čtvrtek 22. května 2014

Moje dietka a všechno kolem

Krásný letní den!
Jak se těšíte z toho teplého počasí? Já hrozně! Jsem opravdu teplomilná a třicet stupňů je mi fakt příjemných:) Doufám, že to vydrží a bude tak až do září :D. Akorát ty teplotní skoky nedělají moc dobře imunitě. Dva dny zpátky přišel krasavec s bolavým krkem a dneska už bolí i mě. Takže chtě nechtě budu muset dneska vynechat trénink :( abych pak nemusela ležet déle a snad to bude ok. Za to letní počasí mi to stojí :D ♥
Po takové době moje první permice :D

Dneska takový spíše vykecávací článek, protože se mi množí dotazy, tak to teda teď mám, jak vypadá moje dieta, proč si hraju se sacharidama a podobně.



Takže na úvod je jasné, že jsem začala s dietkou. Myslím si, že je akorát na čase pozvolna shazovat ten tuk, navíc na léto chci být taky šik, že jo :D Jídelníček mám podobný, který mi nastavil Robert v listopadu, ale upravila jsem si ho podle sebe. Než se dostanu k tomu jak, řeknu proč.
Jsem v jednání s novým trenérem, vypadá to více než dobře, zřejmě se tedy dohodneme a bude mě připravovat na podzimní sezónu. Víc o něm prozradím, až to bude sto procentní a budu vědět jak bude můj trénink a jídelníček vypadat. Proč jsem se pro to rozhodla? Protože potřebuji mít s trenérem i osobní kontakt, potřebuji, aby mě viděl, a řekl mi, kde je třeba zapracovat více, kde méně (:D všude více). Navíc je mi jasné, že všechny cviky neprovádím dobře a nechci v jejich provedení dělat zbytečné chyby, jde mi teda i o příležitostný kontakt při tréninku. To je teda hlavní důvod proč jsem se rozhodla hledat někoho jiného. Tím nijak neshazuji práci Roberta, navedl mě na skvělou cestu, do začátků je to určitě super, aby člověk věděl jaký ten systém je, dále už ale potřebuju někoho jiného. Mrhání peněz to není, neboť jsem platila vždycky za konkrétní úkon, jako je vyhotovení jídelníčku, nebo tréninku a všechny které jsem koupila, jsem taky poctivě odcvičila/projedla :D

Takhle vypadá moje strava po tréninku, protein a pak masíčko se zeleninou.

Jeho jídelníček jsem si upravila. Na posledním semináři jsme se o výživě ve fitness dost dozvěděli, mimo jiné třeba to, že v dietě je ideální 0,8g - 1g tuku na kilo tělesné váhy, tak jsem si zkusila přidat tuky, které jsem měla nastavené dost nízko a hle, hubnu i tak. Aktuálně je teda držím na 40-50g/den a přijímám je výhradně z olivového nebo lněného oleje, avokáda, ořechů a mléčných výrobků.

Nechci hned z počátku jet na nízkých sacharidech a tucích, neměla bych pak kde ubírat. Sacharidy jsem si nastavila na 180g v netréninkový den (ano v netréninkový, není to chyba) a 120g v tréninkový. Nezávisle na sobě mi dva lidi pohybující se v tomto oboru poradili tento systém, údajně když člověk netrénuje, svaly se regenerují a je třeba proto přijímat více sacharidů, abychom je v té regeneraci podpořili. V tréninkový je pak lepší mít méně, aby si tělo muselo po čas tréninku sáhnout do tukových zásob pro energii. Zní to logicky ne? Neříkám že je to jediný způsob a že je správný, ale chtěla jsem to vyzkoušet. Zatím mi to funguje dobře. Uvidíme jak mi to pak nastaví nový trenér. Sacharidy nejvíce čerpám z: Rýže, ovesných vloček, rýžových chlebíčků, žitného chleba, celozrnných těstovin. Teď jsem si koupila batáty, tak snad mi budou chutnat ať je taky můžu do jídelníčku pro zpestření zařadit. (máte tip na přípravu?)
Další novinkou, která může být pro mnoho z Vás sporná je, že na večer už nedávám žádné sacharidy a to ani po cvičení. Další informace, kterou jsem si ze semináře odvezla a rozhodla jsem se ji otestovat. Nepociťuju na sobě žádnou únavu nebo něco, co by mi zatím v tomto systému bránilo. Prostě jsem to chtěla zkusit ;) Poslední sacharidy tak dávám na odpolední svačinu.

Bílkoviny držím kolem 110g každý den. Nehýbu s nimi, nemyslím, že je to třeba. Je jich docela dost a to z toho důvodu, že v dietě když má tělo nedostatek energie, bere si část z bílkovin. Aby si to nebralo ze svalů, je třeba je mít v jídle. Takže proto :) Nejčastěji beru z: kuřecího a hovězího masa, tuňáka ve vl. šťávě a jiných čerstvých ryb, cottage, tvrdých sýrů, tofu, bílků, tvarohu a proteinu.

