středa 10. června 2015

Stručný přehled doplňků, které se můžou v začátcích hodit

Krásný den Vám přeji!
Doufám, že jste dostatečně nabuzeni sluníčkem, které nás poslední dny láskyplně zahřívá, na mě to působí neskutečně :)
Chodí mi od Vás spousta dotazů, za které Vám děkuji. Jeden z těch častějších se dotýká otázky suplementů. Je mi to jasný, je toho hodně, máte v tom zmatek. Milion věcí, které mají pomoci s nárůstem svalů, pálením tuků a ještě ke všemu existuje hromada značek...kdo se v tom má vyznat.



Předpokládejme tedy, že ve fitness světě se teprve rozhlížíte, máte v pořádku jídelníček (protože pokud ne, nemusíte dál vůbec číst. Vždy a vše stojí na správném pevném jídle. Žádné tabletky ani prášky Vám nepomůžou, pokud nebudete dobře jíst!!!) ..chcete tedy svojí snahu podpořit i nějakým tím doplňkem...

BCAA
větvené aminokyseliny, doplněk stravy, který Vám rozhodně doporučím doma mít. Cvičíme většinou proto, že chceme nějaké ty svaly, ať nabírat anebo udržet. K tomu právě souží tady ta věcička. Chrání vaše svaly při zátěži, rychle opravuje po ní.
Vybrat můžete ze tří variant: tablety, sypké anebo tekuté. 
Tekutou variantu však nejlépe vylučte. BCAA jsou velmi špatně rozpustné a proto, aby se mohla vytvořit tekutina, kterou Vám prodejce nabízí, musí do nich přidat rozpouštědlo..to už je něco navíc, co nechcete ;)
Pokud nemáte zábranu s polykáním velkých tablet (některé mají fakt obrovské rozměry :D), pak je to určitě fajn volba. Nedostanete navíc do sebe vůbec nic, jen to kopnete zapijete a jste ready. Docela příjemné rozměry, které lehce sklouznou do krku, mají například tyto.
modré tabletky jsou BCAA z Trec nutrition, zatím nejpohodlnější užívání tablet, které jsem zkoušela
Pokud Vám jako mě tablety uplně nesedí, můžete zvolit sypkou formu. Bývají přislazované sladidlem, smícháte s vodou a máte sladkou limonádu. Množství můžete přesně nadávkovat jak potřebujete a navíc do sebe dostanete nějakou tekutinu jako bonus.
Setkat se můžete s různými poměry jednotlivých aminokyselin L-Valinu, L-Leucinu a L-Isoleucinu, nejtypičtějším bývá 2 : 1 : 1 a ten bych doporučila i Vám.
Já je většinou užívám v množství 3-5g před a po tréninku a to jak silovém tak na lačno. Taky je piju ráno hned po probuzení. Kdo má radši méně sladké, osvěžující kousky, doporučím tyto. Pro milovníky sladkých limonád, příchuť tropical fruit těchto.

Protein
Často skloňovaný, často používaný, věřím, že pro mnoho fitnessáku už to ani není doplněk, jako součást stravy. Přesto je potřeba ho jako doplněk brát. 
Protein slouží pro doplnění bílkovin během dne. Můžete ho pít samotný s vodou (prosím nemixujte ho s mlékem - proces, kterým prášek prochází, aby k Vám došel v pixle je dost  náročný a tím, že si ho dáte do mléka a zpět tak přidáte mléčné cukry a tuky tak to vlastně zhatíte) a to buď po tréninku, pro výživu svalů, anebo na svačinku či před spaním. Můžete ho taky přidávat různě do jídel, aby jste zvýšili obsah bílkovin třeba do kaší, moučníků a pod. 
Setkat se můžete s několika typy proteinů. 
Hydrolizát - tento typ se doporučuje ihned po tréninku, protože vstřebání je nejrychlejší ze všech druhů. Pokud teprve začínáte, nemusíte ho mít, navíc jeho nevýhodou je, že se pije hlavně pro jeho účinek a jeho chuť bývá ze všech druhů nejhorší, nahořklá či kyselá. Po čase Vám to už sice nepřijde a začne i chutnat, ale nemusíte se s tím trápit ;) Pro zájemce doporučím tento.
Koncentrát - tento typ obsahuje kolem 80% bílkovin a je nejčastějším, nejdostupnějším a nejchutnějším, který si můžete pořídit. Doporučím Vám ho i já, sama ho nejčastěji používám. Je totiž vhodný jak po tréninku, tak na svačiny, tak do ranní kaše. Nemusíte mít přeci doma milion druhů proteinů že jo :) Po tréninku dávám 30g, pokud je to do jídla, tak podle množství bílkovin, které potřebuju dodat. Chuťově mi nejvíce sedí tento, tento a tento.


