neděle 17. ledna 2016

Nebuď ovce

Krásnou neděli Vám přeji.


V posledních týdnech se mi zdá, že na všech sociálních sítí, zejména v různých fitness skupinách, se začíná šířit hromadná panika. Někdo vypustil do světa informaci, že sacharidy jsou zlo, že vločky jsou zlo, že kaše Vás udělá tlustými. Běda tomu, kdo si dá na snídani ovesnou kaši a neumře do týdne. Vzniklo to zřejmě tak, že někdo začal držet bez sacharidovou dietu, s vyšším množstvím tuků ve stravě. Měl skvělé výsledky. To vůbec nezpochybňuji, vážně je to fajn, nejsou chutě na sladké, tuky zasytí, nekývá se hladina cukru v krvi...ale to přece není dlouhodobý styl stravování vhodný pro Vaše tělo... Každý chce všechno hned a tak když slyší že s tímto někdo hodně zhubnul, všichni se toho hned chytají... přesně jako ještě před nedávnem sacharidových vln, které jsou teď pro změnu zase největší zlo.



Z toho pak pramení hromada dotazů, co máte dělat, když máte rádi na snídani kaši, ale teď jste zjistili, že ji vlastně nesmíte. Všude najednou vidíte fotky vajíček a slaniny jako ten nejlepší začátek dne.

Tak za prvé, jak dlouho už kaši snídáte? Vyhovuje Vám to? ano? Tak kde je problém? To že Pepík říkal, že ovesná kaše na snídani může za za všechny problémy se zdravím, přece neznamená, že má pravdu. Ty jsi přeci ty, pokud ti kaše k snídani sedí, tak ji přece nevynechávej.

Jediný správný způsob stravování je bílkovinovo tukový.... a to říkal kdo? Neupírám vůbec úspěšnost této diety při hubnutí, sama s ní mám dobrou zkušenost, ale opravdu chcete navždy vyřadit ze své stravy sacharidy? Všechny přílohy, pečivo, ovoce? Opravdu chceš tělo přivádět dlouhodobě do ketózy a odnaučit ho zpracovávat sacharidy? A když se za pár měsíců rozhodneš, že už ti to nesedí, víš co se stane? Budeš se muset postupně zase sacharidy učit jíst a bude to trvat dlouho a přibereš... really?

Každý trenér má své principy, každý jedinec se stravuje jinak a každému to taky tak může vyhovovat. Protože nezapomínejte na to nejdůležitější, a sice: ty jsi originál. To co vyhovuje jednomu, nemusí sedět druhému. To že se teď kdosi opřel do ovesných vloček, neznamená, že je to pravda. Chci vidět studii, která potvrzuje, že ovesné vločky jsou pro naše tělo tak strašně škodlivé jak se teď začalo spekulovat. To že obsahují lepek jako argument neberu, neboť zrovna vločky obsahují takový druh lepku, který není alergenní a můžou ho i celiaci. Mají nízký glykemický index a tak Vás zvládnou zasytit na dlouhou dobu a dodají (jak říká jedná nejmenovaná reklama u které to není pravda ) energii potupně.

Zdroj Google

Neříkám, že někomu nemůže sedět dlouhodobé stravování s důrazem na tuky, ale říkám, že to není způsob, který bude sedět Vám všem. Je to jen další modní vlna. Nenech se stáhnout a nebuď ovce. Nejez tak jako všichni jen proto, že jedna paní povídala. Najdi si svůj směr. Zkoušej na sobě, co ti sedí a co ne. Protože nikdo nemůže říct, jak máš jíst. To můžeš říct jen ty.

Co vy? necháváte se strhnout módními vlnami stravování? Nebo už víte, co na Vás platí a jedete si to své?
Mějte se krásně. Vaše V.♥

20 komentářů:

  1. Hned když jsem si článek četla jak moc jsou vločky nezdravé mě to rozesmálo :D A ještě,když napsali nemá žádnou vlákninu,nezasytí ,způsobuje přejídání ,že je to nejhorší možnost k snídani ,výkyvy energie atd ..Mě vyhovuje a naučila jsem se poslouchat své tělo.Přece nemůže člověk věřit všemu co kde napíšou.Je zase otázkou času kdy bude článek "papejte vločky,jsou zdravé".