Další změnou, jak už jste asi postřehli je, že si občas dám nějaké ovoce na snídani. Údajně by sem tam (3x-4x do týdne)nemělo vadit kyselé ovoce (citrusy, kyselá jablka, bobuloviny). Proč? Ovoce obsahuje fuktózu, které se v případě, že jsou játra naplněná glykogenem, ukládají ve formě tuku. V dietě by ale k takovému stavu docházet nemělo a tak si ho dávám spíše v ty dny, které následují po tréninku. Nepřeháním to s ním, ale pro ten pocit třeba dvě jahůdky dám :) Uvidíme co to udělá, zatím teda hubnu i tak :D

Až na ty zvadlé lístky :D dnešní super snídaně :) Ovesné, bílkové palačinky zalité čoko proteinem.

Samozřejmě si hlídám pitný režim, snažím se kolem 3l vody denně. Až mě nebude bolet v krku, což bude snad brzy, přidám si k silovým tréninkům kardio 3x do týdně.

Žádné razantní změny zatím nejsou, jen malé úbytky na centimetrech (co byste ale taky čekali po pár dní dietování že jo :D), což je ale přesně to co chci, takže jsem spokojená. Taky se začínají lépe klubat břišní svaly, tam změny podkožního tuku poznám nejrychleji. Ale vánočka to ještě zdaleka není :D

Co se suplementů týče, zatím pořád používám Protein od Amixu IsoPrime, ale naposledy jsme měli Extrifit Iso90 banánovou příchuť a ta nám teda chutnala moc. Do budoucna si určitě pořídím BCAA, hydro protein a nějaký ten spalovač. A snad taky konečně ten sporttester, když už budu chodit běhat ven :)

Jestli máte nějaké další otázky, klidně do toho!
Už rýsujete do plavek?
Vaše V♥

35 komentářů:

  1. Sice rýsuji do plavek, ale úplně jiným stylem a nejspíš i kaloricky o dost narocneji :-D
    Ale proc ne, na každého to funguje jinak :)
    Mas to hezky rozdělené, at se ti daří! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. napíšeš prosím zase ten článek se spoustou fotkami tvých jídel?? :) je to super pro inspiraci, člověk už neví, co má sám pořád vymýšlet :))

    OdpovědětVymazat
  3. Moc se mi líbí vše, co tu píšeš :) Můžu se zeptat, jestli jíš (bočas) žloutky? A jestli ne, tak rpoč? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasný jim. Ale hlidam množství tuku a tak podle příjmu zařazuji třeba jen jeden nebo dva na větší množství bilků

      Vymazat
  4. Super, drzim palce! Potvrdila jsi mi taky informace, ktere jsem se ted nove dozvedela a chci je vyzkouset - sacharidy vecer uz ne, naposledy odpoledne na svacinu pred treninkem. A ze sacharidu vic v netreninkove dny. Jsem zvedava, jak to u tebe bude fungovat, rada se inspiruju :) Hodne stesti a brzo se uzdrav!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale tak sacharidy na večer vůůbec nevadí, vadí jen ty rychlé cukry, ale komplexní ee :) jakože v malém množsví samozřejmě.
      Vadí jen v případě, že přes den příjmeme sacharidů už moc, nebo naopak už moc kalorií, a tak ty z těch sacharidů ty kalorie jsou už navíc, ale pokud se držíte v malých porcích, tak to žádný vliv nemá (mluvím ze zkušeností)
      .. Ale je to jen rada, nijak vás nechci ovlivňovat

      Vymazat
  5. Každý je jiný a funguje na něj něco jiného. Podle mě tělo vždycky něco zhoubne, když se něco změní, prostě na to nějak musí reagovat. To zda to bude negativní nebo pozitivní zaleží na jedinci:-) Už se těším na další články z fotekpřípravy, je to zajímavé :-) Jinak já si taky myslím, že je lepší mít trenéra, který té vidí cvičit atd.

    OdpovědětVymazat
  6. Taky jsem se pustila do rýsování (po 158-mé?:D). Jedu IF a sachry jím jen v prvním jídle ve 12 hodin (z vloček + trén.dny ovoce), tj denně asi 100g...bílkoviny 110 a tuky kolem 60-70...
    Myslíš, že nevadí, když jím denně na večeři mléčné tuky? (cottage, mozzarella,eidam, ricotta + šunka). Teď máme obří zásoby v lednici a já miluju sýry :D
    Držím palce at ti rýsování i spolupráce s novým trenérem jde pěkně od ruky!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neměla jsi náhodou nabrat nějaký sval? už jsem u tebe asi delší dobu nebyla :D musím se hned podívat;) Abych byla upřímná ani nevím jestli to něčemu vadí, ale občas bych to prostřídala s nějakým masem nebo rybou. Všeho moc škodí;) Díky, i já tobě♥

