středa 16. října 2013

Já na to nemám čas...nebo mám?

Krásnou středu!
Jedna z nedělního tréninku, aneb jak můj krasavec trénuje lýtka :D
Jak se Vám daří? Já si nemůžu stěžovat. Mám se báječně. Ve škole sice spoustu povinností, ale moje prokrastinací protkaná mysl se tím zatím nezabývá :D Čím se ale zabývám a to hodně je cvičení ve fitku.
S přítelem jsme totiž začali cvičit spolu. Né že předtím bychom do fitka spolu nechodili to ne, ale přišli jsme, cvičili jsme každý sám a pak šli spolu domů. Teď děláme stejné cviky, jen jiná opakování a váhy samozřejmě a je to mnohem lepší. Hrozně mě to baví sledovat ho jak cvičí. Navíc nám tréninky vymýšlí on a tak mám možnost vyzkoušet cviky, které jsem ještě nezkoušela a navíc mi dává pěkně zabrat;)
O víkendu jsme tak cvičili nohy a zkoušeli jsme své maximálky neboli kolik si můžeme naložit na činku, abychom s ní udělali dřep a mrtvý tah. Na dřep jsem si naložila 50kg a na mrtvý tah 60kg. Musím říct, že je super, že v podstatě utáhnu samu sebe:D Zkoušeli jste to někdy? kolik si zvládnete naložit?


Dneska mám pro Vás pár tipů, jak si uspořádat čas tak, aby pracoval pro Vás, pokud se chcete věnovat cvičení. Určitě znáte spoustu výmluv, které začínají známým "nemám čas". Věřím tomu, že pokud jsou mezi Vámi maminky, starající se o domácnost a třeba ještě pracují, je to určitě složitější než pro studentky, které kromě školy jiné povinnosti nemají..vše je ale o prioritách.



Zásadním bodem číslo jedna je uvědomit si, zda cvičení a zdravému životnímu stylu vůbec čas chci věnovat. To prostě musíte jasně vědět. Pokud totiž nevíte, jestli se Vám chce věnovat třeba hodinka denně cvičení nebo přípravě jídla, kašlete na to. V tom případě svůj život měnit nechcete. Odhodlání je zde na prvním místě. Předpokládejme tedy, že ano chcete ten čas práci na sobě věnovat. Výborně.

Je potřeba si to zorganizovat. Možná nemáte vůbec čas. Možná jen s časem neumíte hospodařit. V kolik ráno vstáváte?v devět? no a co takhle vstát už v sedm a zacvičit si? Odpoledne přijdete ze školy/z práce a jste hrozně unavení...tak si na chvíli na hodinku či dvě sednete k televizi nebo počítači aby jste si odpočinuli a pak jste unavení ještě více a nic se Vám nechce. Kdyby jste tu hodinku, dvě strávily raději pohybem, šli si třeba zaběhat, nabrali by jste ztracenou energii a další práce by šla lépe od ruky, vážně. Pokud totiž předem víte, že ten den musíte stihnout uvařit, nakoupit a zacvičit si, stihnete to. Nebudete se zdržovat blbostma, kterýma se normálně možná zabýváte, ale půjdete od jedné činnosti k druhé a stihnete to. To mi věřte;)

Pokud Vám vyhovuje cvičení po ránu, zkuste si ráno přivstat a cvičení zvládnout hned z kraje dne. Budete to mít odcvičeno a celý den před sebou, který můžete věnovat dalším činnostem.

Najděte si pomocníka. Já nedám ani ránu bez svého diáře. Co si nenapíšu to nevím. Proto je dobré si do něj zapisovat třeba dny, kdy máte kratší školu nebo kdy se Vám to bude prostě hodit a věnovat je cvičení. Určitě se nějaké tři volnější dny v diáři najdou. Pak budete vědět, že ten den je naplánované cvičení a už bude pro Vás snazší to taky dodržet. Ráda si k danému dni lepím smajlíky, jak se mi ten trénink líbil nebo jakou partii jsem cvičila, abych měla přehled. Nemusíte mít diář, můžete si to vypisovat třeba na nástěnku do zvláštního sešitu, do telefonu...každému jak to vyhovuje.

Zatím nejlepší diář jaký jsem měla. Filofax.
Věřím, že se najdou dny, kdy se Vám nebude chtít a budete unavení. Zkuste to ale překonat. Víte přece jak báječně se po cvičení cítíte? Jak dobře se Vám po tom spí? Vzpomeňte si na ten pocit a překonejte svojí pohodlnost. Neodkládejte to na zítra, na později, na nikdy. Pokud je to extrém, někdy je pro tělo prostě lepší si odpočinout pasivně. Často se k tomu ale neuchylujte;)

Poslední tip na závěr. Zkuste si cvičení spojit s nějakou kamarádkou. Bude pro Vás lehčí jít cvičit, když už budete s někým domluvení. Na víc si můžete vytvořit rozvrh, který budete dodržovat a to jde. Čas se totiž vždycky najde. Pro každého má den 24 hodin. Je jen na Vás jak s nimi naložíte.

