středa 25. ledna 2017

Fitness hodinky Fitbit vs TomTom


Zdravím Vás!


Už před nějakým časem jsem propadla trendům chytrých fitness náramků a k narozeninám jsem si nadělila Fitbit Charge 2. Ptáte se mě na ně hrozně moc, a proto jsem se rozhodla své dojmy shrnout do článku. Osud tomu chtěl a kolem Vánoc jsem dostala další chytré hodinky, a sice TomTom. Velká výhoda pro Vás, protože jsem několik dní nosila na každé ruce jedny hodinky (a vypadala tak jak opravdový fanatik do měření spálených kalorií :D) abych Vám je mohla porovnat a třeba tak usnadnit rozhodování při koupi. 


Pořizovací cena: 3.750-4.290,-

Slíbené funkce: 
- měření tepovky
- monitorování aktivity a GPS
- upozornění na příchozí telefon, SMS, kalendář
- monitorování spánku
- tichý alarm
- relaxační aplikace
- celodenní sledování pohybu (počet ušlých kroků a kilometrů, vyšlapaných schodů, aktivních hodin)
- připomínka pohybu
- výběr designu hodin
- výdrž baterie 5 dnů





Fitbit hodinky jsem sama sobě pořídila k narozeninám. Tak nějak jsem taky chtěla vidět kolik toho asi spálím, kolik ujdu kroků, jak moc některé dny jsem a nejsem aktivní. 
Vyrábí se v několika verzích, já jsem chtěla takovou, která umí měřit i tepovku. (protože krokoměr za 4tis. nepotřebujete že jo). Líbí se mi, že se snaží přiblížit jej ke klasickým hodinkám, na výměnu si tak můžete pořídít jak gumové tak kožené pásky v nejrůznějších barvách. Já mám zatím klasickou černou, ale chystám se to obměnit, jen jsem se ještě nerozhodla jestli hnědý nebo fialkový :D

Hodinky se nabíjí pomocí kabelu zakončeným USB portem, takže to můžete dát do adaptéru a přímo do zásuvky nebo přes PC. Nabíjení netrvá dlouho, řekla bych asi 2 hodinky. Nabitá baterie pak vydrží podle toho jak moc si s hodinkami hrajete, jestli při každém gestu ruku k tělu se vám rozsvěcí displej (vše se dá nastavit), tak čím víc svítí, tím více se vybíjí. Já už si s nimi teď hraju méně, takže mi těch 5 dní zvládnou. Z počátku to byly 3 dny. 

Velmi častá otázka je - dá se věřit těm spáleným kaloriím? můžu se podle toho orientovat? Neřekla bych, že můžete na základě měření ze zápěstí s jistotou říct, kolik energie za den spálíte. Můžete to brát ale jako orientační můstek. Navíc co si budeme povídat, když vidím, že jsem během tréninku spálila více kalorií, mám z toho radost, protože je to více než posledně. jestli je to ale 300 nebo 500 bych nebrala jako stěžejní. 

Na hodinkách si můžete nastavit, jak bude vypadat hlavní ciferník a co Vám bude ukazovat. (jestli chcete vidět nejdříve ušlé kroky, tep, nebo spálené kalorie). 
Pokud jdete cvičit, můžete si vybrat z nabídky cvičení, nebo dokonce vytvořit vlastní. Nejvíce tedy používám weights - do fitka, eliptical - na kardio, workout - pro předcvičování na online fitness. Skvělá je funkce HIIT - kde si můžete nastavit timing pro střídání intenzit, náramek na ruce zavibruje pokaždé, když uplyne nastavený interval. Jinak to beru spíše jako vlastní orientaci než že by tohle dělení mělo vliv na výpočet kalorií nebo něčeho jiného. 

FitBit umí monitorovat spánek. Sám pozná, kdy jdete spát a kdy spánek přerušíte. (Já nevím jakto :D jestli je to tím, že se tepovka sníží na nějakou "spánkovou hodnotu" to bych fakt kecala, ale doopravdy to odpovídá). Zpětně se tak můžete podívat, kolik toho v průměru naspíte, jestli a kolikrát jste měli spánek přerušený.

Co využívám denně je budík. Za mě je to nejlepší forma buzení, kterou jsem kdy měla. V nastavený čas začne náramek vibrovat na ruce, což Vás bezpečně vzbudí, ale tak nějak příjemněji než alarm z telefonu. Vypne se jednoduchým stisknutím tlačítka na hodinkách. 
Dále nejvíce sleduji tepovku (je zajímavý vidět v jakých situacích se tepovka zvedá, třeba když Vás něco stresuje, nebo se na něco těšíte), počet ušlých kroků, a počet vystoupaných schodů. 

