neděle 3. června 2018

Cestování: Barcelona

Ahojte, 
už je to dva týdny, co jsem se s Verunkou vydala do neuvěřitelné Barcelony. Už na začátku roku jsme si koupily letenky spolu s ubytováním přes pelikan.cz za poměrně slušný peníz (necelých 6 tis. ). 
Letěli jsme s raynair a pokud nepočítám dvě hodiny zpoždění při cestě tam, není si za ty peníze na co stěžovat. Bydlely jsme v hotelu 4*Eurohotel, který byl super svým umístěním na půl cesty (asi 15 min z letiště a dalších 20 min do centra), bylo tam čisto, personál příjemný, jinak už jsem bydlela v lepších :)
Hned první večer (v sobotu) jsme se vydaly na náměstí Espanya (nádherné!), abychom došly k "Magic fountain", která se pouštěla v to období jen třikrát do týdne. V devět hodin večer jsme se zařadily mezi další nadšence a kochaly se měnícími se obrazce vody, světla a doprovodné hudby. Pokud do Barcelony pojedete, tohle určitě nevynechejte. První večeři jsme si užily v nedaleké Areně, Sangria nemohla chybět a Paella je ve Španělsku jasná volba, že jo. Oboje bylo výborné.







Neděli jsme vyrazily vstříc snad všem známým památkám, počínaje monumentální "Sagrada La Família" která je ještě stále ve fázi dokončování. Pokud budete cestovat autobusem, pak byste měli vědět, že některé zastávky jsou jen na znamení. Pokud v autobuse nezazvoníte, že vystupujete, anebo při čekání na autobus nezamáváte jako na taxík, tak Vám nezastaví. Na MHD je dobrý si v metru koupit lístek T10 - za 10e, který Vám vystačí na 10 jízd a platí jak na autobusy, tak na metro. Pokud byste kupovali lístek pokaždé v autobuse, zaplatíte za jednu jízdu 2,20e. 








Přestože bylo poměrně chladno, měly jsme chuť vnímat krásy tamějších uliček, a tak jsme se vydaly pěšky k nemocnici Hospital de sant pau de Barcelonakterá jako nemocnice nevypadá ani náhodou, až po park mistra Gaudího Park Güell, z kterého je krásný výhled na Barcelonu, a taky tam můžete vidět ty typické veselé domečky. Pokračovaly jsme zpět dolů, na známou ulici La Ramba, která takovou daleko větší Pařížškou, a taky tam najdete něco z architektury Gaudího, jako třeba tento vlnitý dům La Pedrera.






Tam jsme taky čistou náhodou narazily na Brunch & Cake, který měla Verunka vyhlídnutý a tak jsme si tam rovnou sedly. Měla jsem tam tu nejlepší NEJLEPŠÍ blueberry coconut bowl, jak můžete vidět, tak to se nedá slovy ani popsat. Nádhera.
Na Barceloně se mi strašně líbilo, že nádhera tam je na každém rohu. I když v mapě není zaznačeno, že uvidíte budovu, která za to stojí, tak ji prostě uvidíte. Skoro v každé ulici stojí něco, co má na střeše kopuli, nebo budova se strašně zajímavou architekturou. Je to prostě všude!





Uprostřed města je nádherný park De Ciutadella, s jezírkem, kde si můžete vyjet na lodičku, pokochat se touhle nádhernou fontánou, lehnout si jen tak do trávy.. krásnější park jsem asi ještě nikde neviděla. Stojí tam taky budova katalánského parlamentu.







Co rozhodně nemůžete při návštěvě Barcelony vynechat je Barceloneta. Výběžek Barcelony obklopený mořem, kde je hromada obchůdků, restaurací a pouličních prodejců. Jen co se přiblížíte k moři, začnou Vás zastavovat prodejci dek, piv, vod, sangrie, zkrátka čehokoliv, co by Vám chvíli u moře mohlo zpříjemnit. Samozřejmě mají všechno nadsazené, sklepnete je často až na polovinu. Nechala jsem se zlákat na plážovou deku za 8e (z původních 20ti :D), abychom si mohly lehnout a vychutnat chvíli mořského šumění a sluníčka. A k tomu patří i sangria to je jasný. Pokud ale nechcete nic kupovat, vůbec na ně nekoukejte, neodpovídejte, jinak se jich nezbavíte :D
Sedly jsme si tam tam taky u moře na oběd, kde jsem měla tu nejlepší chobotnici vůbec. Pokud Vám nevadí mořské plody, tak si je tam určitě dopřejte. Ta čerstvost prostě dělá divy, vše je navíc připravené opravdu zdravě, musím říct, že cizrna k chobotnici mě fakt překvapila. Jíst zdravě v Barceloně prostě není nic těžkého, naopak Vás to bude velmi bavit. 






Vítězný oblouk

Další bowle v Brunch & Cake



Na instagramu jsem měla uloženou jen jednu cukrárnu a to byla Chök. Dělají tam tyhle kolečka na špejli, ale i donuty, kronuty, pralinky a samé nádhernosti. Našla jsem ji zase úplně náhodou při procházení ulicemi, a tak jsem si řekla, že se musím zeptat co to klečko je :D a že si to koupím, jen když se mi to bude líbit. Jsou to dvě sušenky plněné karamelovou čokoládou.. tak asi chápete proč to mám v ruce :D Bylo to dost sladké, ale fakt strašně dobré. 
A u jídla ještě zůstaneme. Navštívily jsme trhy La Boqueria, které jsou otevřené celý den a najdete tam totálně všechno, Mořské plody, ořechy, koření, pralinky, sladkosti, kopy ovoce a zeleniny, pečivo, sušené šunky... Je to zážitek jen chodit a koukat. 



 



Gotická katedrála je jen tak uprostřed ulic v městě, moc hezká a vrátily jsme se k ní dvakrát, pokaždé tam hrál někdo na nějaký nástroj a to je něco na mě, to se vždycky na chvíli zastavím a poslouchám. Až napodruhé jsme našli gotickou uličku s balkónem, který jsme našly zase náhodou, protože google mě dovedl asi o dvě ulice jinam. 




S sebou jsem měla několikero "oči". Jsem slepá jako patrona, a tak bez brýlí z domů (hlavně do auta) nevycházím. Když, ale takhle cestuju, balím s sebou kontaktní čočky, abych mohla nosit sluneční brýle. Mám trochu smůlu, protože zakřivení 8,3, které mám nemá moc čoček. Čočky objednávám výhradně z internetu (vychází levněji než v kamenných prodejnách nebo u doktorky) objednávám odsud.




A pokud raději koukáte na videa, tak tady najdete i vlog :) Kdyby Vás něco. zajímalo nebo napadlo něco, co nezaznělo, ráda odpovím. Barcelona je nádherná a já se tam určitě ještě někdy vrátím.

Budu ráda, když se podělíte o Vaše oblíbená místa. 
Mějte se krásně, Vaše V.

4 komentáře:

Každý komentář mě potěší ♥