středa 4. července 2012

Dovolená versus štíhlá linie

Mojí milí čtenáři, jak užíváte léta? Já si v těchto vedrech přímo libuju, ležet na sluníčku a opalovat se je pro mě ten nejlepší relax, do toho trochu pohybu ve vodě a je to den, jak má být:) Jedete někam na dovolenou? Já možná k moři do Chorvatska, ještě nevíme jestli výjdou penízky.
Pokud na dovolenou jedete a zrovna hubnete,  určitě jste přemýšleli, jak to dobře skloubit s dietou? Zkusím zde poskládat pár rad, díky kterým budete hubnout i přes dovolenou:)

Pokud si kupujete zájezd a přemýšlíte zda si zakoupit i jídlo, dobře si to rozmyslete-nejlepší jsou tyto dvě varianty:
1) all inclusive: je to jednoduché, na výběr máte od každého něco a proto si hravě můžete svůj talířek poskládat tak, jak jste zvyklí, nezapomeňte na hodně zeleniny, sacharidy i bílkoviny v každé porci. POZOR ale na klasického strašáka, který se v této formě může objevit a to:sněz toho co nejvíc, když je to v ceně! Nikdy nepodléhejte tomuto tlaku. Pokud na Vás číhá spousta exotických dobrot, které byste chtěli ochutnat, určitě si je neodpírejte, ale dejte si jen kousek, (na uspokojení chutí stačí tři sousta).
2) bez jídla. Neznamená to však, že byste po dobu dovolené neměli jíst, je však vhodné chystat si jídlo osobně nebo si zajít do restaurace a vybrat si co mi vyhovuje. Polopenze často bývá tvořena z české kuchyně a ta, jak je známo, naší linii příliš nelichotí.
Samozřejmě se může stát, že jedete s rodiči, kteří Vám prostě zaplatili polopenzi a nelze s tím nic udělat. V takovém případě buďte obezřetní a pokud budete mít na výběr, zvolte vždy to menší zlo. Držte se zásady sníst jen polovinu. Zaměřte se na bílkoviny(tedy ryby, maso, luštěniny, vejce) ať nemáte hlad, přidávejte si zeleninu, (popř. zelí) a na přílohy opatrně. O to více si pak přidejte pohybu a dejte si menší svačinku. Pořád je to ale dovolená a určitě není na místě dělat si vrásky na čele;)

Na snídaně volte ovoce, cereálie, ořechy a semínka, popř. tmavé, celozrnné pečivo, tvarohové pomazánky, sýry, šunku, zeleninu. Můžete si také dopřát skleničku ovocného džusu nebo smoothie.
Ke svačince kousek sýra a ovoce, jogurty, zákysy, občas můžete narhadit zmrzlinou, nejlépe tvarohovou, aby Vás i trošku zasytila.
K Obědu upřednostňujte zeleninové saláty doplněné o grilované maso, ryby, mořské plody, pozor na kalorické majonézové zálivky!
K večeři si dejte klidně i něco teplého, zeleninovou polévku, salát caprese...saláty můžete jísta na všechny různé způsoby, ochutnejte sushi, škeble, šneky či jiné exotické pochoutky. Večery svádějí k alkoholu a hodování. Objednejte si zeleninový salát, který budete po troškách ujídat celý večer, dobré jsou také netučné sýry či sušená šunka. Pokud si chcete vychutnat i alkohol, dejte si suché víno, z koktejlů (i když nejsou úplně vhodné) je nejmenší zlo mojito(pozor na piňa coladu, která je opravdu kalorickou bombou!)

Na co si dát pozor:
  • nepřejídejte se
  • dodržte naučené intervaly mezi jídly, jídla v žádném případě nevynechávat!
  • upřednostňujte ryby, kuřecí maso, zeleninu, vodové zmrzliny před smetanovýma...Pokud to půjde dejte si tvarohovou!
  • pokud chcete ochutnat tamější specialitu, pusťte se do toho! Pokud víte, že ten den budete více jíst, zajděte si ráno zaběhat podél pláže nebo zaplavat do moře. Taková ranní rozcvička Vás příjemně nabudí a dodá energii na nový den.
  • Pozor na míchané koktejly, obsahují spoustu prázdných kalorií.
  • Pokud budete mít chutě, dejte si vychlazený meloun, červený, galia nebo piel de sapo, neobsahují tolik cukru a výborně osvěží.
  • Mějte u sebe vždy nějakou svačinku(př.kousek sýra a ovoce)
  • Dodržujte pitný režim, v horkém počasí to platí dvojnásob!
Každopádně, pokud to nebudete vyloženě přehánět, určitě se o pět kilo těžší nevrátíte, je však škoda, zhatit si své úsilí. Na dovolené si hlavně užijte odpočinku, který je pro hubnutí, také důležitým faktorem. Hezkou dovolenou:)

Máte nějaké fígle jak se udržet fit i přes dovolenou? Kam se o prázdninách chystáte?



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář mě potěší ♥