pondělí 12. října 2015

Proč nebýt bikina?

Ahoj! Tenhle článek si pro Vás  v hlavě nosím už delší dobu. Myslím, že právě ve finále soutěžní přípravy, kdy je to nejtěžší, se hodí sepsat i ty negativa, které si to sebou nese.
Víte, že jsem člověk sluníčkový, nestěžuji si, nepíšu hejty a podobné věci. Ale protože to vypadá, že být bikina je vlastně hračka levou zadní, úsměvy, vysekané tělo celoročně, občas nějaké fitko, a přeci trocha zeleniny nikoho nezbaije (nebo tak to prezentuje většina bikin na sociálních sítí)....víte, že se snažím být upřímná, a proto Vám chci říct i tu druhou stranu. Není všechno zlato co se třpytí. 



Aby nedošlo k žádným omylům. Je to „my way“, já ji miluju, miluju. Každou vteřinu i ty těžké chvíle. Ale vybrala jsem si to, protože se chci posouvat, znám všechna pro a proti, ale asi nic by mě od toho neodradilo...  ne proto že to dělá každý, a že kdo není bikina, jako by nebyl. Píšu to jen proto, že koluje spousta zkreslených představ o tom, jaké to je.  Holky jsou pak zklamané a demotivované z jinak krásného fitness lifestyle. Samozřejmě to berte s nadsázkou, ale tohle jsou věci, které nikdo neříká a je to fakt!


Budete hladoví
Ano, hlad je součást přípravy. V drtivé většině případů se nedá připravit na hromadě (i když zdravých) jídel. Okurka vážně bude Váš nejlepší kamarád, vše, co zvětší objem jídla budete milovat. Ano, budete jíst pod bazál, zpomalovat si metabolismus a ne, není to zdravé. Pokud jste silná osobnost, ustojíte to a dietu přežijete (za předpokladu, že Vás za Vaší věčnou únavu a podrážděnost nikdo nezabije), v horším případě selžete, povolíte uzdu, sníte bábu i dědka i s talířem a nejen že budete na pokraji většího problému, jako jsou poruchy příjmu potravy, ale ještě budete zklamaní, že jste to nedali.  A nenechte se zmást, to už není jakože máte trochu prázdný žaludek, ale hlad, který je těžko kontrolovatelný, protože tělo dlouhou dobu strádá a vy po každém jídle máte pořád hlad. Už Vám nejde o žádné pizzy a hambáče, ale pořádnou sacharidovou nálož čehokoliv, jen aby jste neměli ten hladový pocit v žaludku.
Rozhodně si nedělejte iluze o pestré stravě. Bílky, maso, zelenina, ořechy, když se zadaří trocha rýže a vloček..to budou Vaši kamarádi. Že máte rádi ovoce? No ale ovoce nepatří do posledních týdnů přípravy. Veškeré sladidla (všechny sirupy, kapičky, nedej bože proteinové tyčinky, ve finále i proteiny a sypká bcaa) to vše musí ze stravy pryč, aby nezadržovaly vodu...stejně jako mléčné výrobky, sůl, vše co sůl i sodík obsahuje... domyslete si kolik toho k jídlu zbývá.


Budete bolaví.
Víte, jak je fajn, když Vás po tréninku bolí svaly? Máte pocit, že jste něco dělali. A teď si představte, že Vás ty svaly bolí bez přestání. Že sotva chodíte  a musíte jít znovu cvičit nohy. Že Vaše tělo nestíhá regenerovat, ta bolest už je všechno jen ne příjemná, ale vy nemůžete zůstat doma v posteli, kde by jste se nejradši teď viděli. Protože, komu budete vykládat, že Vás to bolelo? Soupeřkám? Rozhodčím? „nobody cares, work harder“!


Přestanete být společenští
Holky jdou večer do kina, vy nemůžete, protože máte trénink, nebo musíte vařit, nebo máte jedoduše strach, že neodoláte vůni popkornu. V horším případě už ani neuvažujete, že by jste šli, protože jste po tréninku rádi, že jste doma a můžete padnout do postele...v další fázi Vás už ani nikdo nezve, protože přesně ví, že stejně nepůjdete..
Nemůžete si odjet na dvolenou, na prodloužený víkend nebo kamkoliv jinam, kde nemáte možnost: jíst vlastní krabičky, trénovat. Celý život musíte na těch pár týdnů prostě podřídit a přizpůsobit tomu, že se chcete na pět minut předvést v plavkách na podiu.