Izolát - o trochu vyšší level koncentrátu, kolem 90% bílkovin, zpravidla o malinko méně sacharidů. Ano mohl by být do diety super a pokud chcete investovat, tak klidně. Většinou ale bývá o dost dražší než kolega koncentrát a za těch pár gramů to úplně nestojí. 
Kasein - nazývaný taky noční protein - dává se před spaním, protože se tráví delší dobu, aby nebyly svaly přes noc hladové, popř. přes den, když víte, že budete delší dobu bez jídla, dá se to taky tak řešit. Jinak by ale zbytečně zatížil trávení, pokud jste zvyklí jíst často. Bývá mnohem hustší, což je taky důvod proč si z něj ráda dělám v mikrovlnce s bílkem tak trochu puding. Pokud začínáte, není třeba mít ho doma, klidně můžete druhou večeři vyřešit tvarohem anebo cottagem. Pokud po něm přeci jen toužíte, doporučím Vám banánový tento a karibskou čokoládu tento

Dezert na večeři🍧
100g tvarohu
20g kaseinu trec nutrition (koupíš na eshop.aktin.cz📦)
bilek
✅30g ořechového másla, sladidlo, perníkové koření 
Kasein rozmícham s bílkem a trochou vody ➡na 2min.do mikrovlnky. Tvaroh smíchám se sladidlem. Do skleničky vrstvím zatuhnutý, naporcovaný kasein, tvaroh a ořechové máslo. Navrch posypu pernikovym kořením. Dobrou chuť a krásné sny🌛


Setkat se můžete i s dalšími typy proteinů, například hovězím (který vůbec nedoporučím, protože využitelnost tohoto proteinu pro tělo je hrozně nízká a tak to není nic, co by jste potřebovali). Pokud nejste vegetariáni, držte se syrovátkové klasiky, je pro tělo nejlépe využitelný. Vegani pak můžou vybírat i ze sojových, konopných, hrachových, rýžových..to už jsou ale vody, které nemám osahané. 

Spalovače
Jeden z nejčastějších dotazů bývá právě na spalovače, jako kdyby znamenaly, že po spolknutí jedné tobolky budete mít dole dvě kila..kež by to tak bylo :D
Pokud začínáte, nemusíte ho mít, fakticky. Pokud už jedete delší dobu ve správné stravě i pohybu, hubnutí se zastavilo a chcete tomu ještě malinko pomoct, pak je to ta chvíle, kdy po nich můžete sáhnout. Je to berlička, která může malinko pomoct, dát tělu nový impulz. Důležité ale je, aby jste je nebaštili příliš dlouho, po nějaké době si tělo zvykne a je třeba je na čas zase vysadit. Na trhu je toho hromada. Tohle bude spíše věc, kterou si budete muset vyzkoušet. Co jednomu může málem přivodit infarkt, druhému neudělá nic. Někomu může být užívání nepříjemné, někoho příjemně nabudí. Vždy u stimulantů nejdříve vyzkoušejte nějakou menší dávku, aby jste zjistili jak na Vás působí. 
Protože těch druhů je hromada, seznámím Vás aspoň s těmi, s kterými mám osobní zkušenost. 
CLA - nenasycená mastná kyselina, která pomáhá spalování tuků a navíc zabraňuje dalšímu ukládání. Někde se taky uvádí, že podporuje nárůst nové svalové hmoty a celkově příznivě ovlivňuje organismus. Na ní je dobré, že si ji můžete dát i před spaním, protože to není žádný nakopávač. Užívám ji zrovna teď, ale jestli a jak funguje zatím nemám jak posoudit...no nepřibírám...ale hlídám stravu :D Každopádně pro tělo je moc dobrá a myslím, že to poznám asi až více v budoucnu, jak dobrá je. Momentálně dávám 3g před tréninkem a po probuzení. 