      Vymazat
  7. O tom se sacharidama jsem taky párkrát už četla, že mají být snížené v tréninkových dnech a v netréninkových zvýšené, pže na výkon má vliv to jak jíme den před tréninkem zj. - jak se přednasytí svaly glykogenem..;) Jinak to máš hezky sestavený, žádný drasťárny, tak držim pěsti :)

    OdpovědětVymazat
  8. taaak to nebola chyba :D aj takyto system ma logiku :) drzim ti palceky :) a co s batatmi ? :) ja som ich rozmixovala spolu s proteínom a vajickom a upiekla lievance :3 ... boziiii :D

    OdpovědětVymazat
  9. Z batátů si určitě udělej batátové hranolky, nakrájet je, trošku potřít olivovým olejem, pořádně okořenit a upéct v troubě, je to největší dobrota :))
    A určitě se ti bude hezky dařit, držím palce :)

    OdpovědětVymazat
  10. Veru, tvůj dietní plán vypadá velice dobře :-) Já mám po tréninku vždycky takový hlad, že si musím nějakou přílohu dát. Ale o víkendu je to paráda - to si zacvičím po snídani, a proto už k večeři přílohu nepotřebuju. Bude i nějaký cheat day?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky krásko. Asi si nějaký dám, zatím jsem neměla potřebu. Na šokování organismu a obrovský meloun jenom pro mě ale musí být :D

      Vymazat
  11. Ahoj Veru, smím se zeptat? Taky mám jídelníček od Roberta(objem), v netréninkový den mám sacharidů méně, což mě překvapilo, taky jsem si mzslela, že jsou důležité pro regeneraci.. Kde je tedy pravda? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adélko je to hrozně individuální, co trenér to názor. Jestli ti to nijak nepřekáží, klidně to jeď takhle. Pokud bys měla na tréninky málo energie, můžeš zkusit ty dny prohodit;)

      Vymazat
    2. Energie mám dost, prý je to proto, abych nenabrala zbytečné množství tuku, tak uvidíme no.. každopádně děkuju za odpověď :)

      Vymazat
  12. Držím palce:)) super sledovat tvé změny:)
    Já zase všude četla ten opak se sacharidy:D tak či tak, se tím ale neřídím, obecně moc sacharidy nemusím, nemám ráda to těžké břicho potom:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Denisko. Koluje milion informací, člověk si z nich musí jen vybrat ty, které jsou pro něj ty nej.

      Vymazat
  13. Je hrozně fajn takhle společně s Tebou procházet tou cestou, byť jen skrze články :) Budu se těšit na výsledky, které nové stravování přinese a musím říct, že obdivuji Tvou důslednost a cílevědomost! :)

    OdpovědětVymazat
  14. Hm, všude samej takřka profi přístup, super skvělá práce! Já nemít dítě, tak do toho jdu na 110% taky, tak s malou mám "bohužel" k dispozici jen 50% kapacity, tak jedu na 55% :D :-P držím palce, já momentálně jedu každý den stejné množství živin B 100g, S 180g a T 68g - snížila jsem sachry, navýšila tuky a neděje se stále nic :( cm spíš přibývají :( váha stejná :(

    Těším se na podrobný popis tréninku!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani ty jsi jako maminka opravdu obdivuhodná. Je super že si na cvičení najdeš vždycky čas

      Vymazat
  15. Kdyz to je fakt trener od trenera a telo od tela :)
    Ja porad doufam, ze holky co to tu ctou berou tyhle personalizovane diety jen jako inspiraci a ne jako dogma. Jak jsi tu uz nekomu psala, myslim, ze je dulezity aby clovek nasel, co mu vyhovuje.
    Me trener rikal ze naopak po treninku ma prijit nejvetsi porce sacharidu, aby clovek docerpal glykogen a ze telo je ve spalovacim okne, tak at nepali zbytecne svaly. Zni to logicky? Jo :) Funguje to? To se jeste uvidi. JInak moc fajn clanek!
    @S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já v to taky doufám, každý si musí najít to své. No zní to taky logicky, uvidím co nový trenér poradí mě;)

      Vymazat
  16. :-) Ahoj, vidím, že se taky připravuješ na podzim....já to letos chci taky zkusit, ale teda do diety ještě nejdu v žádném případě :D .... musím nabrat ještě řádnou porci svalů a to bez pořádné žranice nepůjde :D .... já budu na vrcholu objemovky někdy na konci července/začátku sprna....a pak postupně začnem s trenérem dietit :)))...Tak třeba se na některých závodech potkáme :) ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tak držím palečky, ať ti vše šlape jak chceš, kdyžtak se ke mě na podzim přihlaš;)

      Vymazat
  17. Ahoj, můžu se zeptat, kolik teď vážíš? :) Díky

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě potěší ♥