středa 17. června 2015

Nechtějte být jako ostatní, buďte jako vy!

Krásný večer moji drazí.
Původně jsem pro Vás plánovala článek na téma karido - a taky ho dostanete, mám pár věcí, které bych Vám ráda předala, neboť nově zařazuji i intervalové kardio a jak víte vlastní zkušenosti předávám nejradši...

Poslední dny a týdny se ale na mě valí tolik otázek v podobném okruhu, že mi to nedá se u toho nezastavit.




Podívejte se do zrcadla. Co vidíte? Bezpochyby krásnou osobu, nějak stavěnou. Jedna z Vás bude pyšná na dlouhé nohy, jedna na ploché bříško, třetí na krásné vlasy nebo pomněnkové oči. Kamarádka vedle bude podobně vysoká, bude mít plošší bříško, ale macatější stehna...
..co to znamená? každá jsme jiná. Každá krásná svým způsobem a každá fungujeme naprosto jinak. V jinou dobu vstáváme, jinak cvičíme, jinak jíme. Měly bychom jíst všechny stejně když jsme každá jiná? Měly bychom jíst 100g sacharidů denně i když pak máme ukrutný hlad, protože kamarádka tak jí a hubne? Měly bychom vyřadit sacharidy protože kamarádovi to funguje? měli bychom začít jíst méně, protože podle tabulek je 2000kcal na hubnutí příliš, přesto že hubneme?

NE! Vaše tělo není kolegy, není tabulka nemůžete ho škatulkovat. Vykašlete se na to, co se píše všude na internetu, že by jste měli anebo neměli. Bude snad někdo žít ve vašem těle za vás? No nebude.
Hromada z Vás mi píše, že jí příliš oproti tomu jak jí ostatní, jak ukazují tabulky a má z toho jídla strach, protože co když budou mít ti ostatní pravdu?
Nikdo Vás ale nezná tak, jak se znáte vy sami. Jen vy můžete posoudit, jestli je to množství pro Vás dostatečné anebo nikoliv. Pokud máte hlad, tak se prostě najezte. Vysvětlete mi proboha někdo rozumně, proč by měl někdo z Vás trpět hladem, jen proto, že to tabulka říká?Proč si dobrovolně zpomalovat metabolismus, jen aby jste se dokázali zařadit do nějaké škatulky?

Víte kam to vede? K dalšímu extrému, s kterým se na mě obrací spousta z Vás..a mě vždycky strašně mrazí a je mi to tak líto, protože si neumím představit jak hrozné to musí být.
Držíte se přísného dietního režimu, hrozíte se každého sacharidu ze zeleniny navíc (přitom to jsou čísla, která by Vás absolutně neměla zajímat, pokud nejste závodník pár dnů před závody), Váš příjem jen s těží odpovídá bazálnímu metabolismu a pak to příjde. Volný den. Vždyť ten volný den by si měli dávat všichni, protože tak "někdo moudrý praví" a vy si ho zasloužíte po tom přísném režimu...a pak jíte hlava nehlava, den, dva..nemůžete se dojíst a dopřáváte si a dojídáte se jak jen to jde, protože tělo je tak hladové a má strach, že mu to uděláte znovu, že se snaží předzásobit. Vede to jen k vašemu znechucení, depresi, oteklému tělu, nechuti vrátit se zpět do režimu (což se mnohdy při těch šílených dietách nedivím), ale co je nejhorší ani k žádnému zdravému stravování, protože těch sladkostí prostě nemáte dost. ...vážně to máte zapotřebí? Takhle se trápit? Vážně ta brutální dieta stála za to?

