čtvrtek 15. listopadu 2012

Štědrovečerní večeře ve zdravém kabátku

Krásné čtvrteční odpoledne!
Dnešek je krásně prosívecný sluníčkem, byť už moc nehřeje. Ráno dokonce všechno zmaloval děda mráz...a i když mě štípal do tváří, stejně mám tu mrazivou nádheru ráda, připomíná, že Vánoce jsou za dveřmi:)
Zdroj google

Dneska pro Vás mám pár tipů jak "odlehčit" štědrovečerní večeři. To znamená, že pokud někomu přes tradice nejede vlak a smaženého kapra prostě musí mít, tak už nemusí dále číst;) Pro ty co nemají potřebu zatěžovat žaludek smaženým jídlem ani na Vánoce - čtěte dál!


  • Řízky
Nevím jak jste na tom vy, ale já jsem odmalička ryby odmítala (zřejmě kvůli své lenosti vybírat kosti). Proto jsem na Vánoční večeři měla vždy kuřecí řízek...a tak trochu se mi z něj stala tradice. Dnes když už jsem větší a chytřejší a vím že ryby jsou zdravé, snažím se jíst více:) Co se přípravy týče, řízky zbavím veškerých blanek a viditelného tuku. Pak si je hezky naklepu a posolím. V klasickém trojobalu vynechávám mouku (vajíčko se hezky chytne i tak), po vajíčku obaluji ve strouhance, kterou si připravím rozmixováním nějakého tmavého pečiva (dobře se mi osvědčil celozrnný toast). Můžete přidat třeba i sezamové semínko. Naposledy jsem zkoušela maso obalit v kokosu a můžu vřele doporučit! Při pečení krásně provoní kuchyni a navíc je to chuťově velmi zajímavé! Pak maso šoupnu na plech vystlaný pečícím papírem a peču v troubě. Mě takto chutnají  mnohem více než smažené. S rybou můžete udělat to samé, nebo ji hezky okořenit a připravit ji na grilovací pánvi;)



  • Salát
Bramborový salát vypadá na první pohled docela zdravě - hodně zeleniny, že jo. Ale majonéza....ta to docela kazí. Proto jsem se rozhodla ji vyměnit za sojanézu (možno použít i tofunézu). Je to v podstatě zdravější náhražka majonézy (o celých 1680KJ na 100g méně KJ!!!), vyráběna ze sóji nebo tofu. Samotná nechutná nic moc, ale v bramborovém salátu plní účel parádně. Pokud se bojíte takto experimentovat, můžete salát smíchat jen s trochou olivového oleje nebo jogurtem..to jsem ale nezkoušela. Navíc do salátu nepřidávám vajíčka, jak je zvykem, zbytečně totiž navyšují množství tuku v salátu a navíc tam ani chuťově nechybí. Znám i varianty s uzeninou..tu taky nedávám. Můj salát se tedy skládá z brambor, cibule, mrkve, hrášku, zavařené okurky a sojanézy.

Co se přípitku týče, klidně si dopřejte sklenku dobrého vína. Pokud jíte i polévku, dobře pro Vás aspoň nepůjdete na druhé s "prázdným žaludkem". My děláme vždy hrachovou, kterou, do které přidávám jen trochu česneku a trošičku smetany na zjemnění. Luštěniny mají úžasnou vlastnost zahušťovat se samy:)

Jak vypadá Vaše štědrovečerní večeře? Budete ji "odlehčovat" nebo to o Vánocích neřešíte?
PS: Brzy se můžete těšit na recenzi několika proteinových tyčinek:)

18 komentářů:

  1. Tak mi začíname večeru s oplátkami s medom a orechmi. Potom kapustnica s chlebom- to si vždy dám len trochu bez chleba, lebo je v kapustnici mäso a to ma nebaví vyberať :-D. Nasleduje ryba so šalátom. Rybu nesmažíme, je to buď candát alebo šťuka, žralok pripravený pečením. Šalátu si tiež dám vždy len trochu a tanier si doplním čerstvou zeleninou. Myslím, že netreba to na Vianoce preháňať s tou zdravou stravou ale tiež nie je dobré, ak sa po večeri človek ani pohnúť nedokáže :-D.

    OdpovědětVymazat
  2. Nad letošními Vánocemi jsem dost přemýšlela, ale asi to udělám jako vždy. Budu jíst co to jako každý rok na Štědrý den a nebudu se ani omezovat v zákuscích a sladkostech. Vánoce jsou jednou za rok a je to moje nejoblíbenější období v roce, takže tak :) Sice jsem si už hledala nějaké zdravější recepty a určitě snížím počet zákusků než třeba minulý rok, ale prostě od všeho si vezmu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Vánoce taky miluju a myslím, že když si jeden den v roce dáš do nosu, tak zrovna o Vánocích z toho není potřeba mít výčitky;) U mě je problém ten, že už mi "normální" řízky ani nechutnají;)

      Vymazat
  3. Ty řízky v troubě bych chtěla vyzkoušet, jak dlouho se tak zhruba pečou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no nedokážu to odhadnout přesně, řekla bych kolem 15-20 min. Jestli jsou hotové požnáš, že maso "zbělá" a strouhanka zezlátne. Každopádně já vždy ještě říznu do nejtlustšího kousku, abych se ujistila, že jsou hotové.

      Vymazat
  4. Taky mě zajímá jak dlouho se pěcou :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Mňami, vánoce miluji a proč si v tomto krásném období nedopřát :DD

    Pěkně cukroví, dobrůtky od babičky jsou nejlepší a na štědrý večer lososa s bramborovým salátem. Bez toho si Vánoce neumím představit!

    OdpovědětVymazat
  6. Musím se přiznat, že Vánoce miluju a o Štědrém dni si neodpírám vůbec nic, dokonce se těším, až si dám pořádně mastného kapra a zajím to cukrovím :D A o Vánocích z toho vůbec nemám výčitky, normálně smažená jídla nejím, ale o Vánocích se na to těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vánoce jsou jediné období v roce, kdy se každý může cpát od rána do večera a nikomu to nepříjde divné:D..každopádně si užij Vánoce tak, jak je máš ráda

      Vymazat
  7. Ahojky.. Pěkný blog:) Zvu tě k sobě na blog na giveaway o výrobky značky Sephora:)
    http://by-anett-s.blogspot.cz/2012/11/prvni-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  8. Kapra mám ráda, ale jelikož u nás, mé sestry, ryby nejí, tak si ho nemůžu dopřát. Děláme kalsicky kuřečí řízky a bramborový salát, mrzí mě to.Sojanézu znám, chuťově je sksoro stejná jako majonéza, zrovna jí doma mám, Je to akorát zdravější varianta! :))
    Fakt super nápad s těma řízkama i salátek, super článek! ;))
    Ten salát by mě napadl takto, ale ty řízky opravdu ne! :))

    OdpovědětVymazat
  9. Krásné :-),... už se Vánoc nemohu dočkat

    OdpovědětVymazat
  10. Tak tomu říkám originální vánoční inspirace. Už se těším na to zdravé mlsání...a doufám, že zlatému prasátku zahlídnu aspoň ocásek ;-)
    Vivi

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě potěší ♥