pátek 22. března 2019

#behacky aneb pojďme běhat

Můj vztah k běhu je velmi zvláštní. Na základní škole jsem ho z duše nenáviděla. To když nás bez tréninku nutili běhat dlouhé trasy nejlépe na čas. Fuj. Později, když jsem chtěla změnit svoji postavu jsem začala pomalinku běhat a nějak se stalo, že jsem se proběhala k tomu mít ho ráda. Většinou teda až po doběhnutí. 
Běh je super způsob, jak si vyčistit hlavu a uspořádat myšlenky, je ale taky celkový nástroj pro zdravé  a funkční tělo a to s minimální investicí. 




S během jsem na sebe pro ten křehký vztah dost opatrná, a tak si kladu malé cíle, raději uběhnout míň a pomalu (mohla bych závodit se šnekama), ale tak ať z toho mám radost a dobrý pocit. Loni jsem toho moc nenaběhala a to bych chtěla letos změnit. Venku je počasí, které k tomu láká, a navíc jsem přihlášena na Spartan race, ... tak jsem si řekla, že zase začnu s během. 

Vím, že pokud nebudu mít nastavený nějaký plán, půjdu první týden běhat třikrát, pak jednou, a pak si po třech týdnech vzpomenu, že jsem dlouho nebyla a budu začínat zase znovu... znáte to taky? :) 
No a tak jsem si napsala plán.  Zahrnuje běh 3x týdně a každý týden pomalinku prodlužuje uběhnutou trasu. Začíná na velmi příjemných 3 km, to se dá zvládnout, co myslíte? Aby to mělo nějaký cíl, mělo by to plynuje vést až k uběhnutí 10 km, což už je pro mě osobně milník, že jsem na tom dobře. A taky je to délka většiny závodů a s Janičkou se letos na nějaké chceme přihlásit.

Na instagramu jsem dostala moc hezkou zpětnou vazbu, že byste se ke mě rádi přidali, protože my už víme, že spolu se to lépe táhne, a tak Vám tady chci nasdílet ten běžecký plán. Pokud byste někdo rádi pracovali raději přímo s PDF souborem, najdete ho spolu se vzorem  do stories (viz níže) ke stažení tady.
Začínáme na krátkých trasách, protože jsem teď běžeckým začátečníkem, nejspíše stejně jako vy, pokud se chcete dokopat k běhání. 

Jak s plánem pracovat? 
Nechejte si mezi běhy vždy alespoň jeden den bez běhu. Například já mám v plánu běhat úterý, čtvrtek, neděle. Vy můžete třeba pondělí, středa, pátek.. nebo jak se Vám to bude hodit. 
Cílem je nenechat si to všechno na poslední tři týdny v týdnu a nezničit se. Cílem je rozložit si to a udělat si z toho zvyk. Tak, aby když bude v úterý pod mrakem a vy víte, že máte jít běhat, tak o tom nebudete se sebou polemizovat, ale půjdete, protože plán :) Ty předem nastavené dny opravdu pomáhají udržet disciplínu. 

U každého dne máte kolonku, kterou si můžete odškrtnout, což je pro mě jako diářovou holku nutnost :). Dobré je napsat si do poznámek jak jste se při běhu cítily, jaké jídlo Vám dělalo dobře, jaká hudba Vás nakopla, můžete se k tomu později vracet a upravovat své běhy podle toho. Desátý týden, už to díky tomu budete mít v malíčku :)

#behacky
Jak říká @tojidlo sdílení motivuje, a tak pokud se přidáte a budete se mnou běhat, budu moc ráda, když budete záznamy ze svých běhů označovat hashtagem #behacky 
Pokud budete mít chuť můžete taky každý týden dát vědět jak na tom jste pomocí grafiky, kterou jsem Vám před připravila. Vpravo je vzor, který si můžete stáhnout (anebo z uložto s PDF viz výše), vlevo vidíte moji vyplněnou variantu, kterou Vám budu na svém stories pravidelně sdílet. Pokud budete taky, označte mě @verunkaw ať se to ke mě dostane. Jsem zvědavá, kolik kilometrů dohromady naběháme. 




To, že budeme běhat hromadně je hodně motivační. Bez čeho by mi za ty roky ale přišel běh neúplný je apka nike running. Miluju pochvalu do uší, za každý uběhnutý kilometr, baví mě sledovat jestli se zlepšuju a zrychluju i sbírat trofeje. Když svůj běh sdílíte, může Vám někdo poslat "cheer up", což je šumění davu do sluchátek, které Vám rozhodně vyčaruje úsměv a dodá energii na následujících pár metrů. Nemusíte s ní běhat, vím, že někdo má rád třeba endomondo a určitě mi doporučíte i jiné aplikace na běhání, které zaznamenávájí čas a trasu. Já s touhle běhám od samého začátku, baví mě, je hezky zpracovaná, a tak Vám ji ráda doporučím. Když si mě tam najdete (Veronika Wisiorková), klidně si mě přidejte do přátel, ve společném žebříčku pak můžem sledovat jak nám to jde :)

A to je na začátek všechno. Budu se snažit postupně přidávat Vám svoje vlastní vychytávky, díky čemu se mi běhá lépe, budu ráda, když mi napíšete, co Vás nejvíce zajímá. A taky mi dejte vedět, jestli do toho jdete se mnou. Možná bychom si mohli vybrat závod, na kterém se na konci všichni potkáme pro hromadný běh, anebo běhat ve stejné časy a dny. Protože je vždycky lepší nebýt v tom sám :)

Běhu zdar. Vaše V.






1 komentář:

  1. Veru, celé je to hezky vymyšlené a věřím, že mi (i ostatním) to pomůže neflákat se a vyběhnout.
    Jako společný závod navrhuji Liberec nature run, který je v září. Je dost času na trénování a trasa v terénu bude určitě zajímavější než silnice :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě potěší ♥