Prosím Vás a to opravdu moc prosím. Podívejte se do zrcadla a podívejte se, jak je krásné to co tam vidíte. Neničte to. Jestli jste se našli ve zdravém životním stylu a fitness tak je to báječné, ale dělejte to tak, ať je Vám to příjemné, ať z toho máte radost, ať se cítíte zdraví, plní energie a fit...o tom to má být. Ono se to odrazí i na Vašem těle. Pokud to znamená dát si každý den kousek čokolády, no tak si ji prostě dejte. Co se stane? Nikdo neumře :D (nemluvím o tunách čokolády, ale dvě kostičky denně). Vždyť zdravé jídlo je tak strašně dobré, dá se s ním kouzlit tak, že pak nemáte potřebu jíst nic jiného, proč se o to ochuzujete?
Ve chvíli, kdy z toho budete frustrovaní pak to přece nemá význam. Nesnažte se být co nejvíce fit jen protože to dělají všichni. Nechtějte být na kost celoročně vysekaní, protože to prostě není zdravé ani přirozené. Věřte mi, že i holky závodnice prostě vypadají normálně a to, že se prezentují, že nepřibírají, že nemají celulitidu, že nemají nikde špek navíc, protože se umí postavit na fotku, neznamená, že říkají pravdu. Jasně že se vždycky postaví na fotku tak ať to co nejlépe vypadá, kdo by se chtěl prezentovat ve špatném světle? Taky to dělám, ale nikdy nelžu, vždycky dávám jen nejaktuálnější fotky, aby jste viděli, jak se tělo v průběhu roku mění.

Proto taky přikládám srovnávací fotku. Je to foceno v běhu, rozdíl mezi fotkami je jen jeden cvak, nejsou nijak upravované. Vlevo můžete vidět, že vypadám, jako bych sotva kdy cvičila (gravitace je nelichotivá pro všechny stejně. ) a vpravo to vypadá úplně jinak. Je to jen úhel pohledu. Chápete co tím chci naznačit? Jasně že radši dám fotku, kde vypadám lépe, ale to neznamená, že jinak nikdy hůře nevypadám. Netvrdím, že nemám celulitidu. Mám no a? Dělá to ze mě horšího člověka? Vím, že u mě je to otázka množství procenta tuku v těle a až budu mít menší procento tak bude zase pryč. Ale líbí se mi jak vypadám už teď. Protože teď se cítím zdravá, plná energie a nemůžu být dokonalá, nejsem od mattela...a to není nikdo..chápeme? :)

Nebuďte beznadějně důvěřiví a věřte, že všechno má svůj čas a každý pokrok a posun si ho žádá, pokud chcete jít tou dobrou a zdravou cestou.

Prosím Vás, mějte se rádi a nesnažte se zaškatulkovat..nejste tabulky.
S hromadou lásky a pohlazení Vaše V.♥

53 komentářů:

  1. Krásně napsané, Veru, a veliká pravda.
    Vždyť hlavní přece je mít z toho radost :).
    A ten záběr z běhu s pokrčenou nohou znám moc dobře, mám tak skoro všechny fotky s běžeckých závodů a je to pak nepoužitelné :D

    Zuz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi díky moc. Přitom víme, že ty nohy vypadají normálně jinak, ale gravitace je někdy mrcha :D

      Vymazat
  2. Tobě se líbí, jak vypadáš a mě se to líbí taky :) Prostě jsi správná holka a držím palce Veru. Krásný článek!! A mimochodem ten modrý top ti prostě sekne, ladí ti k očím :) :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásne si to napísala. :-) Každá by sme si tento tvoj článok mali prečítať každý deň ráno, keď sa zobudíme. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Víš co se mi na tobě líbí nejvíc? Že si jdeš za svým a jsi sama sebou bez ohledu na to, co si myslí okolí. To fakt obdivuju, protože mě to nikdy moc nešlo a pořád s tím bojuju :( Mám pocit, že kdybych začala mít ráda svůj špek, tak se přestanu kontrolovat a budu do roka morbidně obézní :D Ale ty si umíš držet balanc a nezacházet do extrémů. Palec nahoru!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jinak můžeš předávat lásku dál, než když se máš i sama ráda ? Nikdo za tebe žít nebude, i když máš kolem sebe skvělé lidi, jsou věci, na které budeš vždycky sama a proto je nejlepší mít se ráda, když se sebou musíš vydržet :)

      Vymazat
  5. Ahoj.
    Skoda, ze nekdo takovy, jako jsi ty, nebyl uz tehdy tak pred 5 lety pokrocily :-) to bych tehdy mela po problemech :)
    Ted se rozrostl obrovskej boom ve fitness, sportovani, vyzive... Takze je super, ze takove clanky pises :) a ze zenskym moc pomuze, ze se na tebe muzou obratit a cist takove clanky:)
    Presne takovyhle stoji za to :)
    Moc ti fandim, pro me jsi moc nadherna zenska :)
    Kata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, přesně proto se to snažím dělat a hřeje mě, když vím, že to má smysl. Díky Katy