Budete zklamaní
A to zákonitě budete. Ať už proto, že bude tak rychle po všem, že se ani nestihnete nadechnout (a s tím, vším - tak pracně vybudované tělo - odejde dříve, než se nadějete a i když Vám bude každý tvrdit, jak dobře pořád vypadáte, musíte se sami vypořádat s novou skutečností, že už nevidíte každý sval... Protože to tak bude, závodní forma není udržitelná více než pár hodin na den závodů, jakž takž na pár dní v trochu horší formě), nebo nedopadnete podle představ, nebo nebudete vypadat jako jiná bikina, co zvládla progress za půl roku i když vy na něm pracujete déle. Nebudete ani většinu času spokojeni s tím jak vypadáte, protože je jiná postavit se do pozy k zrdcadlu a je jiné vidět se bez nakroucení... Nebo vy si myslíte, že všechny bikiny vypadají perfektně v každé poze... ale no tak!
Protože hodnocení podle Vás nebude objektivní,  (jenže kdo vlastně ví, jak má přesně vypadat bikina? Je velký rozdíl závodit v Evropě, závodit v USA, ale stačí i jiní rozhodčí, jiné soupeřky a hned se ideál změní) nebo protože po první vyhrané soutěži nebudete mít sponozory na vše a neštěkne po Vás ani pes.


  
Budete chudí
Protože pokud nemáte sponzora, nebo tučné konto, budete v ruce obracet každou korunu, aby jste se snažili ušetřit. Nepočítám fitko, jídlo, to by jste měli i bez závodění... víte ale kolik stojí boty? Plavky? Barvy? Startovné? Cesta? Ubytování? Šperky? Doplňky stravy? Víte že bohatě zdobené plavky, ty které tak chcete s kamínkama swarowski stojí v pohodě kolem deseti tisíc? A to ještě nebudou ty nejvíce zdobené? Najdou se i krasavice za 20, 30 tis. Ano můžete je mít i za „pár“ tisíc, ale nebudou sem tam s nějakým kamínkem nebo s kamínkama co se tolik netřpytí. Boty seženete kolem 2.000,- (věřte mi prohledala jsem všechny zahraniční eshopy, drží si cenu všude). Víte, že jedna barva stojí 1000,-Kč?, že se většinou používají (aby to hezky vypadalo) v kombinaci dvě? Že startovné na soutěže typu arnold stojí ve stovkách euro? Že ubytování ani letenky Vám nezaplatí nikdo? Víte kolik si bere kvalitní trenér za přípravu? Jo! Je to sakra drahý sport... a víte, že nevyhrajete žádné peníze? Ale medaili a protein?


Budete hazardovat se zdravím
Mimo to, že dieta (nedostatek vitamínů s ní) Vám neprospívá, budete mít oslabenou imunitu, kterou ještě více budete pokoušet, když budete s nachlazením chodit cvičit, protože si nemůžete dovolit na týden vypadnout z režimu. Nemůžete si vzít jen tak nějaké léky, nebo pastilky na bolavý krk (protože cukr nebo sladidla).  To se nezmiňuju o odvodnění před soutěží anebo nízkému množství tuků, které ženské tělo pro tvrobu hormonů potřebuje! 
Protože se budete dopovat spalovačemi a kofeinem, jak to půjde, aby jste „to dali“ a to jsem ještě na té legální straně. O tom, že ne všechny bleskové proměny jsou jen dílem kofeinu, masa a salátu se zmiňovat nechci a nebudu. Ale měli by jste vědět, že ne vše je tak průhledné jak to vypadá. Tam už jsme ale na absolutně jiné rovině hazardu se zdravím.

Budete znuzení
Víte jak se těšíte na trénink, protože zrovna dneska máte chuť rozbít záda? No zrovna dneska záda nerozbijete, protože na řadě jsou nohy. Že nesnášíte výpady? Ale výpady prostě musíte dělat, když chcete, aby ty nohy nějak vypadaly. Že se těšíte, až si pořádně naložíte? No ale Vaše síla půjde do kopru, váhy budou postupně klesat, až se sami začnete stydět, jaké kotouče na činku nahazujete. Nedej bože, když to ještě trenér zakáže! Teď už to nebudete jak chcete vy, ale jak Vám trenér řekne. Nižší váhy vysoké opakování, žádné vykecávání s kamarádkou. Kardio taky nebývá nejlepší kamarád spousty lidí, víte, že na páse můžete trávit  i hodiny týdně? Že kvůli němu třeba budete ráno vstávat nalačno? Že na něj budete muset jít i po tréninku? ...jo pokud si myslíte, že občas po tréninku bude stačit 15 min. HIIT, tak sněte dál.  Tedy v tom lepším případě, kdy jedete na kofeinu a mase.


