pondělí 27. srpna 2012

Ricotta

Ahoj!
Dneska pro Vás mám tip na báječnou, i když často opomíjenou potravinu. Já sama jsem o ní neměla moc tušení, dokud jsem nezačala hledat potraviny s vysokým obsahem bílkovin a přijatelnou energetickou hodnotou...pak jsem ale narazila na Ricottu!

O co se tedy jedná. Je to italský sýr, který není vyráběn jak jsme u sýrů zvyklí z kravského mléka, nýbrž ze sladké syrovátky. Možná proto nevylučuje syrovátku, tak jak je tomu například u jogurtů nebo tvarohu. Obsahuje jednoduché bílkoviny, je lehce stravitelné a je tak vhodná pro všechny věkové kategorie.

Má jemnou, roztíratelnou konzistenci. Je vhodná jak k tepelné úpravě, tedy vaření i pečení, tak do studené kuchyně, fantazii se meze nekladou.

Já osobně využívám ricottu v nejrůznějších variantách. Mažu ji na chleba pod marmeládu(Abych měla dostatek bílkovin i pokud mám chuť na marmeládu), přidávám ji také do omáček, což ocení zejména ti, kteří mají rádi jemnější chutě. Do moučníků se dá použít všude tam, kde je využíván tvaroh. Obměn v jídelníčku není nikdy dost! Skvělá je taky do špenátu nebo do pomazánek.

K dostání je ve většině větších obchodů, zpravidla vedle mascarpone. Jeden 250g kelímek vychází kolem 30-ti Kč.
Tuto nejčastěji kupuji.


A jaké že má vlastně hodnoty?
na 100g 585KJ
B 6g
S 1,7g
T 9g

Znáte ricottu? Jakým způsobem ji využíváte vy?
PS: Už máme vymalovanou kuchyň a poskládané spodní skříňky linky. Celý víkend jsme makali. Tento týden už se budeme stěhovat...Musím ale říct, že se nemůžu dočkat, až něco dobrého upeču v nové troubě;) Krásný den. V.

6 komentářů:

  1. Mne ricotta sama o sebe nechutí, ale je vynikajúca do dezertov! Vždy ju používame pri cheescaku =)

    OdpovědětVymazat
  2. AHOJ, ZVU TEBE I TVÉ ČTENÁŘKY NA MOJÍ GIVEAWAY http://janniebel.blogspot.cz/2012/08/the-first-giveaway.html#comment-form :)))

    OdpovědětVymazat
  3. Já ji někdy dávám do "cheesecaku" nebo na omáčku k těstovinám ;)

    OdpovědětVymazat
  4. ricottu jsem ještě neměla, je alespon podobná cottage sýru? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je pro mě těžké srovnávat ji s jinou chutí..ale ke cottage bych ji nepřirovnala, nejlepší bude ji rovnou vyzkoušet;)

      Vymazat
  5. Mě od ní vždy odrazuje cena. Na vyzkoušení bych ji ovšem koupit měla, abych si pak mohla dělat domácí a vědět, zda je to alespoň podobné:D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě potěší ♥