pátek 13. července 2012

CUKREN

Zdravím své věrné čtenáře!
Dneska Vás chci seznámit s velmi užitečnou potravinou. Při hubnutí se většina lidí zaměří na to, jak omezit cukr ve své potravě. Někteří ho správně nahrazují medem, javorovým či jiným sirupem nebo třtinovým cukrem. Jenže protože hlídáme linii mají i tato přírodní sladidla dost kalorií. Proto je skvělou volbou právě Cukren.

Je na bázi sukralózy(která je vyráběna z klasického cukru), není to tedy nic škodlivého pro naše tělo. Cukren se prodává v sypké nebo tabletové podobě. Já osobně mám zkušenost jen s tím sypkým, který má o trošku menší zrníčka než cukr, jinak je ale k nerozeznání. Některá sladidla mají takovou umělou pachuť, cukren ale ne;) Navíc jej můžete použít i při tepelném zpracování (zavařování, pečení, vaření..) protože je narozdíl od jiných sladidel si sladkost zachovává i přes působení tepla.

Je vhodný jak pro diabetiky tak pro zdravé jedince, kteří dbají na svou váhu:) Ke koupi je na internetu, viděla jsem ho ve zdravé výživě, jednou jsem ho objednávala i v lékárně nebo ho mívají i v Globusu. Cena za sáček o 250g se pohybuje kolem 60-ti Kč. (Ano je to docela dost, ale já osobně moc nesladím a vydrží mi doma dlouho. Navíc sladí dvojnásobně, vzpomínáte?;))



Teď už konečně hodnoty. Cukren v jedné lžičce osladí tolik jako cukr ve dvou lžičkách. Ovšem o 65% méně kaloricky. (Zdroj)
hodnota na jednu lžičku (o váze 3,5g) je 59KJ
B 0g
S 3,5g
T 0g

10 komentářů:

  1. Hele to je zajímavé - a nepřemýšlela jsi o stévii? Tam vlastně cukr žádný není, ale je sladká až 300x tolik co cukr :o) a je to rostlina, takže přírodní až až :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano o stévii jsem už slyšela, ale ještě jsem ji nezkoušela. Četla jsem, ale že nechává trošku pachuť. Máš s ní nějaké zkušenosti?

      Vymazat
  2. wow, o tom jsem ještě neslyšela, vypadá to velice zajímavě, brzo to vyzkouším ... ja doslazuji medem nebo fruktózou. umělé sladila zásadně a krutě odsuzuji. toto vypadá jako super alternativa :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahhh, tak tohle je ten cukren. díky za tip:)

    OdpovědětVymazat
  4. Koupila jsem si cukren a bohužel až pak přečetla složení :-( Bohužel obsahuje cukr, nikde se ale nemůžu dopídit kolik přesně, ale protože je udáván v seznamu složení jako první, předpokládám, že je ho tam nejvíc :-( Zklamalo mě právě to, že cukr vůbec obsahuje. Cukru jsem se totiž chtěla vyhnout :-(

    OdpovědětVymazat
  5. Sukralóza může být nebezpečná pro jedince s cukrovkou - zvedá hladinu inzulinu!
    Sukralóza mění metabolické faktory a chronický účinek na tělesnou váhu je prozatím neznámý a dlouhodobé účinky produktů látkové přeměny sukralózy jsou prozatím neznámé. Ze sukralózy vznikají toxické produkty látkové přeměny, a to zejména při jejím zahřátí.

    Tělo nezpracuje 85% přijaté sukralózy, je odolná vůči prostředkům na čištění vody v čistírnách, a tak je postupem času vypuštěna do povrchových vod.

    Osobně bych tedy doporučil radši stévii, s ní mám velice dobré zkušenosti.

    Honza

    Jinak, díky za Tvůj fajn webík, je tu zajímavé a dobré čtení :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za názor. Teď doma stévii taky mám;)

      Vymazat
    2. Sukralóza hladinu inzulínu nezvyšovala, nezvyšuje, ani ji zvyšovat nebude a víš proč? Protože "nestimuluje jeho uvolňování" ;-) --- http://galenus.cz/clanky/vyziva/aditiva-sukraloza

      Vymazat

Každý komentář mě potěší ♥