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezky napsaný článek, se kterým naprosto souhlasím. Každý je jiný a na každého také něco jiného funguje. Já snídám ovesnou kaši každý den - dělám si ji pokaždé trochu jinak a na tenhle svůj malý rituál se po ránu vysloveně těším - v kombinaci se cvičením a vyváženým jídelníčkem během dne, mám od začátku roku dole skoro 3 kg. Ovesná kaše mě navíc zasytí na celé dopoledne, nehoní mě mlsná ani hlad... pečivo teda nejím, ale na vločky v tomhle ohledu nedám dopustit... pokud někomu vyhovuje k snídani vaječná omeleta z bílků, proč ne... ať si ji dá... myslím, že lidi často moc kombinují a řeší, co je dobře a co je špatně. Přece když nesním kila čokolády, chipsů a jiných hnusáren, budu jíst 5x denně po malých dávkách a hýbat se, tak to dolů půjde a nemusím se přitom hned všeho vzdávat, sacharidů nevyjímaje. Píšu teda teď za "obyčejné holky", ne lidi se závodní ambicí, kde věřím, že už je pak potřeba řešit každý detail, aby výsledek byl dokonalý. Každopáne pod vše, co tu padlo, bych se podepsala :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Naprostý souhlas..!

    OdpovědětVymazat
  4. Super clanek, podepsala bych kazde slovo. Jo a v 3. odstavci od konce mas v poslednim slove krasny preklep;)

    OdpovědětVymazat
  5. Souhlasím, jen bych chtěla dodat, že oves bohužel celiaci nemohou, jelikož i ten obsahuje lepek, i když menší množství než například pšenice :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš pravdu. Oves opravdu neobsahuje lepek. Problém je kontaminace s jinými druhy obilovin (rozuměj, že v závodě zpracovávajícím pšenici se zpracovává i oves a pak distributor nemůže zaručit, že ten oves bude 100% "čistý")Jinak existují závody specializující se na oves a u jejich ovesných vloček je pak 100% jistota, že jsou bez lepku a mají to certifikované..

      Vymazat
  6. Taky jsem jednu dobu hodně omezila sacharidy (hl večer), ale zjistila jsem, že prostě takhle nemůžu fungovat. Potřebuji energii, jelikož i k učení člověk potřebuje nějaké palivo. A večer vyřadit sacharidy? Za mě rozhodně ne. Tělo pak nemá energii na regeneraci ... já jsem třeba trpěla nespavostí.

    OdpovědětVymazat
  7. Ovesné se nevzdám, i kdyby to stokrát psali. Chutná mi, připravuji si ji z vody, nehážu do ní od másla po ovoce, prostě střídmě a sacharidy mi po ránu vyhovují, po vajíčkách šahám opravdu zřídka. Jestli si to někdo chce zkusit, jak to funguje na něm, to nevidím špatně, ale aby najednou všichni to zavrhovali jako tu nejhorší věc a ještě před týdnem si na insta k popisku u obrázku kaše psali, že si lepší snídani nedovedou představit..to je druhá věc..každej by měl jíst, jak to vyhuvuje jemu a ne co kde psali..

    OdpovědětVymazat
  8. Moc hezky jsi to napsala, jak jsem viděla ten článek, na který narážíš, několikrát se mi protočily panenky, je plný chyb a spousta lidí se toho chytlo - viz. to o lepku, který v ovsu není (je tam avenin) atd., podle mě by autor udělal nejlépe, kdyby článek smazal a přiznal chybu..
    Jsem ráda, že si udržuješ zdravý nadhled a že tě sleduje tolik lidí a můžeš jim v tom být inspirací :)

    OdpovědětVymazat
  9. Moc nechápu, proč je okolo toho článku strašný mumraj až teď, četla jsem ho už hoooodně dávno :) Ale k tématu - nezávisle na tom článku teď mám jen bílkovinovou a tukovou snídani. Dlouhou dobu jsem stagnovala, tak jsem si říkala, že to chce zkusit něco nového a i když jsem byla ze začátku dost skeptická, teď jsem ráda. Množství sacharidů během dne jsem nechala stejné, jen jsem je přerozdělila s tím, že nejvíc jich mám po tréninku. A vyhovuje mi to - tuky jdou dolů, nemám takové chutě na sladké, cítím se líp.

    Ať si každý dělá co chce, fitness je dost individuální věc, takže co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Zjistila jsem ale, že spousta zastánců #mojeovesna hned strašně kritizuje způsob bílkoviny+tuky k snídani, aniž by to sami vyzkoušeli. To mi přijde špatné. Jak můžu něco zatracovat, když ani nevím, jak to funguje, jestli by mi to pomohlo atd.? Nechceš to zkoušet? Fajn. Ale říkat, že to je blbost a nefungující kravina, by se nemělo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím. Také snídám bílkoviny + tuky + zeleninu a z hlediska energie je to to nejlepší. Navíc nejnovějšími studiemi podložený. Ale samozřejmě proč to zkoušet. Lepší je napsat známou trapnost "nebuď ovce"...což je tak nadužívaný pojem, až mi to přijde ironický. Nehledě na to, že poslední dny vidím všude jen napsané "své kaše se nevzdám, kvůli hloupému článku" a pod tím tisíc komentářů, kde si slečny vzájemně gratulují, jak si stojí za svým.
      Navíc mám pocit, že lidi zaměňují pojmy jako nízkosacharidový režim a nízkosacharidová snídaně. Osobně mám 220S na den, jen je jím až v druhé polovině dne, právě kvůli energii, jelikož sacharidy mají tělo zrelaxovat...a nejsem si jistá, jestli to je to, co si všechny ty urputné zastánkyně ovesné kaše k snídani, přejí.