Tak :D Pokud přesto všechno chcete závodit a být bikinkou, pak jen směle do toho. Já podpořím každého, kdo má nějakou cestu a cíl a chce si splnit něco po čem touží. Dělejte to ale prosím, protože je to Váš sen, Vaše cesta a ne proto, že je toho plný facebook. Všechno není tak růžové, jak se zdá.

Ještě podotknu, že vše co jsem zmínila není můj případ. Ano mývám i horší dny, ale nikdy jsem nelitovala, že jsem se do toho pustila. Nikdy jsem nezpochybňovala své umístění, nikdy bych neohrozila své zdraví, kdyby to bylo na hraně. Ale ano, jsem hladová, unavená a bolavá! :D

Cvičte prosím proto, že to máte rádi a protože Vás to baví. 
Vaše V. 


33 komentářů:

  1. Napsala jsi to krásně - a právě proto bych tohle nikdy dělat nemohla a ani nechtěla. Život mám jenom jeden a ano, chci večer chodit do kina, jet na dovolenou, poznávat svět...ochutnávat nové věci, mít spoustu přátel, se kterými budu trávit volný čas a neohlížet se, kdy si dát svačinu, nebo že už jsem měla být v posilce... Cvičení proto beru jako koníčka a jídelníček volím takový, aby byl zdravý, chutnal mi a měla jsem dost živin. Teď už se na tohle všechno dívám úplně jinak (díkybohu je ta část života, kde jsem byla posedlá svou postavou, pryč) a i přesto, že VŠECHNY (nejen bikiny, ale všechny, kteří se věnují fitness závodně) neskutečně obdivuji, zároveň je mi jich trochu líto...
    Ale ať si každý dělá to,co ho dělá šťastným...pokud hladovění, nechuť k rannímu kardiu a nepití před závody dělá někoho šťastným jen pro pár chvil na podiu, kde tě lidi posuzují jak psa na výstavě (pardon:D) tak prosím..nechci být zlá,to vůbec ne..opravdu vás všechny obdivuji za tu vůli...
    Hodně štěstí všem a hlavně ať jste šťastní ať děláte, co děláte!:))

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle je přesně to, proč ti tak hrozně moc fandím :) díky díky díky za to, myslím, že spousta holek si tohle potřebuje přečíst, stejně jako já to před nedávnem potřebovala!

    OdpovědětVymazat
  3. Veru, přesný :) :D

    s pozdravem Veronika Pospěchová

    OdpovědětVymazat
  4. Krásně sepsaný článek!! Opravdu všem, kteří se tomu to sportu věnují a to poctivě držím palce a mají můj velky respekt s obdiv :-)

    Nela z Beauty Charm
    GIVEAWAY - O krásné šperky

    OdpovědětVymazat
  5. Verčo, výborný článek!!! Smekám! Konečně někdo píše i o té druhé stránce ... Většina lidí totiž opravdu vidí jen ty fotky krásek, ale nemají ani tušení, co je za tím práce.. Káťa

    OdpovědětVymazat
  6. Za mě dost dobře napsaný článek jaká je realita a tvrdá dřina být Bikinkou což mi přijde v dnešní době strašný fenomén být Bikina.. Myslím si,že to není určitě všechno zmíněno v článku... Verunko napsala jsi to hezky za mě palec hore :-) .
    Držím palce na další soutěže :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Spousta lidí, včetně mě, si tu dřinu asi vůbec nedokáže představit. Je dobře, že jsi o tom napsala :)

    OdpovědětVymazat
  8. Díky za to!!! Konečně to někdo řekl "naprudko" bez obalu a servítek .... život není jen duha a poníci. Velký respekt za takové otevřené popsání "druhé strany".

    OdpovědětVymazat
  9. Wow, tleskám za odvahu to celé popsat i z té druhé stránky, protože upřímně, tohle snad ještě nikdo nikdy neudělal. Všichni to berou jako sluníčko kytičky (milujeme spojení naší Blaničky!), ale skutečnost je někde úplně jinde. Když jsem se dívala na video z EVLS, říkala jsem si, jak mají ty ženské super postavy, jak se usmívají, ale na druhou stranu jsem s nimi úplně soucítila. Jak dlouho už musí hladovět, jak dlouho museli trpět proto, aby jim nakonec někdo řekl, že bohužel nejsou vysekané "dost"... Je to trochu šílený byznys.. Ale chápu, má své kouzlo a přiznávám se, že i mě trohcu láká... Ale tím netvrdím, že do toho půjdu a hlavně kdyby, tak kvůli sobě a ne kvůli tomu, že je toho plný instagram a facebook! Stejně tak cvičení, dělám to, protože mě to baví, posouvám hranice a mám důvod na sebe být hrdá. Ne proto, že je to trend..
    Jsi skvělá Veru, opravdu se mi líbí, že to umíš takto upřímně napsat.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš co, ale zrovna v té chvíli na tom podiu mě osobně bylo prostě nejlépe. V tu chvíli bych dokázala všechno na světě, jen abych tam mohla být déle, nebo se tam ještě vrátit. Právě pro ty okamžiky tohle všechno podstupujem. Nicméně, je dobrý vědět do čeho člověk jde.

      Vymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Veroniko,

    oceňuji, že jsi rozepsala cenné informace ohledně náročnosti tohoto sportu z hlediska závodění, jistě to mnohým děvčatům, která jsou zaslepena pouze soutěžními fotkami, pomůže.
    Na základě článku, který všem popisuje jak náročná je příprava na závody pro kategorii bikini fitness lze usoudit, a sama to v článku zmiňuješ, že se nejedná o nic zdravého, viz "Budete hazardovat se zdravím"...S tím souvisí má otázka, proč Tvá fan page, je stále pod názvem "Healthy lifestyle", když životní styl, který prezentuješ, se zdravým nemá moc společného.
    Děkuji.
    A.S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože pokud neberu těch pár "nezdravých" týdnů přípravy na závody, snažím se předávat a šířit Healthy lifestyle.

      Vymazat
  12. Sakra, proč nejde normálně jíst a nehladovět a vypadat dobře jako bikiny? No dobře, stačilo by mi i jako bikina dva měsíce před závodem??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bikina dva měsíce před závodama je v pohodě udržitelná postava :)

      Vymazat
  13. Zajímalo by mě, jak to máš s mensturací? Zmizí ti třeba jen v době závodů, nebo ti jen vynechává, nebo bez problému? Popřípadě vrátí se ti zpět normální cyklus, když najedeš do "normálních kolejí" Je to trochu hlubší téma, ale moc bych ocenila, kdybys byla upřímná, když už jsi se bavila samostatně v článku o antikoncepci, myslím, že můžeš odpověďět i na tohle, nejde přímo o tebe, jen mě to zajímá a připadáš mi jako nejlepší na koho se s tímto obrátit..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně s tím problém nemám. Měla jsem menstruaci celou dobu.

      Vymazat
    2. Já osobně s tím problém nemám. Měla jsem menstruaci celou dobu.

      Vymazat
    3. Jestli jsi teprve přestala brát antikoncepci, tak to nemůžeš objektivně posoudit - nejdřív tak půl roku po dobrání poslední pilulky.

      Vymazat
  14. Díky tomuhle článku ze mě trochu opadl pocit, že chystat se na nějakou soutěž je přece normální a kdo se nechystá, je tak trochu trapný a mimo. Hned se cítím volněji. Sice ani zdaleka nevypadám jako soutěžící (byť asi i v objemové fázi :D) ale ze všech těch usměvavých fotek a příspěvků o tom jak si kdo co zničil, jak je to fajn a jak je dieta boží se člověk cítí, jako by snad závodění bylo jednoduché, a zvládl to každý kdo není trošku líný. Ale co když nejsme líní a stejně vypadáme jinak? Když člověk zjistí, že trénujete třeba i 3x více, pak je jasné, že to, jak vypadáte, něco stojí a není to taková brnkačka. Najednou to není o lenosti, ale o zaměření celého života, a není hanba, že se chci věnovat i jiným věcem. Takže ještě jednou díky :)

    OdpovědětVymazat
  15. Chybí tu jen jedno tabu "o sypačkách" nebo o tom se nemluví? Samozřejmě není to invektiva, ale určitě sama cítíš, kam do pozadí tohoto sportu mířím....

    OdpovědětVymazat
  16. Páni to je nejlepší článek co jsem kdy četla. Věděla sem,že závody nebudou sranda ale že až tak.Jsi opravdu jediná kdo napíše jak to opravdu je a proto tě sleduji a jsi mou motivací.Závody jsou můj sen ale i přes všechno co tady píšeš bych do toho šla. :)

    OdpovědětVymazat
  17. Tvůj blog sleduji už dlouho, přestože bikini soutěže naprosto nechápu. :-D Za tolik utrpení si nechat hodnotit vyšpulený zadek mi přijde přinejmenším divné a ponižující... Ale je to každého věc a je dobře, že si jdeš za svým. Jen si u toho moc nezhuntuj tělo.

    OdpovědětVymazat
  18. Krásně napsané Veru, vystihla jsi přesně to, co by mě od toho odrazovalo a vážímsi toho, že něco takového napsala bikina. Děkuju

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě potěší ♥