úterý 3. dubna 2018

Jak jsem se učila vařit Vietnamskou kuchyni


Ahojte!
Velikonoční volno jsem se rozhodla plnohodnotně vyplnit, a tak jsme v pátek chodily s Haničkou celý den po horách (bude vlog a plno fotek), v sobotu jsem se vzdělávala na Funkční diagnostice ve Fitness institutu v Ostravě a neděli jsem zamířila do Prahy na kurz vaření. 
Vietnamská kuchyně mě v poslední době začala hodně bavit. Hlavně polévka Pho Bo - té odolávám jen velmi těžko :) No a tak jsem si řekla, že se na ni zkusím podívat ještě blíž, abych mohla něco aplikovat i do vlastní kuchyně. 



Kurz se konal ve studiu v Holešovicích, který mě stálo docela dost energie najít, ale to hlavně díky mapám v google, který mě zavedl na okraj areálu a pak jsem si musela poradit. Když jsem konečně za pět minut 11 přiběhla do kuchařského studia, se širokým úsměvem mě přivítal skvělý pan kuchař Luboš Rychvalský se slovy - tady je voda, tady je víno, nalijte si. V jedenáct hodin? No na víno není nikdy špatná doba :)
Všech nás devět jsme se oblékli do slušivých zástěr a vybrali si jedno místo u velkého pracovního pultu. Na úvod nám pan kuchař říkal, co si ten den připravíme, seznámil nás krátce s vietnamskou kuchyní a bylinkami, které jsme ten den i používali a podělil se s námi o několik zajímavých vychytávek do kuchyně. Věděli jste například, že nejvíce šťávy z limetky dostanete vidličkou? Nebo že nejlépe se dá oloupat zázvor čajovou lžičkou?


První chod byly jarní závitky neboli Goi cuon, ze kterých jsem měla a stále mám největší radost. Nejsou vůbec těžké na přípravu a naplnit se dají vlastně vším. Můžete si tak jednoduše připravit závitky i s ohledem na makroživiny. No nádhera :) Stačí jen rýžový papír ponořit na 30sec do vody, položit na vlhkou utěrkou, naplnit, zabalit a sníst. 
My jsme je plnili rýžovými nudlemi, krevetami se zázvorem (tak ty byly výborné!), bylinkami, mrkví a okurkou. 



Jak mi to hezky šlo :)



Dalším chodem byly syčící placky neboli Banh xeo. Syčící proto, že při opékání na pánvi syčí. Těsto se skládá jen z rýžové mouky, tapiokového škrobu, kurkumy, kokosového mléka a vody. Jsou tedy bezlepkové a bezlaktózové a jsou vážně dobré. Určitě si je s obměnou doma připravím. My jsme je plnili marinovaným bůčkem a jarní cibulkou. Pro mě tedy bůček není nic, co bych vyhledávala :D ale umím si je moc dobře představit naplněné kuřecím masem, ale uznávám, že to už není moc Vietnam :)






Před hlavním chodem nám pan kuchař umixoval koktejl s čerstvým mangem Sinh to xoai. Skládal se jen z manga, kokosového mléka a trochu bílého jogurtu a byl výborný. Doporučuju vyzkoušet.


Hlavní chod byly masové koule s koriandrem, bůčkem a rýžovými nudlemi Bun cha. Ty masové koule byly super, měli jsme opravdu kvalitní vepřové maso s 10% tuku, ale ty vepřové kůže a bůček už nejsou nic pro mě, však víte :) Tak jsem si dala alespoň degustační porci. 




  



No a to na co jsem se nejvíce těšila na konec. Polévka Pho Bo. Vzhledem k tomu, že se vývar na tuhle polévku táhne minimálně 6 hodin, měl ji pan chef ve varu už když jsme na kurz přišli. Pečlivě nám pak popsal postup (vůbec jsem třeba netušila, že se do ní dává koření jako je badyán nebo divoká skořice), ale že bych si ji teď doma troufla uvařit to nemůžu říct. Hold mám to tak, že co si neosahám, to si nepamatuju :)

Celkově byl ale kurz super, odnesla jsem si spoustu praktických rad do kuchyně, veselou náladu (sešli jsme se hrozně fajnová parta) a plné břicho dobrot :) Pokud nad něčím takovým přemýšlíte, určitě Vám to doporučím. Vedou velkou hromadu kurzů - lákalo mě i sushi, steaky, vegetarianská nebo thajská kuchyně. Mrkněte tady.

                     

A jeden tip na závěr, pokud máte rádi víno nejen k vaření :) Upřímně řečeno se ve vínech zase tolik nevyznám. Poznám jen jakou má barvu, jestli je perlivé a jestli mi chutná. Nejradši mám bílé a růžové a červené jen výjimečně. S vínem se snažím šetřit, protože přeci jen je to energie navíc, ale občas si tu skleničku večer k práci ráda dopřeju. No a proč to říkám, protože tady Vám rádi poradí pokud máte rádi víno, ale nejste si jistí, podle čeho vlastně vybírat. Ochutnala jsem od nich jak bílé (které bylo jedno z nejlepších za poslední dobu), tak červené ale hlavně tohle bezkonkurenční růžové perlivé. Navíc podoprují tuzemské malé vinaře a na to já vždycky slyším :)

Co vy a kurzy vaření?
Co vy a víno? :)
Mějte se báječně, Vaše V.❤️

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář mě potěší ♥