čtvrtek 10. prosince 2015

Zachovejte si během Vánoc klidnou hlavu

Zdravím Vás 14 dní před Vánoci :)
Jak se na ně těšíte? Začínám ve svém okolí pozorovat s příchozími svátky tak trochu dva tábory příznicvů fitness stylu... do kterého patříte vy?



Blíží se Vánoce, čas klidu a odpočinku a pro mnohé zaryté fitnessáky/dietáře spíše čas stresu. 

Vánoce jsou totiž většinou ve znamení válení se u pohádek, s horkou čokoládou v ruce, se stoly obložené cukrovím, štědrovečerní večeře, vánočka s máslem...zkrátka vše, co si přes rok odpíráte...

Připadá mi, že poslední dobou se mé okolí dělí na dvě zaryté skupiny. Jedna skupina hází svůj fitnesslifestyle za hlavu na těch pár dní chce zapomenout na vše a jen si užít pohodu a jídla. Nerozumí, že to někdo chce jinak a ťuká si na čelo při každém receptu na zdravé cukroví...

Druhá skupina se bojí vánoc jako čert kříže, hledá všechny způsoby jak vytvořit ze smaženého kapra a bramborového salátu kousek ryby na páře a list salátu. Nedejbože klasické vanilkové rohlíky. Všechno cukroví musí být #fatfree #sugarfree...

Víte ale co je podstata Vánoc? Vánoce jsou přeci pohoda, klid a společnost našich nejbližších. Zapomenout na starosti, vnímat kouzelnou atmosféru, sledovat pohádky, užívat si to. Proč se budete stresovat jídlem? Protože to dělá někdo jiný? Nenechte se strhnout. Pokud chcete, tak nedělejte nic, cpěte se od rána do večera, pokud pro Vás Vánoce nejsou bez Vánočky s máslem a kakaem na snídani, tak ji přeci posnídejte. No a co, že sousedka ji nesnídá?
Nebo pokud nechcete vyjet ze svého režimu a smažená ryba Vám nechutná a nechcete ji ani na Vánoce, tak ji přeci nejezte. Udělejte si zdravější cukroví, protože Vám chutná a nenechte se zdeptat těmi, kteří to nechápou. Dělejte to přeci podle sebe, podle toho, jak Vy máte rádi Vánoční svátky.

Já osobně peču cukroví jen zdravé, baví mě spojovat chutě, vymýšlet recepty. Navíc prostě nemám ráda to klasické. Moje chuťové buňky jsou už navyklé na něco jiného. Zároveň, ale nepeču tak, aby to bylo co nejvíce bez kalorií, místo sladidla radši použiju med. Neušetřím energetickou hodnotu, ale potřebuji přírodní a čisté chutě. Proto Vás taky zásobuji zdravými recepty, protože někdo to má třeba podobě.

Už čtvrtý rok taky budu dělat salát se sojanézou, protože ten mi nejvíce chutná a budu mít opečenou rybu, protože řízky nemusím. Nedělám to, abych byla co nejvíce fitness, dělám to proto, že takto to mám ráda. Nenechávám se strhnout na žádnou stranu.

To samé radím taky Vám. Zachovejte chladnou hlavu. Nechte každého, ať si užívá Vánoce po svém a nedělejte z nich svátky jídla a stresu, ale svátky klidu a pohody.

Jaké budou Vaše Vánoce?

Vaše V.

4 komentáře:

  1. Krasne napsane;) akorat to ted resim, vsechny ty vanocni obedy a navstevy, kde budu vysvetlovat proc jim tohle a tohle ne a ze jednou by se to nezblaznilo a bla bla...az mi nekdy prijde, ze si Te vsichni pozvou jen proto aby jsi jim snedla vsechno jidlo a ne kvuli spolecnym chvilim. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Verunko, jako vždycky mi mluvíš z duše. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Verun, tak já se řadím k té druhé skupině :) užiji si vánoce se svým jídlem,svátky pro mě nejsou o zbytečném přejídání tučným jídlem a sladkými zákusky, už mi to ani nechutná,nepotřebuju to, těším se na pohodové dny strávené v klidu s rodinou, s pohádkami,výlety..jídlo si pojedu dál to svoje, třeba salát bude ze spousty zeleniny,brambor,vajec,místo majonézy jogurt,ryba bude na přírodno asi losos,už to tak mám tři roky a nestrádala jsem,zapálím svíčky,aromalampu s vůní vanilky,skořice nebo borovice..:) cukroví budu mít dietní a jen dva tři kousky ke kafču :) u telky budu chroupat zeleninku a v lednu budu bez výčitek a nabraných kil :) rodina i přátelé to o mně ví, nic mi nenutí a já jim zas nevymlouvám to jejich přejídání...jediná moje neřest bude domácí svařák z domácího vína :) bez cukru slazený lehce sukralozou :) , přesto s mírou :) a v cvičení budu samo pokračovat, budím se každé ráno stejně,všichni ještě spí,tak co jiného bych měla dělat,když už se mi spát nechce :)

    OdpovědětVymazat
  4. Veru a rodina jí taky salát se sajonézou? To by mi u nás neprošlo :( Tak jedině, že si na další Vánoce udělám svůj speciální. A rybičku máme taky - lososa! Mňam :) Krásné Vánoce přeji :) Mája

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě potěší ♥