pondělí 7. prosince 2020

Nehubneš? Tohle je možná důvod proč.

Během té doby co za mnou chodí klientky pro rady jsem vypozorovala několik linek, které se u nich opakují. V zásadě moc dobře ví, co mají dělat, přesto se jim nedaří dostat váhu tam, kde mají pocit, že by mohla být. Možná se v tom taky najdeš a třeba ti to pomůže začít tentokrát z jiného konce a lépe. 

z focení pro www.spolulabel.cz


Jíš málo. 

Já vím, je to trochu protimluv. Když chceš hubnout musíš jíst méně. Musíš přece tu svoji energetickou bilanci dostat do negativní fáze (tedy že jíš méně než tvoje tělo potřebuješ, což by logicky mělo vést k hubnutí). Jenže tady se dostáváme na kámen úrazu, není to tak vždy. První dieta takto funguje naprosto skvěle. Tělo je zvyklé jíst dostatek, ty mu ho pak najednou nedopřeješ a ono se na nižší množství adaptuje tím, že se zmenší. Bomba! Pak ale přijdou nějaké úlevy, prázdniny, drinky a ejhle, váha je zpátky kde byla. No tentokrát už víš jak na to. Jíš už teď dlouhodobě méně, ale když to stáhneš ještě níže, určitě zase zhubneš. A ono to nejde. Proč? 

Existuje něco jako bazální metabolismus. Je to množství energie, které tělo potřebuje pro to, aby jsi dýchala, tvé orgány pracovaly, abys ráno vstala z postele. Je to minimum, pod které bys ve výživě neměla dlouhodobě nikdy chodit, pokud si nechceš zavařit i na zdravotní problémy. No a tenhle metabolismus je přizpůsobivá proměnná, která se stáhne na to nejnutnější minimum, pokud ho k tomu nutíš. 

Abych byla přesnější. Pokud jíš průměrně 7000kJ, stáhneš to na 5500 kJ a začneš hubnout. Po nějakém čase (v řádech týdnů většinou) se hubnutí zastaví. Znamená to, že se tělo na nižší příjem dokázalo adaptovat a bere ho za svůj nový výchozí stav. Jenže, na to abys mohla pokračovat v hubnutí logika velí, že bys měla příjem energie zase stáhnout. 

No jo, jenže tohle nejde ponižovat do nekonečně, protože tam někde je právě hodnota tvého bazálního metabolismu. A tělu je jedno jestli chceš být štíhlá. Tělo chce hlavně přežít. Takže na té nízké hodnotě už hubnout přestává. A tady začíná ten začarovaný kruh. Z tohohle vede ven jen jediná cesta, a sice naučit postupně tělo zase na vyšší příjem potravy (už jsi slyšela o reverzní dietě? Mrkni na můj YouTube), nechat ho tam adaptovat a zvednout tak ten svůj výchozí stav výše, ze kterého pak budu zase moci ubírat do diety, ze které se pak bezpečně dostanu reverzní dietou, abych nenabrala zbytečně moc tuku. Uff, snad ses v tom neztratila :)



Jíš moc. 

Tohle už dává větší smysl, že? Často se ale setkávám s tím, že holky mají pocit, že když jí zdravě, odpírají si zákusky, automaticky jí dietně a měly by díky tomu hubnout. To ale nemusí být pravda. To, že jíš zdravě je skvělé a rozhodně bych nechtěla, aby to vyznělo, jako že mám něco proti tomu. Pokud mám ale pocit, že jím správně a nehubnu, někde je chyba. Ideální je zkusit si do kalorických tabulek (nebo já radši používám My Fitness Pal) alespoň tři dny toho, co všechno sním a vypiju (pokud tedy piješ i něco jiného než čistou vodu). Ukázat se může hodně věcí, třeba to, že jíš opravdu více, než bys pro hubnutí potřebovala, ale i to, že máš třeba špatně rozložené makroživiny, chybí ti v jídelníčku bílkoviny a naopak přebývají tuky nebo sacharidy. I tohle totiž celé hubnutí může ovlivnit. 


Jíš málo a pak zase moc. 

Takže začneš s dietou, stáhneš si svůj příjem více, než bys potřebovala. Ale zařekneš se, že tentokrát to vydržíš. Hlad se dá kontrolovat první, druhý den. Třetí, čtvrtý se k tomu už nabalí chutě na sladké, obrovská únava a tobě dochází pevná vůle. O víkendu navíc plánuje rodina večeři a kamarádky večer slaví narozeniny. Skrz šílenou restrikci to nevydržíš, sníš všechno na co příjdeš (vždyť si to zasloužíš, celý týden jsi skoro nejedla) a nevědomky tak doženeš ten svůj deficit na vyrovnanou energetickou bilanci. V pondělí začínáš zase na novo a takhle se točíš v tom bludném kruhu a sama sobě pak podkopáváš nohy v tom, že to zase nezvládneš. Extrémy nejsou potřeba. Jde to mnohem snadněji, příjemněji, bez ukrutného hladu a následného přejídání. Slibuju. 


Těch důvodů, proč možná nehubneš může být daleko více i ohledem na pohyb nebo psychickou pohodu. Z oblasti jídla jsou tohle ty nejčastější, které za mnou klientky přináší. 

Vidíte se v některém z nich? Chybí vám něco ve výčtu? 


Vaše V. 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář mě potěší ♥