      Vymazat
  6. Pěkně napsáno, máš naprostu pravdu. Tohle by si mělo uvědomit hodně holek :)

    OdpovědětVymazat
  7. Skvěle napsáno a doufám, že článek otevře oči nejedné slečně trápící se nesmyslnými dieatami :)

    OdpovědětVymazat
  8. Úžasný článek, dala bych ho povinně do čítanek do škol! :-) Myslím, že by plno holčinám otevřel oči nebo je alespoň donutil se zamyslet. A až si budu zase nadávat, jak to vypadám (protože každý máme své slabé chvilky), vím, kam zajít a co si přečíst, abych se dala zase do pohody! Děkuju! :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Moc pěkné! :) Je jedno, jak vypadáš na fotkách. Každý, kdo někdy četl tvé články, ví, že jsi nádherná osoba uvnitř! + navenek to už je jen bonus. :)

    Corculum♥

    OdpovědětVymazat
  10. Moc hezky napsano, libi se mi tvuj pristup :).

    OdpovědětVymazat
  11. ty jsi snad jediná co se fotí i když není vysekaná jako blázen, jsi skvělá :). Nevím proč se ostatní bikiny nefotí v objemu, vždyť i tak je to tělo hrozně super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) příjde mi to škoda, vždyť proč se stydět za zdravé tělo? Mě se líbí taky :)

      Vymazat
  12. Skvelý článok!!
    Nad týmto sa zamýšľam poslednú dobu od kedy vypukla tá "fitness mánia". Strašne mi to totiž pripomína obdobie, kedy bolo pred niekoľkými rokmi strašne in byť vychudnutí a modelky boli ideálom krásy. Havne to rovnako pôsobí na dievčenskú psychiku, pohľad na vlastné telo a neustále porovnávanie sa s ostatnými. Na jednej strane je super mať ciele, vysoké nároky na vlastnú osobu ale nie až za hranice, kedy má človek pocit, že vlastne nie je nikdy dosť dobrý a nič mu nestačí.
    Nie som zástancom žiadnych diét a mám to v hlave s jedlom aj cvičením zrovnané, avšak poslednú dobu som sa aj ja pristihla ako sa porovnávam (hlavne vďaka soc.sieťam!) s ostatnými. Častokrát mi prijde, že nemám dosť pevnú vôľu v porovnaní s ostatnými, že nevyzerám tak ako by niekto po toľkom cvičení vyzeral a pod. Celkovo sú tie pocity strašne zmiešaná a bez logiky. Ako predsa ovplyvňuje mňa to, že nejaká iná slečna sa trápi so sacharidovými vlnami a má krásny zadok? Nijak, len mám pocit, že som tým stala ešte škaredšou, tučnejšou a pod, čo nedáva žiadny zmysel. Práve preto si myslím, že osveta v duchu tohto článku by sa mala začať šíriť svetom a nie len motvačné kecy v zmysle "If you're not dying you're not trying" etc.
    A tá fotka je úplne super.
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc Marti. Je to smutná pravda, jen doufám, že holky brzy pochopí že tudy cesta nevede

      Vymazat
  13. Úplně perfektní článek, který by si měl každý přečíst a zamyslet se nad tím. Jsem ráda, že jsi další z těch, které to mají v hlavě urovnané, vědí, co chtějí a předávají to prostřednictvím blogu dále, díky :)

    OdpovědětVymazat
  14. Tleskám, super článek, Veru :) Fitness svět je trochu podobný tomu modelingovému - všichni se snaží o perfektní prezentaci, v kurzu jsou vysekaná těla s minimem procent tuku, ale mimosoutěžní realita jako by byla tabu a měla zůstat v utajení. Vždyť přeci na drobné celulitidě nebo nějakému minišpíčku není nic špatného, ba naopak .- mně osobně se třeba bikinky líbí víc mimo sezonu :) Nejhorší je, když se běžní cvičenci začnou srovnávat se závodníky... a chtějí vypadat stejně. Neuvědomí si, kolik je za tím dřiny a navíc - že to chce i odborný dohled trenéra. Pouští se do nesmyslných diet, drží extrémně přísný režim...a pak se divím, že po týdnu nebo dvou padnou na pusu, jsou vyčerpaní, bez energie a nálady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu v obou případech jde o perfekcionismus a je to nebezpečné tak či tak.