Cleanburexin - Nakopávač a spalovač v jednom. Pomáhá spalování tuků díky termoefektu, který vyvolává - tzn. pomůže tělo více zahřát, aby muselo vydávat více energie. Faktem je, že teplo je první věc, kterou si u téhle značky vybavím. Možná proto, že ve složení najdete extrakt zázvoru a kájenského pepře. Zahřeje tedy parádně, stojí za vyzkoušení.



Synefrin+Kofein - Kombinace dvou látek, která je taky účinná. Kofein před tréninkem nakopne, spolu se synefrinem zahřeje tělo. Navíc to nebývá drahé, dokonce kofein můžete řešit pomocí silné kávy...ale před tréninkem se někdy těžko stíhá. Stojí za vyzkoušení. 
Grenade - neboli granát, kombinace účinných látek (kofein, zelený čaj, kájenský pepř, hořká pomerančová kůra), údajně jeden z nejsilnějších dovolených spalovačů na trhu. Za sebe můžu říct, že i když jsem imunní vůči velkému množství látek (asi jsem zvyklá :D) tak tenhle mě dokázal nejlépe probrat na trénink, tak teplo ale jako u cleanburexinu mi nebylo u žádného jiného :D Určitě stojí za vyzkoušení
L-Carnitin - zkoušela jsem v časech svých začátků, protože jsem si někde přečetla jak dobrý je. Za mě to jsou vyhozené peníze. Je sice dobrý pro Vaše srdíčko, ale kupujeme to abychom se zbavili tuku, no ne?

Vitamíny
Správnou stravou do sebe dostanete velké množství vitamínů a minerálů. Pokud u toho ale ještě navíc cvičíte, je docela nemožné vaši vitamínovou potřebu pokrýt jen ze stravy a tak je vhodné doplnit o nějaký ten vitamín. 
Vitamín C - alfa a omega všech vitamínů, které by jste doma měli mít. Pomáhá obnovovat tkáně, předcházet nemocím a celkově působí příznivě na celý organismus. Jeho nedostatek navíc můžete doopravdy pocítit únavou či bolestmi hlavy. Navíc nehrozí předávkování, protože to co přijmete navíc, jednoduše vyčůráte. Je dobré dávat ho s BCAA hned po tréninku, aby Vám pomohl co nejrychleji zregenerovat namožené svaly. 
Samozřejmě je fajn, když budete užívat i multivitamín, B komplex, omegu, hořčík, železo, vápník, zinek...ale nejste lékárna, co? :D  
najdete tady

Já Vám momentálně můžu doporučit vitamíny, které sama používám, jsou čistě přírodní a to včetně vlákninové kapsle, ve které jsou schované. Navíc mají roztomilé uzaviratelné balení a tak je můžete klidně šoupnout do tašky a vzít sebou. Už jsem tak ocenila C a magnesium při závodech na kolech :)

Doplňků stravy je hrozná spousta a je docela individuální co komu vyhovuje a sedne. Samozřejmě jich můžete brát nepřeberné množství, tohle je podle mě výčet těch, které Vám můžou pomoci v začátcích :)

Co vy a doplňky? Které jsou ty, bez kterých se neobejdete?
Vaše V♥

30 komentářů:

  1. bez proteinu si svoj den predstavit uz neviem :) hlavne ako sucast kaše ci lievancov. K

