pátek 17. března 2023

První horský výlet roku 2023. Téryho chata.

 První možný víkend roku 2023 jsme chtěli strávit ve výškách. Bylo načase. Na podzim jsem absolvovala laparoskopický zákrok, který mě na pár týdnů vyřadil z pohybu. 2022 byl navíc velmi pracovně náročný, takže jsem se do hor dostala méně, než by se mi líbilo. 

Trochu doufám, že jak na nový rok tak po celý rok? 



Jak se dostat na Téryho chatu? 

🚘 autem dorazíte do Starého Smokovce, kde počítejte s placeným parkovištěm, my jsme naposledy platili 10€ na den.
🚠 Tam máte možnost nastoupit na zubačku a zkrátit si nezáživný výstup na Hrebienok. Obousměrná cesta stojí 11€.
⏱️ lankovou cca 4 min, pěšky asi 40 min(podle tempa)
Když jsme se vraceli dolů, čekalo na lanovku takové množství lidí, že jsme si nechali propadnout zpáteční cestu a šli radši pěšky. Do půlhodinky jsme byli dole 🙌🏻

Na Hrebienoku vás čeká rozcestník, vy se vydáte směr Zamkovského chata po červené, okolo vodopádu 🤩


🛖 Na Zamkovského chatě budete za cca 50 min, je to dobrý prostor pro svačinu, venku na lavičkách jsou kožešiny, koupit si můžete i něco přímo v chatě.

➡️ Dál pokračujete směr Téryho chata, Malou studenou dolinou po zelené značce. Trasa je tady příjemná a pozvolná, to pravé stoupání přijde až v poslední části na Veľkém hangu. V letním období se chodí po serpentinách, v zimním většinou po tyčovém značení přímo. A pak už budete mít před sebou jen prudký Malý hang, který vede přímo k chatě. V zásadě je to velmi přímočará cesta, kde nemáte moc kam uhnout 🙌🏻
⏱️okolo 2 hodin, v závislosti na tempu.

Nahoře na chatě si můžete dát teplé občerstvení a dokonce se tam dá booknout i přespání, to ale dělejte vždycky dopředu.










Jak můžete vidět z fotek, měli jsme ohromné štěstí na počasí. O týden později už nebylo bezpečné stejnou trasu jít pro lavinové nebezpečí. Pokud se chystáte jít trasu v zimě, vždycky se podívejte na Horskou službu a aktuální výstrahy. Ve chvíli, kdy je zvýšené lavinové nebezpečí, nemá smysl riskovat. 

Nepodceňte ani výbavu. I když je to docela příjemná, celý rok přístupná trasa, neznamená to, že se tam nemůžete zabít. V zimě jsou naprostý "must have" mačky nebo alespoň nesmeky (s kovovými hroty. Ty plastové hoďte rovnou do koše). Hodit se bude i náhradní tričko, ať můžete na vrcholu to původní propocené vyměnit za suché a udržet si tak teplotní komfort. Velkou pomocí může být i funkční oblečení. Na téhle trase jsem zrovna testovala outfit z Columbie, který jsme spolu se Sportovnou vybrali, na recenzi můžete mrknout tady.

Do vyšších hor nebo na delší trasy s sebou vždycky beru hůlky, které odlehčí nohám. Oceníte je obzvlášť pokud máte na zádech těžký batoh. 

Horám zdar. Vaše V. 





Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář mě potěší ♥