ruce, brala bych ty stroje na nohy apd! ;)
    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme naštěstí super fitko ve městě, co se třeba podívat někde v okolí? Měj hezký den:)

      Vymazat
  5. taky se těším na pokračování :) já chodím do školní posilovny, která je malá, je tam toho málo a přitom moc lidí :D takže většinou posiluju stylem "kde je místo, tam jdu + švihadlo" :D

    OdpovědětVymazat
  6. hodně štěstí :) co vůbec máte za styl tance?

    OdpovědětVymazat
  7. cvičení je skvělé:) a snad vyhrajete!

    OdpovědětVymazat
  8. Za české názvy cviků udělujeme s cácorkou 5 z 5 možných hvězdiček :-P Dík za náhled do tvého tréninkového plánu, je fajnovej!

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě potěší ♥