neděle 10. května 2015

O současném režimu pro Aktin.cz

Jarní soutěžní sezóna je v plném proudu. Nadcházející víkendy se mnozí z Vás, postaví na soutěžní prkna anebo se nechají strhnout atmosférou třpytivých plavek, velkých svalů a půjdou podpořit své přátelé. Možná už víte, že tuto sezónu, ač původně neplánovaně, budu v té druhé roli. Budu nasávat atmosféru, motivaci a podporovat několik mých přátel v soutěži. O to více si to mám v plánu s nimi užít také proto, že se cítím báječně a jsem nadšená z mého současného režimu.


Photo by Markét


Abyste pochopili můj současný stav, na krátko se zastavím u toho, co mu předcházelo. Původně jsem se připravovala na jarní sezónu jako závodník. Po podzimní sezóně jsem byla odpočatá a připravená na sobě pracovat. Mé tělo to ovšem nevnímalo stejně. Bylo příliš brzy hnát ho do další diety a zuby nehty se jí bránilo (Vykládejte to ale soutěžení chtivé blondýně :D)  Přesto jsem to nevzdávala, to totiž nemám ve zvyku a dál se snažila přemluvit tělo ke spolupráci. Bylo to tak trochu kdo z koho… buď to dříve vzdá hlava a nebo tělo :D A to jsou právě ty chvíle, kdy je fajn mít nad sebou zkušeného trenéra, který řekne dost. Věděli jsme, že tohle není ta správná cesta, že tímhle tempem napácháme více škody než užitku a rozhodli jsme se jarní sezónu vynechat. Protože mým cílem je jít na pódium ve formě lepší než tomu bylo naposledy. Ze svých nároků v tomto ohledu nehodlám slevovat …a tak se dostáváme k mému současnému stavu.

Cílem tedy aktuálně je, připravit se v co nejlepší možné formě na podzimní sezónu. Nejdříve však dát dohromady lehce nalomený metabolismus. Co se tedy změnilo? Z velkého objemu karidia jsem pomalu snížila na 30 min. po každém tréninku, 50 min jeden den samostatně a jednoho dne úplného volna. Přesto, že kardio na rozdíl od mnoha kolegů jezdím ráda, menší množství mi vůbec nevadí a zjišťuju, že mám mnohem více času :D Se železem se pak chodím potkávat pětkrát týdně, třikrát se zaměřuji na spodní část těla a dvakrát na vrchní. Stále využívám supersérie, protože svižné tréninky mám nejradši.

Největší změny nastaly v jídelníčku. Pokud sledujete blog z přípravy mého trenéra Honzy Cahy (není nic lepšího, než když Vám jde trenér tím nejlepším příkladem), určitě Vás nepřekvapí, že teď jím mnohem častěji. Snídaně, svačina, dva obědy, dvě svačiny a dvě večeře. Co víc si člověk může přát, než pořád jíst? Nenechte se zmást, jím opravdu malinké porce, tak aby celkový součet jídel dne dal dohromady cca 150 g sacharidů, 45 g tuků a 100 g bílkovin. Malými porcemi dávám tělu prostor vše v pohodě zpracovat, a přesto se ho častým přísunem snažím přimět pracovat na plné obrátky. Tahle taktika se zdá být víc než dobrá. Cítím se skvěle, mám plno energie, přestalo mě trápit věčně nafouklé břicho, se kterým jsem se v posledních týdnech prala. Navíc, přesto že jím více a pohybu je méně, začala jsem zase hubnout. Tělo mi tak dává jasně najevo, že méně je někdy více a že pokud nebudeme v harmonii jako celek, pak to prostě nebude fungovat. Poučila jsem se a hodlám ho už jen poslouchat a respektovat.

Být duševně i fyzicky v pohodě je totiž to, o co by nám ve fitness mělo jít na prvním místě.
Vaše V♥

8 komentářů:

  1. Veru myslim že je to rozumné, už jen z dlouhodobějšího hlediska, ne jen na jednu soutěž :)))

    OdpovědětVymazat
  2. já budu trošku off topic a musím pochválit nový vzhled blogu :)

    OdpovědětVymazat
  3. ahoj. v akych casovych intervaloch, teda casoch papavas, ked jes tak casto ? lebo ja jem kazde 2h a vsetci ze je to moc casto. ale ja by som najradsej aj kazdu hodinu, kedze som stale hladna :D. dakujem za odpoved. Kika

    OdpovědětVymazat
  4. V off tak nízký prijem? :-o

    OdpovědětVymazat
  5. Teda na mě je ten příjem v off sezóně furt dost malý :) 150 g sacharidů je nic, já jím dvojnásobek a hubnu a to nedělám žádné kardio a trénink jen 4x týdně :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě potěší ♥