Co mi přijde ideální - je propojení aplikace FitBitu s aplikací MyFitnessPal. Samotná Fitbit apka umí zapisovat přijatou stravu, ale ukazuje jen celkový příjem kalorií, bez výčtu jednotlivých makroživin. Propojením si tak můžete zapisovat jídla klasicky do MFP, ale vidíte je i ve Fitbitu. Je to dobré z toho důvodu, že když si nastavíte, že chcete jíst třeba stejné množství energie jako spálíte, ve Fitbitu vidíte, kolik kalorií ještě zbývá. 

Cíle si můžete nastavit na vše vlastní a postupně je tak plnit - kolik chcete nachodit kilometrů i kroků, spálit kalorií za den, sníst energie, naspat hodin, kolikrát v týdnu chcete cvičit, monitorovat váhu...
Aplikace je moc hezká, intuitivní a dobře se mi s ní pracuje. S hodinkami je propojená pomocí bluetooth. Najdete tam myslím si všechno, co Vás jen napadne. Dokonce se můžete zapojovat do různých challenges. 
Každý týden mi pak přijde na mail shrnutí celého týdne, kde vidím všechno, co aplikace monitoruje, zároveň to porovnává s týdnem předchozím a ukazuje jestli jsem se zlepšila nebo ne. 


pořizovací cena: 2.990-3.990,- Kč

Slíbené funkce:



  • - Tělesná skladba
  • - Sledování aktivity 24/7
  • - Monitor srdečního tepu
  • - Sportovní režim
  • - Upozornění telefonu
  • - Přizpůsobitelné náramky
  • - výdrž baterie 5 dnů




  • TomTom hodinky jsem dostala, jak už jsem zmiňovala. Tak jsem se rozhodla je otestovat taky. Musím říct, že už jsem byla zvyklá na aplikaci i užívání FitBitu, což určitě není pro TomTom plusové. Testovala jsem je asi pět dní. 
    Mám doma klasickou černou barvu. I pásky u těchto hodinek se dají měnit do různých barev, ale ve stále stejném designu, do takové té "high fashion" to ještě nedošlo. 
    Malinko jsem bojovala se zapínáním hodinek, není to klasické hodinkové, ale že musíte protáhnout pásek očkem a pak až zajistit.. Z počátku mi to dělalo problém, protože aby se tepovka dobře snímala, je třeba mít hodinky (to platí pro oboje) pevně na ruce. Ale pak jsem si našla ten grif :)

    Taky tyto hodinky se nabíjí pomocí kabelu se zakončením na USB, nabití trvá taky cca 2 hodinky a baterka opravdu vydrží cca těch 5 dní, zase v závislosti na tom, jak moc si s nimi hrajete. 
    Oproti Fitbitu nabízejí tyhle hodinky měření tělesné skladby těla - tedy jaké je Vaše procento tuků a svalů v těle. Zase není to nic, čemu byste mohli na 100% věřit, protože asi víte jak probíhá klasické měření skladby těla, jak velký je to stroj. Ale, pro sledování vlastních pokroků to může být fajn vodítko. 

    Co se týče funkcí, tak umí zaznamenat prováděnou aktivitu (tím že si ji na hodinkách zapnete, pozn. FitBit umí automaticky zařadit třeba chůzi k prováděným aktivitám, pokud ji děláte třeba déle než 20min. nebo jak si to nastavíte), nikde jsem ale nenašla možnost vybrat si druh aktivity, což mi přijde škoda, nemáte tak zpětně v aplikaci přehled jestli jste byli ve fitku nebo běhat. V aplikaci ale můžete vidět jaký tep jste měli, jak dlouho aktivita trvala a kolik jste asi spálili kalorií. 

    Hodinky slibují i monitorování spánku, ale přestože jsem je nosila na noc stejně jako fitbit, žádný zaznamenaný spánek jsem v aplikaci nenašla. Jestli to funguje na bází "zapnutí" funkce měření spánku, tak mi to přijde trochu mimo. Přece když spím, nezapnu si funkci :D Ale třeba ne a je háček v něčem jiném na co jsem teda nepřišla. 

    Výhoda aplikace je určitě to, že je česky. Nicméně graficky není tak atraktivní jako její kolegyně. Ale někdo má méně barev zase rád, takže je to dost subjektivní. 
    Taky tady si můžete nastavit cíle, pro vykonanou aktivitu - tady už jsem našla možnost výběru jestli chci běhat, cvičit nebo to spojit, můžete si vybrat jestli Vám jde o vzdálenost, čas a jestli se cíl vztahuje k týdnu nebo měsíci. Takový cíl ale může být jen jeden, což mi přijde škoda. Někdo třeba chce mít rozdílný cíl pro fitko a běh..Cíl se dá nastavit taky pro ušlé kroky a pro tělesnou skladbu. 
    Co mi docela chybí u těchto hodinek je možnost nastavení alarmu a případné propojení s MFP. 

