pátek 4. září 2015

Recenze: Sacharidové vlny

Už je to nějaký pátek, co mě redakce Ronnie.cz, potěšila publikací, na kterou jsem měla sama spadeno. Byla jsem totiž nesmírně zvědavá, co všechno se dá napsat o sacharidových vlnách, zejména z pera závodníka v kategorii Physique,Michala Kulštejna. 
Co všechno tedy v knize najdete a jak se mi líbila, zjistíte v následujících řádcích i vy.


První podstatná věc, u které bych se zastavila, je vzhled knihy. Obálka je moc hezky řešená, koho by taky neupoutaly vysekané břišní svaly :D. Vazba je sešitového charakteru, desky nejsou tvrdé, jen lehce pevnější, což může být na škodu a časem se určitě rychleji opotřebí. Vazba je klasicky lepená. Já s ní nemám dobré zkušenosti, většinou po čase začnou listy vypadávat, tady to zatím drží...ale rozumím, že kvůli cenové dostupnosti knihy je lepší zvolit levnější variantu. 

Kniha je rozdělena na několik částí. Na úvod se autor snaží předložit informace o sacharidech, které jsou určitě třeba, aby jste celou problematiku chápali a dávalo to nějakou logiku. Vysvětleno je vše hezky a srozumitelně, takže za mě palec nahorů. 
Volně přechází k cyklování sacharidů, kde zjistíte, že variant, které můžete využít je více, než jste si mohli myslet. Neexistuje jeden univerzální jídelníček pro všechny a taky se mi líbí že i Michal na to upozorňuje. 
Stravování podle metabolických typů bych já osobně klidně postrádala, ale určitě to může někomu přinést nové informace. Můžete si udělat test, podle kterého zjistíte svůj metabolický typ a následně výčet potravin, které Vám zřejmě budou a nebudou sedět. Na mě to teda vůbec neplatí..tak nevím :D To ale není chybou autora, ale celou problematikou. 
Líbí se mi, že se taky okrajově zastavuje u otázek typu: vyřazení mléčných výrobků, lepku, masa, pitného režimu, ale i hormonech, které můžou naše snahy o lepší postavu značně ovlivnit a je důležité o nich vědět.
Když už se dostanete k poslední třetině knihy, dostanete se k tvorbě jídelníčku. Je fajn, že úvod v podstatě zahrnuje informace z první části knihy a říká, na co si dávat pozor a co bude vaším cílem během sestavování jídelníčku. 
Nemůžu upřít, že příklady pro sestavení jídelníčku, jaké vybírat sacharidy, tuky i bílkoviny i konkrétní příklad pro muže i ženu jsou popsány moc hezky a věřím, že z toho člověk pochopí, jak na ty vlny vlastně jít. Příklad pro ženu mi ale přijde hrozivě nízký, já osobně bych nedoporučila nikomu, kdo není v přípravě na závody klesat pod 50g sacharidů denně..nemyslím si, že je to potřeba. Další věcí, se kterou nesouhlasím je příjem tuků..protože držet se dlouhodobě na 6g na den taky není způsob diety, který by jste pro hubnutí potřebovali. Faktem zase je, že Michal prezentuje Sacharidové vlny jako způsob k rychlému a efektivnímu úbytku tuku, což při těchto hodnotách jistě bude. 
Pokud ale chcete hubnout zdravě a chcete zkusit vlny, na tak nízké hodnoty bych nedoporučovala chodit. Což ale není výtka autorovi, ale spíše apel, na čtenáře knihy :)

Na závěr bych chtěla pochválit rozhovory s osobnostmi kulturistiky a fitness, které prokládají celou publikaci a činí ji tak zajímavější. 
Pokud chcete návod na sacharidové vlny, určitě se Vám bude dobře číst a může sloužit jako vodítko. V každém případě, používejte i vlastní rozum. 

Pokud vás knížka zaujala a máte chuť si ji pořídit domů, můžete ji koupit se slevou tady za 269,-Kč

Mějte se krásně, Vaše V.

3 komentáře:

  1. Super, tu si asi fakt koupím! :) Jsem už skoro dva měsíce na nízkosacharidové stravě a hrozně mi to pomohlo od úplné posedlosti jídlem, kterou jsem si vypěstovala, když jsem se snažila jíst vyváženě, 5x denně a co nejvíc clean...
    www.starts-right-now.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Dělení do kategorií je vždy takové zobecňující a stejně jako ty, ani já do té "své" často vlastně vůbec nepasuju. :( :D S vazbou knihy máš pravdu. A upřímně...už teď vím, že si ji nekoupím, ale i tak jsem si tvůj článek ráda přečetla. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pokud chcete začít žít zdravě, udělat něco dobrého pro své zdraví a neochudit se o požitek z dobrého jídla, určitě navštivte stránku: http://vyzivovykonzultant.cz :-) Díky profesionálnímu a odbornému přístupu, vám bude sestaven jídelníček, který změní nejen vaše myšlení a postoj ke zdravému životnímu stylu, ale zároveň zhubnete a budete se cítit nejen po fyzické, ale i psychické stránce daleko líp :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě potěší ♥