      Vymazat
  15. Přesně tak. Dokážeš hodně motivovat ♥ Jsi prostě super :)

    OdpovědětVymazat
  16. Chci ti za ten post moc podekovat, zrovna vcera mi opravdu moc pomohl a povzbudil.Mela jsem zcela vyjimecne blby den, kdy se ti nic nechce, neni ti dobre a mas pocit, ze to nikam nevede a vsechno je zbytecne...A zrovna tys mi virtualne moc pomohla.Svet se nezbori, kdyz si vyjimecne dam k veceri rizoto a jednou nepujdu cvicit:-D.Dulezite je, ze druhy den se vzbudim a jedu podle sveho planu s novym nadsenim a radosti z pohybu a zdraveho stylu.
    Jsi bajecna a velmi inspirujici zena, dekuji a preji krasny vikend!

    OdpovědětVymazat
  17. :) Opět další pocitový pravdivý, prostě skvělý článek! Souhlasím, to jak vypadáme z nás neudělá lepší lidi :) Já si to uvědomila, až díky vlastní zkušenosti s anorexií. Paradoxně jsem se předtím cítíla mnohem hůř, tlustá a nespokojená.. A teď? :D Mám celulitidu, špíček na břichu, opět svoje balulatý tvářičky, ale jsem silnější, co se hlavně psychiky týká :) Jo a sluší ti to strašně moc!

    OdpovědětVymazat
  18. Ta porovnávací fotka je vážně super (y)
    Já si na sebe sice stěžuju, ale neberu to ve zlém.... Cítím se dobře a to je to o co jde ! :)
    Super článek :)

    OdpovědětVymazat
  19. Veru, napsala jsi to krásně a se vším souhlasím! jinak máš u mě vleký plus za tu fotku! Je skvělé, že se za ni nestydíš a klidně ji zveřejníš!! myslím si, že by to většina holek nedokázala a se vztekem nebo pláčem ji vymazala!

    OdpovědětVymazat
  20. Super napsané! Souhlasím se vším!
    A mohla bych se zeptat? Dlouho mi to vrtá hlavou.. jsi ,,čistá" češka, nebo odkud to netypické příjmení (nic proti němu nemám, líbí se mi... jen jsem zkrátka zvědavá)
    Díky z odpověď a víc takových upřímně psaných pravd!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Větev z taťkovy strany jsou původem Poláci. Ale to už je docela daleko, všichni žijeme v Česku :-)

      Vymazat
  21. Opravdu pěkně napsáno, bohužel málokdo má tenhle rozum a nadhled třeba v patnácti, kdy si holky nejvíc ubližují a padají do poruch příjmu potravy :/ Jen jedna poznámka - celulitidu způsobuje antikoncepce a kdo říká, že ne, tak lže..

    OdpovědětVymazat
  22. veru, moc dekuju za krasny clanek! Musim rict, ze to neni nekdy jednoduche, sama jsem si prosla nekolika fazemi hubnuti, pribirani, hubnuti, pribirani, prezirani, naprosto tak, jak pises... V soucasnosti jsem se vyslovene prozrala dovolenou :D a doufam, ze az se mi podari vratit se zpatky ke sve velikosti, tak najdu nejakou rovnovahu... :)

    OdpovědětVymazat
  23. Tleskám, skvělý článek, který by si měla přečíst každá žena! :)
    Nemám moc velký zadek a stehna? Tak tohle byl můj největší problém. Naštěstí jsem si tímhle už prošla a dnes můžu říci, že se mám opravdu moc ráda.
    Mimochodem jsi skvělá, že si zveřejnila ty dvě fotky pro porovnání. Tohle lidi hodně motivuje.
    Koukám, že tenhle blog se stane jedním z mých hodně navštěvovaných :)

    OdpovědětVymazat
  24. Skvely clanek! Pravdivy. Libi se mi, jak to vnimas, a se vsim souhlasim. :) A diky za zajimave srovnani tech fotek. :) ...jsem tu poprve, ale ne naposled. :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě potěší ♥