    Porovnání

    Pokud bych to tedy měla nějak shrnout. Za poměrně podobné peníze Vám určitě doporučím spíše FitBit, který toho podle mého umí daleko více a má více variant pro vzhledové obměny (i když za nekřesťanské peníze, ty kožené pásky stojí kolem 2tis.!). Nicméně tím nechci TomTom nijak zatracovat, vím, že se neustále vyvíjí a věřím, že postupem času bude rozhodování daleko těžší a že toho bude umět mnohem více. 
    U TomTomu mi chybí zejména alarm, propojení s nějakou aplikací, která spravuje jídlo. Aplikace ještě není na takové úrovni jako FitBit, trošku  hůře se mi v ní hledalo to co jsem potřebovala nastavit. Zajímavé taky je, že TomTom po mě nechtěl vědět na které ruce budu hodinky nosit a která ruka je moje dynamická, Fitbit to při nastavení vyžaduje. 
    Tep měřily oboje hodinky stejně, spálené kalorie pak ukazuje TomTom celkově za den nižší, ale pokud porovnám aktivitu z 28.12, kterou jsem měřila zároveň na obou hodinkách, pak Fitbit říká 58min. 350 kcal, 127 průměrný tep, Tomtom říká 58min. 474 kcal, 134 průměrný tep. A teď si vyber :D 
    Těžko říct, které z nich jsou přesnější, na to bych musela podstoupit nějaké zátěžové testy abych věděla, kolik spálím při tréninku. Ale opakuju že jako měřítko pro Vás, jestli jste lepší než minule to bude stačit. 
    Oboje hodinky mají dotykový displej, tady musím říct, že lépe reaguje TomTom, Fit bit někdy musím přemlouvat než najdu "to" místo kde mi reaguje. 
    Ani jedny hodinky neumí (nebo jsem to nenašla) upozornit na překročenou tepovku (třeba při ideální tepovce pro spalování tuků). Oboje hodinky Vás pak umí upozornit na příchozí telefonní hovory, pokud máte zrovna propojený tel. pomocí bluetooth. To jsem si ale hned vypla, protože aby mi vibrovala ruka, když mi někdo volá, to už je moc! Buď se člověk dovolá nebo ne :D FitBit dokonce ukazuje i začátek psané SMS, u TomTomu jsem nezkoušela tam nevím jistě. 

    Pokud je něco, co by Vás zajímalo a nezaznělo to, tak prosím napište do komentářů, ráda odpovím, co budu vědět :)
    Mějte se báječně, Vaše V❤︎




    5 komentářů:

    1. Ahojky fitbit mám též a jsem sním spokojená,akorát bych vytkla,že ta aplikace není v češtině a taky že si je snadno člověk poškrábe,ale to je záležitost u více hodinek,ale je to škoda :-/ Dříve jsem měla garmin,ale náramek mi vadil na zapěstí se mi dělal ekzém ale není to vada náramku,a ještě mě štvalo že se řemínek snadno umaže a vyčistit to nešlo...tak jsem se rozhodla si koupit fitbit a kožený pasek který sice jak píšeš není nějak levný ale na alze je snad nejlevnější.Mám hnědý a vypadá moc pěkně...a co se tyče základního řemínku tak trochu mi taky vadí ale dávám tomu šanci a hlavně nešpiní se takže sem maximálně spokojená :)

      OdpovědětVymazat
    2. Ahojky, také mám fitbit - už podruhé. Jedny jsem ztratila. Vyhrála jsem Sony SWR30, ale nevyhovuje mi časté nabíjení. Teď se chystám na Tom Tom. Sice na tu řadu cardio, music, sluchtka - a těším se, že mě to snad začne zase bavit :)

      OdpovědětVymazat
    3. Ve fitbit aplikaci krom kalorií jdou zadat normálně i makra i bez použití mfp. A fitbit nema dotykový display proto reaguje jak reaguje. Ma display který reaguje na otřesy pokud do fitbit klepnes z boku reaguje lépe.

      OdpovědětVymazat
    4. Ahoj, já bych jen dodala k hodinkám TomTom, které vlastním, že rozdělení na aktivity tam je, je možné, že jsi to přehlédla a spánek mi to tedy měřilo přesně a bez problémů :-)

      OdpovědětVymazat
    5. Ahoj - super že o tomhle píšeš, poslední dobou vidím spoustu lidí, co buď vlastní Fitbit, nebo TomTom a sama jsem nebyla schopná usoudit, který je lepší. Mám ještě dotaz. Jsou voděodolné?
      https://travelfitaddict.blogspot.cz/

      OdpovědětVymazat

    Každý komentář mě potěší ♥