    OdpovědětVymazat
  2. Já používám jen protein - po tréninku, abych nepadla hlady, než se dostanu k nodmálnímu jídlu :D A někdy i jen jako malou svačinu nebo večer před spaním, protože tím jak jím maso jen minimálně někdy není úplně jednoduchý sníst hodně bílkovin...
    A NEJLEPŠÍ co jsem měla byl od Trecu příchuť čokoláda sezam - voní to jak tatranka a chutná jak kakao, a hlavně žádná hnusná pachuť od umělých sladidel. Naopak ale banán od stejné značky byl hrůza, strašně jsem se těšila až uvidím dno :D

    Jinak BCAA, spalovače ani nakopávače nepoužívám - nakopne mě vždycky to, že na crossfit přijdu, slyším zvuk házení činek o zem, vidím jak všichni makají...:D A neumím si představit že bych brala něco, co mě zahřeje a po čem bych se potila ještě víc - protože už takhle jsem vždycky rudá a mokrá od hlavy až k patě, že to víc snad ani nejde:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. čokoládu sezam jsem teda ještě neměla, ale kasein hawaiská čokoláda chutná jako margotka, mňam. Jinak s tím nakopávačem - to je dobrý a tak by to mělo i být :)

      Vymazat
  3. nevadí ti, že máš v těle takovou malou chemickou laboratoř? to chceš takhle žít "na tomhle" do konce života?:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čudujem sa, že v dobe kedy si môže človek nájsť čokoľvek na internete tieto názory stále existujú. Omnoho viac chémie majú v sebe ľudia, ktorí používajú instatnú kuchyňu, fastfoody, pripravené a konzervované jedlá a pod. Väčšina prípravkov, ktoré Veronika spomenula obsahuje bežne používané látky v iných potraviných a látky telu neškodlivé. Skúste si troško zagooglovať a poprekladať pár článkov, rozlúštiť termíny v zložení namiesto písania komentárov. Lepšie využijete čas. A nebránte sa hlavne informáciám, ktoré sa Vám nehodia k Vášmu názoru.
      Martina

      Vymazat
    2. Ne nevadí mi to vůbec, protože vím, že svému tělu dávám jen to nejlepší, díky za starost.
      Marti souhlasím a díky :)

      Vymazat
  4. Veru, a jaká je tvoje nejoblíbenější příchuť proteinu? :) určitě si jeden tebou doporučených objednám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wendy ten scitec nejvíce vanila berry, TPW asi stracciatella a z trecu mi chutnala hawaiská čokoláda :)

      Vymazat
  5. Dost casto mi lidi rikaji, ze jsem jak chemicka tovarna a jestli mi nevadi, jak si "nicim" telo zakladnimi doplnky.. Pak si rikam, kolik tihle lidi vypiji alkoholu a vykouri cigaret a nejen to, tak kde je chyba nazoru :-)
    Super clanek, karibskou cokoladu snad musim ochutnat, to musi byt nebe v puse!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně:D ale tak každý víme co do sebe dáváme a proč. Já mám svědomí čisté. Ochutnej, je fakt top!

      Vymazat
  6. Ahoj Verunko!
    Super článek jako vždy, všechno mi teď došlo, tak dám na tvé tipy.
    Měj se krásně fandím Ti , ať Ti všechno vyjde, jsi velká motivace <3
    Sportu zdar a krásný den :)
    Kristýna

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, článek TOP a DOUFÁM, ŽE TĚ AKTIN PLATÍ ZLATEM, narazila jsem na něj prostřednictvím tebe a utrácím tam snad miliony, zrovna mi přišel Flavdrops a vzorky proteinu a už se chystám na další objednávky :)
    pe BAHI

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně, nemůžeme tě někde uvést, že máme doporučení od tebe, aby jsi z toho měla nějaké provize? :)))

      Vymazat
    2. :D vy jste super holky, nic takového domluvené nemám ;)

      Vymazat
  8. Pěkný článek, ale můžu mít ještě otázku? Je "lepší" dát po posilce protein nebo jen BCAA s tím,že do hodiny dávám vždy pevné jídlo..? Děkuji za odpověď a přeji hezký den :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, nejlepší je hned po tréninku dát BCAA, pak do půl hodiny protein a pak do hodiny pevné jídlo ;)