      Vymazat
    2. Musím souhlasit s tím nadužíváním fráze "nebuď ovce", která mi už začíná lézt krkem. :-D Jinak k věci - nejsem zastáncem fanatismu typu, že někdo něco vypustí jako absolutní pravdu, a všichni by se tím měli začít řídit. Taky tyhle články musíte brát s rezervou, je to psané bulvárním způsobem, aby to přitáhlo, aby se o tom začalo víc mluvit a samozřejmě daný server měl větší návštěvnost. Co se týče sacharidů, taky je mám kolem tréningu a večer, zkoušela jsem všechny různé varianty (na rozdíl od některých hejtrů toho článku) a tohle mi vyhovuje nejvíc. :-) Vyzkoušejte a pak hodnoťte.

      Vymazat
  10. Tak já jsem patřila k milovnicím ovesné kaše, ale před 2 roky jsem jí vypustila a jsem na tvarohu, vajíčkách - prostě bílkoviny a tuky k snídani. Byla jsem dost často nafouklá a po vynechání vloček a vynechání většiny příloh mé problémy zmizely. Jsem typ, kterému vyhovuje strava s nižším obsahem sacharidů a s vyšším obsahem tuků, jím 3x - 4x denně. Cítím se velice dobře, energie mi nechybí. Není to u mě žádný módní trend, neboť jsem bývala milovnicí kaší, celozrnného pečiva, těstovin a rýže. Ale jak bylo napsáno, každému vyhovuje něco jiného. A ještě poznámečka: kaše mě při jídle plně zasycovala, ale po jídle jsem byla hodně brzy hladová, což se mi s tvarohem neděje.

    OdpovědětVymazat
  11. TAky jsem si všimla, že poslední dobou padá na vločky a ovesnou kaši jakýsi odpad...a vůbec nevím, kde se to vzalo, zničehonic, snídat kaši je zlo a špatně! Cože, proč? Snídám ji pořád, zvládnu s ní hubnout i nabírat když je potřeba, chutná mi, nasytí, tak...proč bych se měla řídit stupidními články?
    Jak říkáš, lidé by neměly být ovcemi v davu, ale vyzkoušet, co jim vyhovuje!

    OdpovědětVymazat
  12. Ať si každý jí, jak chce, to ano....ale Verčo, dát jako zdroj pod obrázek "Google"? Jako fakt? :D

    OdpovědětVymazat
  13. Tomu článku jsem se hodně zasmála :D jak říkáš, určitě na každého funguje něco jiného a zatracovat ať jedno nebo druhé je blbost ..U mě je to zase tak, že když si dám na snídani tuky+bílkoviny, tak mám za hodinu zase hlad, ať už toho sním jakékoliv rozumné množství .. možná by se to časem zlepšilo, ale nevidím důvod to po nějakou delší dobu zkoušet, když mi vyhovuje ovesná nebo lívance :)

    OdpovědětVymazat
  14. Ovsenú kašu jem pravidelne už dosť dlho, ale je pravda, že sem tam to prestriedam s niečim ľahším, napr. jogurt s ovocím.. Nie kvôli sacharidom, ale kvôli vláknine, ktorú obsahujú ovsené vločky. Myslím si, že občas je dobré dať si od priveľkého množstva vlákniny pauzu..

    keelifestyle.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  15. Krásné fotky. A můžu tě poprosit o vyplnění tohoto dotazníku, děkuju. A kdybys mohla dát odkaz třeba i kamarádům (potřebovala bych i pánskou část populace :-D ). Děkuju https://52630.vyplnto.cz/

    OdpovědětVymazat
  16. Krásné fotky. A můžu tě poprosit o vyplnění tohoto dotazníku, děkuju. A kdybys mohla dát odkaz třeba i kamarádům (potřebovala bych i pánskou část populace :-D ). Děkuju https://52630.vyplnto.cz/

    OdpovědětVymazat
  17. Já bych bez kaše po ráno nevytáhla paty z domu, když si dám jednou za sto let něco jiného, tak mám celý den hlad, jsem otrávená a nemám energii :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě potěší ♥