Pokud si říkáte že brzy ráno vstáváte a vracíte se pozdě večer, stěží vidíte své děti/kamarády/rodinu, tak jak si pak máte udělat čas na cvičení...možná je načase se zastavit a přemýšlet, jestli je to ten správný směr života. Jestli to tak opravdu chcete. Na změnu není nikdy pozdě. K čemu nám je život, který nás nebaví žít? Kde není čas na něco pěkného? Něco co nám dělá radost?

PS: Pokud si myslíte, že se mi to dobře mluví, když si chodím jen do školy, tak musím uvést na pravou míru, že nejen chodím do školy, k tomu ještě pracuji, bydlím pouze s přítelem, takže se starám spolu s ním o domácnost, vařím, závodně tancuju a ještě s krasavcem chodím do fitka. Věřte nebo ne, stíhám se do toho i věnovat škole, nebo sobě či kamarádkám. Ano nevysedávám každý den na kávičkách, ale o tom to právě je. Uspořádat si čas tak, abych stihla vše co chci. A když se chce všechno jde a ne že ne:)

Pracuje čas pro Vás nebo Vy pro něj?

obrázky zdroj google.com


14 komentářů:

  1. Diař mam Witchen a kupuji Filofax náplně,na přští rok jsem koupila tu co máš ty,tak jsem zvědavá:-) na cvíčo si přivstanu,takže když mi to odpoledne nevýjde vím že je to v pohodě. Taky toho mám hodně a výmluvy nehledám, je to prostě můj životní styl:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten diář je fakt skvělý, určitě budeš nadšená;) Naprosto souhlasím, taky to beru jako součást životního stylu:)

      Vymazat
  2. Naprosto souhlasím, hezky napsáno :)
    Jasně, někdy mám i dny kdy odcházím ráno o půl osmé a vracím se v devět večer a mám to školou a různým vyřizováním tak nabité, že si prostě nemůžu jen tak odběhnout do fitka. Ale není to tak každý den v týdnu, a ty dny kdy to alespoň trošku jde využiji naplno a zacvičím si, ať už ráno nebo večer :) A jak se říká - kdo chce hledá způsob, kdo nechce hledá důvod :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Samozřejmě i já mám dny, kdy prostě celý den někde běhám po úřadech, vyřizuji a večer padnu vyčerpáním do postele...o to více si užívám ty následující dny, kdy se cvičení věnuji:)

      Vymazat
  3. Parádní článek. Přečetla jsem až do konce! :) Suprově jsi to napsala, budu se k tomu cvičení už muset dokopat. Jsem přesně ten případ, který nemá čas. Ale problém u mě je, že jsem 1 den v Poděbradech, jeden zase v KH a třetí v Praze, takže je to nejen časově, ale taky místně náročné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, děkuji:) Věřím, že to musí být náročné, určitě si to ale zvládneš naplánovat tak, aby jsi nějakou chvilku pro ten čas našla. PS: běžecké boty nezaberou moc místa a běhat se dá všude;)

      Vymazat
  4. Kurnik, ja mám čas, ale nechce se mi!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D tak to už je jiný problém, mě nejvíce pomáhají nakopnout motivační obrázky ze světa fitness;)

      Vymazat
  5. Ty jsi superžena! Nejen, že toho stíháš tak 10x víc než běžný smrtelník, Ty ještě zvládneš 50 Kg. Tak to klobouk dolů. Já se většinou hýbu, ale do fitka chodím tak 2x týdně + hodně hodně chodím. Ale ne v zimě, jak začne mrznout, tak je nejlepší tramvaj:-D. Ale takhle aktivní jsem teda nebyla ani ve svých nejaktivnějších časech:-D. Gratuluju!

    OdpovědětVymazat
  6. Taky cvičíme s přítelem oslí výpony :) a v posilovně tím bavíme ostatní :D, ale teď už k článku.. Souhlasím v tomto s tebou, kdo chce, tak si vždycky ten čas udělá a dá se to zvládnout spíš je to o tom, že se jim nechce, nebo ne?Ještě jsem se tě chtěla zeptat kolikrát chodíš do fitka?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. souhlasím, určitě je hlavní důvod to, zda člověk chce či nechce. Do fitka chodím s přítelem a to většinou cca 3x - 4x do týdne. V týdny kdy má odpolední směnu a doma se skoro míjíme sama zatím nechodím a vyplňuji to běháním a cvičením doma. Víkendy ale vždy trávíme spolu ve fitku;)

      Vymazat
  7. Skvělý článek, jinak mě moc zaujal Tvůj diář, vypadá opravdu božsky :-)!
    Glamour and Beauty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Bez diáře ani ránu. Bude to uplně poprvé co nebudu na nový rok kupovat nový diář, ale vyměním jen vnitřek. To normálně nedělám, tak je jasný jak jsem do něj zamilovaná;)

      Vymazat

Každý komentář mě potěší ♥