      Vymazat
  9. Místo vegetariáni by tam mělo být vegani ;) vegetariáni se syrovátkou problém nemají, konzumují mléčné výrobky ;) rýžový apod. jsou pěkně hnusné :D kdo je pije dobrovolně, má můj obdiv.
    A díky za shrnutí, máme podobné oblíbence ve značkách :) a to z kaseinu a bílku vyzkouším, vůbec by mě nenapadlo je smíchat a něco z toho kuchtit :)

    OdpovědětVymazat
  10. Hezky napsáno :) Protein používám hlavně po treninku a ráno na dochucení kaše nebo jogurtu :)
    Já dávám před treninkem BCAA, po treninku BCAA, pak tak do půl hodky protein a poté tak do hodinky jídlo :) Jinak dávám ještě vitamíny, minerály, kloubní výživu a rybí tuk.

    OdpovědětVymazat
  11. Veru a když se protein nemá míchat s mlíkem, jak je to u tvarohu, kefíru nebo jogurtu, to taky vadí? Na pití po tréninku ho teda míchám jen s vodou, ale tvarohem nebo kefírem s proteinem občas řeším večeři, tak teď nevím, jestli to není špatně.
    Díky za odpověď. A díky i za článek, konečně má člověk trochu jasno v tom, co vlastně potřebuje a bez čeho se obejde. Hodně jsem přemýšlela o CLA od Trecu, ale zdá se mi, že Tebe zatím tolik nepřesvědčilo, tak možná ještě počkám. Naopak určitě si teda konečně pořídím BCAA.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud večeříš tvaroh a dochucuješ to proteinem, tak ten protein slouží jako dochucovadlo a ne jako primární zdroj rychlých bílkovin. Pak je to jedno. Není to nijak zdraví škodlivé, jen tím zpomalíš vstřebání bílkovin - o což ti vlastně u toho proteinu jde.
      Cla je určitě dobrá věc, ale je to jedna z těch věcí, které na sobě hned neucítíš :)

      Vymazat
  12. Můžu mít dotaz, jsem z toho zmatená. Doposud jsem žádný protein neužívala ale ráda bych ho zařadila do svého jídelníčku. Ideálně bych chtěla protein, který mohu konzumovat po tréninku aby svaly dostaly vše potřebné. Do této chvíle jsem po tréninku jedla pouze banán jako rychlý zdroj sacharidů pokud zařadím protein po tréninku, mám také stále jíst banán jako rychlý zdroj sacharidů, z toho proteinu rychlé sacharidy asi nezískám že? Nějak jsem se do toho zamotala budu moc ráda za radu!
    ALICE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, záleží jaké jsou tvé cíle. Pokud chceš hubnout stačí pouze protein, není potřeba doplnovat rychlé cukry z ovoce.

      Vymazat
  13. Ahoj, můžu se zeptat, co si myslíš o proteinu Reflex Diet MRP??? Díky moc za info :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, reflex má kvalitní produkty, nicméně tohle je spíše gainer, vysoký podíl sacharidů. Jako náhrada svačiny ok, ale jinak pozor na to

      Vymazat
  14. Ahoj Veru,

    děkuji moc za tento článek (i jiné), pomohl mi se trošku lépe zorientovat v tom návalu produktů, které se nabízejí ze všech stran.
    Zrovna čekám na zásilku od spol. TPW, protein, Bcaa a vitamíny, které jsem se rozhodla pořídit na tvé doporučení, protože žiji celkem aktivní život jak pracovně tak i sportovně a cítím se někdy opravdu vyčerpaná (a to jím poměrně dostatek ovoce i zeleniny)
    Chtěla bych se tě zeptat ohledně užití Bcaa, užíváš ho i v netréninkové dny kdy máš jen cardio či opočinkový den? Děkuji za opověď. Lenka X

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě potěší ♥