úterý 18. září 2012

Jak to řeším já...chuť na sladké

Ahoj!
Jak si užíváte poslední teplé dny? Já pracovně. Ale nedá se nic dělat, penízky jsou potřeba.  Za chvíli už začíná škola a já se do ní těším, mám ráda ten koloběh přednášek a chození po městě s kamarádkami;)

Zdroj: google
Dneska pro Vás mám krátký článek o chutích na sladké, tedy především pár mých tipů, jak se s nimi vypořádat!


Pojďme si nejdříve říct, proč vůbec tyto chutě vznikají. Důvodů může být několik, avšak nejpravděpodobnější je, že:
  •  Váš jídelníček během dopoledne nebyl vyvážený tak jak měl. Pokud totiž ochudíte tělo o snídani nebo svačinu, bude hladovět...hladina cukru v krvi stoupne a proto budete mít chuť na sladké. Může to být také díky tomu, že jste dopoledne jedli málo, neměli dostatek bílkovin nebo jste si dopřávali jídla s vysokým glykemickým indexem ( GI= je veličina, která udává jak rychle bude glukóza obsažena v potravinách zpracována Vašim tělem. Jednoduše - čím vyšší GI, tím rychleji je glukóza (krevní cukr)zpracována a tím více se zvýší hladina cukru v krvi, budeme mít rychleji hlad popř. chutě)
  • Jste jednoduše zvyklí si sladké dopřávat, např. po jídle (nebojte, dá se toho zbavit) 
  • Prošli jste velmi namáhavou fyzickou aktivitou bez dostatečné výživy a Vaše tělo žádá energii neboli cukr.
Samozřejmě se tomu dá předejít tím, že budeme jíst správně. Pokud nás ale chuť na sladké přeci jen přepadne, mám pro Vás několik tipů, jak chutě řeším já;)
  • oloupu si mrkev (ne to není sranda...vážně jdu a oloupu si mrkev, protože je sladká,) většinou to zabere, navíc zaměstnám pusu, takže mám pocit, že jsem toho i dost snědla a navíc zeleniny není nikdy dost. Stejně to můžete praktikovat s jinou zeleninou...mě se nejlépe osvědčila tato. (kus 100g= 178KJ)
  • Naliji si sklenici mléka. A to zejména večer, když už mám před spaním, dostanu lehký hlad. Nechci spát s kručícím žaludkem, ale na jídlo je už pozdě a tak si naliji sklenici mléka, která uspokojí chuť na "něco" a navíc zasytí bříško. Můžete do něj přidat i kakao (NE slazené granko, ale klasický hořký prášek) s troškou cukrenu. Kakao obsahuje spoustu zdravých antioxidantů, a jak jsem naposledy zjistila i velké množství bílkovin;) Hodnota skleničky mléka s kakaem se pohybuje kolem (200ml pol. mléka+2 lžičky kakaa cca 500KJ).
  • Já mám doma toto.
  • udělejte si zdravý dezert smícháním ricotty či tvarohu a výše zmíněného kakaa a troškou cukrenu;)(100g ricotty+2lžičky kakaa cca 500KJ)
  • Občas také pomáhá uvařit si čaj s mlékem nebo jiný dle Vašich chutí.
  • Kostička hořké čokolády (ale té kvalitní nad 70% kakaa) také dobře uspokojí chutě.(10g=230KJ)
  • Samozřejmě kousek ovoce.
  • a ta úplně nejednoduší rada zní: žvýkejte! Já žvýkačky miluju, kupuji si klasické orbitky, zelené nebo modré a když mám na něco chuť šoupnu ji do pusy a je vystaráno!
Je potřeba rozlišovat, kdy Vás ty chutě přepadnou. Pokud přes den, určitě si dopřejte kousek hořké čokolády, může to být i malý jogurt nebo zmíněný dezert, či ovoce. Před spaním upřednostňujte zeleninu, mléko nebo čaj;)

TIP: pokud se sladkého nechcete vzdát, dopřejte si jej na snídani(tím určitě nemyslím koblihu;) ale zdravé moučníky, které si doma upečete nebo pečivo s tvarohem a marmeládou bez cukru, nebo s tvarohem, medem a ovocem, muesli...výběr je velký;) Snídaně může být vydatnější, protože je potřeba nastartovat tělo a navíc si Váš organizmus se sladkým ráno poradí lépe, protože na jeho zpracování má celý den;)

Jak řešíte své chutě na sladké vy? Hezký den V.

9 komentářů:

  1. I have the biggest sweet tooth but thankfully, I don't crave them much! xoxoxo

    OdpovědětVymazat
  2. Zas článek o ničem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je věc názoru...Dle mého je celý blog povedený,můžu to tvrdit objektivně,v oboru fitness a zdravé výživy se pohybuji..Hlavně je psán z pohledu slečny,a myslím ,že má velice dobrý přehled.S Pozdravem Maya

      Vymazat
    2. Za nic..Nemám v lásce tyhle rádoby kritiky kteří ke všemu nemají ani odvahu přidat jméno,když už říkají svůj názor.. ale lidí jsou různí :)

      Vymazat
  3. I used to eat those when I was small haha :) Great blog!

    Visit my blog and become a follower if you want
    minelakahrimanovic.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. Se žvýkačkama si moc nepomůžeš. Obsahují aspartam a ten dá mozku signál, že přijde něco sladkého. Když nepřijde mozek si prostě o svůj cukr řekne ještě silněji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak říkám, nejsem odborník, každopádně mi většinou právě žvýkačky pomohly překonat chuť "mít něco v puse" či na sladké. Každopádně díky za informaci.

      Vymazat

Každý komentář mě potěší ♥