úterý 9. července 2013

Důležitost pitného režimu nejen při hubnutí

Krásný teplý den Vám přeji,
doufám, že se máte báječně, když je venku tak krásně. Já ano, za chvíli už snad budeme přestěhovaní, teď toho bylo moc. Museli jsme vrátit byt, který jsme měli pronajatý, vše přestěhovat, vymalovat a teď čekáme než se nám dokončí rekonstrukce našeho nového bytečku, co kterého se těšíme tak, že to slovy ani nejde popsat. Těch hektických čtrnáct dní se nenašel ani čas na pohyb, do toho mě zmohla nemoc a poslední zkoušky. Vše se ale zvládlo a teď už se s přítelem na sebe culíme ve fitku. Dneska se zrovna taky chystáme:)




No a teď už k věci. Pitný režim je velmi důležitý pro naší pohodu, zdraví, ale i při hubnutí. Proto si myslím, že je na čase podívat se mu trochu na zoubek.

Voda je jedna ze základních složek našeho těla. Množství vody dospělého člověka se pohybuje kolem 50-60%. Což není zrovna málo. Je zřejmé, že hlavní příjem tekutin pochází z vody. Můžeme do ní počítat i některé potraviny, které jsou z vody z velké části tvořeny, například okurka, rajče, paprika či jahody. Ale také to co do sebe dostaneme pomocí tekutin.

Ne vše co je tekuté je pro naše tělo dobré nebo platí že má hydratující účinky. Je jasné, že alkohol do pitného režimu zařazovat nelze. Kávu určitě nezavrhujte, má ale močopudné účinky a je proto dobré k ní vždy vypít ještě sklenici vody. Slazené minerálky spolu s vodou do vašeho těla dopraví spoustu cukru, čím více cukru obsahuje, tím méně tekutin se vstřebá do těla. Proto je dobré pitný režim tvořit převážně z čisté vody ( na mnoha místech v ČR je kohoutková voda vysoce kvalitní, někdy dokonce více než balená, proto je můj favorit...mimochodem věděli jste, že když napustíte sklenici vody a ona je bílá není to nic jiného než rozvířený vzduch?), neslazených čajů a trochy neslazených minerálek. Doplnit můžete o 100% džusy, pozor však na jejich množství, neboť jsou dost energetické. Ani se to nezdá a v pár locích máte celý pomeranč;)
Pro zahnání žízně se doporučuje v létě voda kolem 10-16°, v zimě kolem 20-25°. Pokud pijete ledovou vodu, tělo potřebuje větší čas i energii než ji zpracuje do přijatelné teploty, některé zdroje Však uvádějí, že je to jeden z pomocníků, jak spálit více kalorií;)

Kolik by těch tekutin tedy mělo být? Našla jsem pro Vás jednoduchý vzorec. Vaši tělesnou hmotnost vynásobíte koeficientem 0,035. Tak zjistíte kolik vody máte cca za den vypít. Samozřejmě je třeba zohlednit i váš výkon, který je dostatkem vody příznivě ovlivněn, tak teplotou vzduchu. Důležité je, rozprostřít si vodu během celého dne, neboť Vaše tělo zvládne zpracovat cca 800 ml vody za hodinu. Je proto kontraproduktivní vypít větší množství vody naráz. Navíc ve chvíli, kdy už pocítíte žízeň, je docela pozdě, protože dochází k dehydrataci a tělo tak žádá o tekutiny.

Vodu je tedy dobré pít, protože je potřeba pro chod organismu, tlumí bolesti, dodává vaší pokožce svěží vzhled, pomáhá bojovat s celulitidou, odvádí z těla toxiny, ulehčuje trávení...a pomáhá při hubnutí;) Sklenička vody po ránu pomáhá hydratovat tělo a nastartovat metabolismus;)

Co vy a pitný režim? Máte radši vodu balenou nebo z kohoutku?

Zdroje: obrázky: google, informace: diplomová práce, Picek, L. Důležitost pitného režimu v závislosti na vykonávaném povolání. 


6 komentářů:

  1. Mně je to fuk, jestli je z kohotku nebo balená. Doma piju z kohoutku, a když někdě jsem, tak mi lidi vězšinou lidí balenou, asi aby se vyšvihli :D Předtím se mě ovšem tisíckrát nezapomenou zeptat : "A nechceš džuš nebo minerálku? A nebo tak aspoń perlivou si dáš, ne?" .. Bože :D
    Jinak tobě taky přeji krásný den :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako kdyby voda byla něco méněcenného, že:D taky z toho vždycky rostu

      Vymazat
  2. piju vodu z kohoutku, problém je, že já mám žízen furt, prostě mi voda chutná :D takže piju furt.. asi tak 3,5 - 4 litry denně, což taky není asi dobrý. prý to zatěžuje ledviny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No přemíra vody určitě není dobrá, nevím ale kolik už je ta přemíra. 3,5 litru by snad ještě nemuselo být škodlivých

      Vymazat
  3. a jéje, to je moje slabina :/ já piju jenom vodu z kohoutku, máme jí doma moc dobrou, není železitá ani chlorovaná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás je právě kohoutková voda taky výborná. Mám stáhnutou aplikaci v mobilu wather your body, která každou hodinu připomíná pití a zapisuješ tam kolik jsi toho už vypila. Zkus to taky, třeba pomůže:)

      Vymazat

Každý komentář mě potěší ♥