středa 5. listopadu 2014

Článek pro aktin.cz 3. - moje doplňky stravy

Další ze série článků pro aktin.cz - tentokrát o tom, jakou suplementaci v přípravě využívám :)


Už jen pouhý měsíc zbývá do závodů, hlásí mi dneska diář. Čas hrozně letí a je třeba na sobě pracovat každou volnou chvíli. V minulém článku jste si mohli přečíst, jak vypadá můj jídelníček. Pevná strava je totiž stěžejní a bez ní se prostě nemůžete posouvat dál. Jsou ale chvíle, kdy je fajn, pomoci ji doplňkami stravy. Na internetu najdete spoustu mýtů, počínaje tím, že doplňky stravy nejsou pro holky až do opačných extrémů, kdy Vám slibují, že spalovače tuku, udělají všechnu práci za Vás. Nevěřte ani jedné možnosti. Dneska si ukážeme, bez kterých doplňků stravy se momentálně neobjedu já.

BCAA

Neboli větvené aminokyseliny, které pomáhají chránit svalovou hmotu a zároveň přispívají k rychlejší regeneraci. Řekla bych, že klíčový doplněk pro nejednoho sportovce. Nejraději mám ty sypké a to hned ze dvou důvodů. Prvním je, že čím méně tabletek polykám, tím lépe. Prostě je nemám moc ráda. Druhý důvod je ten, že jsou většinou i chutné a tak je fajn, dopřát si pro změnu sladký nápoj. Tohoto pomocníka užívám ráno po probuzení, před tréninkem a v neposlední řadě si je popíjím po tréninku a to v množství 3-5 g.

Protein

Asi nejužívanější doplněk vůbec, pro mnohé spíše brán jako neodmyslitelná součást stravy. Slouží především pro doplnění celkového množství bílkovin ve stravě, ale i pro rychlou výživu svalů po tréninku. Já protein používám oběma způsoby, většinou v množství 25-30 g. Nejraději ho přidávám k ovesným vločkám na snídani do kaše, nebo si ho dopřávám s hrstkou ořechů na svačinu. Jednu dávku proteinu piji rovněž po tréninku. Využívám protein se 70-80 % bílkovin, které jsou i ze zkušenosti nejchutnější. Asi není třeba dodávat, že ho ráda komponuji do nejrůznějších receptů a po každém tréninku se na něj opravdu těším.

Kasein

Typ proteinu s postupným a pomalým uvolňováním aminokyselin, který se nejčastěji řadí na noc. To je taky jediná část dne, kdy ho využívám a to nejčastěji ve formě „kaseinové dobroty“, jejíž recept jste si mohli vyzkoušet v minulém příspěvku.

Synephrine + kofein

Moje předtréninková silná dvojka. Synephrine je spalovač, který funguje na bázi termogeneze, pomáhá tak zahřívat tělo a zvyšovat energetický výdej. Dávkuji ho ráno po probuzení v množství 10-20mg a před tréninkem 20-30 mg. Množství závisí na denní dávce sacharidů – čím více jich je, tím vyšší je dávka synephrinu. Jednu tabletku 200mg kofeinu k tomu přidávám před každým tréninkem. Mimo to si ho taky dopřávám ve formě kvalitní kávy, bez které prostě nemůžu začít ráno.

Vitamín C

Nejznámější antioxidant, posiluje imunitu, pomáhá regeneraci svalů a působí jako prevence onemocnění. Jednu tobolku 500mg užívám ráno po probuzení a po každém tréninku.

Pro sportovce je většina z mnou užívaných doplňků již nezbytností. Nezapomínejte ale, že pokud nemáte dobře nastavené živiny v pevné stravě, správný trénink a dostatek odpočinku, jsou i tito pomocníci zbyteční.

Mějte krásný den.
Vaše V♥

Veronika Wisiorková

4 komentáře:

  1. Dobrý den,

    můžu se zeptat jaké BCAA, Protein a Synephrine používáte?

    Děkuji,
    Daniela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Bcaa od trec nutrition sypké, protein taky od nich whey 100, synephrine různě, od značky co je zrovna po ruce

      Vymazat
  2. Ahoj Veru, každý mi pořád říká ( i trenér) že před tréninkem, cca 30 minut si mám dát ovoce, nejlépe prý pomeranč, případně jablko. Problém je v tom, že jak jsi už někde zmiňovala, cítím se ke konci tréninku unavená, posilování OK, ale pak když mám ještě cardio, tak umírám. Navíc ihned po tréninku si mám dávat protein a zase ovoce. Vůbec mi to nepřijde správné a nevím jak to s trenérem řešit. Možná ho budu muset vyměnit, ale zas jinak se mi s ním skvěle trénuje :-( Po tréninku mi přijde nejlepší si dát nějaké rýžové chlebíky, případně i rýži např. se skořicí, a pak později protein. Co si o tom myslíš? Jak to řešíš ty? Děkujuuuu V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, já nevidím smysl v ovoci po tréninku. Já si dávám po tréninku protein. a pak pevné jídlo. Pokud ti to nevyhovuje nebo nerozumíš proč to po tobě chce tak se ho na to přeci zeptej ;)

      Vymazat

Každý komentář mě potěší ♥