úterý 25. září 2012

Jak to všechno začalo...

Zdravím Vás! Jak se dneska máte? Podzim už je definitivně tady, tedy aspoň to tvrdí kalendář! Dneska je venku příjemně, akorát se trápím s nachlazením...nemáte nějaké zaručené recepty, jak se co nejdříve vrátit do pohody?


Dneska pro Vás mám dlouho slibovaný článek. Dostala jsem se k němu až teď, tak se omlouvám těm, kteří na něj čekali. Jak už nadpis napovídá, bude to článek o tom, jak jsem se vlastně ke zdravé výživě a zdravému životnímu stylu dostala, takže pokud Vás tento druh článků nezajímá, tak jej s klidem přeskočte. Pro ostatní: klikněte níže;)

Trochu se zajímat o to co jím a co to dělá s mojí postavou jsem se začala asi na střední škole. Bylo to v období, kdy jsem (snad vlivem dospívání nebo užívání antikoncepce)přibrala asi osm kilo. To Vás občas přepadne chuť se jich zase zbavit. Tenkrát jsem si samozřejmě mylně myslela, že to shodím když...vynechám svačiny, budu celý den jíst jen rýžové chlebíčky(!) po tanečním tréninku nebudu večeřet apod. Protože předpokládám, že už jste v této oblasti vzdělaní, je jasné, že všechno byla hloupost. Jednou dokonce moje drahá maminka přišla s "osvědčenou" dietou, jíst celý týden špaldu se zeleninou nebo ovocem, prý že shodíme 5 kg(nejen že je to nezdravé, a 5 kilo jsme určitě neshodili, ale bylo mi zle a po tom týdnu jsme spořádali tolik jídla, že to co jsme shodili bylo samozřejmě hned zpět:D)

Pak přišlo malinké prozření a naučila jsem se jíst co dvě až tři hodiny(což byl po velmi nepravidelné stravě velký pokrok). K tomu jsem se snažila světlé pečivo vyměnit za tmavé, jíst více zeleniny, ovoce, omezit smažené...ale o správném složení stravy jsem zatím ponětí neměla.


K velkému zlomu došlo asi rok zpět. Do té doby jsem si myslela, že taková jak jsem prostě zůstanu a že nemůžu být štíhlejší(nijak tlustá jsem zase nebyla, na 161cm jsem vážila asi 60kg)...pak ale moje trenérka zhubla (do té doby byla taky postavou dlouho dobu v podstatě normální pěkná holka, po té byla vyloženě štíhlá kočka)...a tak jsem si řekla, když může ona..můžu i já. Věděla jsem ale, že pokud se nezaměřím na správné a zdravé hubnutí, tak nezhubnu nic. A tak jsem začala hledat na internetu, velkou studnici rad jsem našla tady. Z knihovny jsem si vypůjčila knihy o zdravé výživě a hubnutí, doporučuji zejména tuto. Objevila jsem sebekoučing a začala jsem si zapisovat to co jsem snědla.
Do toho jsem si přidala pohyb. Do té doby jsem chodila třikrát týdně na taneční tréninky, které moje tělo zvládalo s přehledem a proto byla potřeba dát mu víc. Od přítelovy maminky jsem dostala eliptical a tak jsem na něm začala doma jezdit. Z počátečních 15-ti min. jsem dnes na 45 minut ježdění. K tomu jsem si doma zaposilovala s vlastní váhou (později mi i přítel koupil činky) a výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Bohužel jsem doma neměla váhu, takže jen tuším že ta počáteční byla asi 60kg...dokážete si ale představit tu radost, když jsem si domů váhu pořídila a postavila se na ní a viděla 54,5kg?!! to bylo něco neuvěřitelného...takové čísla na váze jsem viděla, když mi bylo naposledy -náct:D Pro kontrolu jsem se měřila i metrem a výsledky byly takovéto:
Při prvním měření 11. 9. 2011 jsem měla přes pas 72cm, boky 88cm, zadek 97cm
při měření 13. 5 2012 pak přes pas 66 cm, boky 83 cm, zadek 90 cm. (Poté už jsem se neměřila, protože jsem se více méně dostala s postavou tam, kam jsem chtěla;)
Celkový úbytek přes pas tedy 6 cm, boky 5cm a zadek 7cm.


To že jsem se prostorově trochu zmenšila začalo vnímat mé okolí a to velmi pozitivně..nic totiž nezahřeje tolik, jako to, když Vaši snahu ostatní ocení. Postupně jsem se dostala až na váhu 52kg, což si myslím je tak akorát;)..na chvíli se mi posunula i na padesátku, ale tam nikdy nevydržela dlouho a rychle se vrátila na těch 52. Zřejmě je tam mému tělu nejlépe a o to vlastně jde. Cítit se dobře a ne se bezhlavě řítit za nějakým číslem. Jak už jsem avizovala, na dovolence jsem si dopřávala a přivezla jsem se o necelé dvě kila těžší. Dneska ráno váha hlásala 53,5 a já doufám, že brzy bude zpět na těch 52. Nijak zvlášť se kvůli tomu nehroutím, protože teď už vím jak na to a vím co a jak, aby to šlo. Nejdříve ale musím počkat až se vyléčím, protože do té doby nemůžu cvičit. Tělo mi to zkrátka nedovolí.
Zhubnout není tak těžká cesta, jako výslednou váhu udržet..tady pak začíná ta správná věda;) Je potřeba neusnou na vavřínech a pořád se udržovat v kondici. Moje momentální cíle jsou co se váhy týče popsané výše, k tomu ještě rýsovat svaly.

Primárně jsem se tedy o zdravou stravu začala zajímat kvůli hubnutí. Protože jsem ale zjistila, že když člověk hezky zdravě jí, cítí se lépe, má více energie, lépe vypadá a hlavně je spokojenější, vypěstovala jsem si k tomuto v podstatě zdravou závislost;). Hlavně také díky tomu, že jsem při mém "pátrání" po radách v rámci hubnutí a zdravé stravy na internetu našla spoustu polopravd a "zaručených" diet, začala jsem psát tento blog..měla jsem prostě potřebu své zkušenosti a objevené potraviny, rady a tipy předávat holkám, jako jsem já.
A jaké jsou vaše cíle? Jaká byla Vaše cesta za vysněnou postavou?nebo jste teprve na začátku?

12 komentářů:

  1. Ahoj. MOhu se zeptat, jak dlouho jsi pracovala na to "pekáči"? Postavu máš krásnou, parádní prostě super! Doufám, že se tam také dopracuji. Mám stejné cíle jako ty a věřím, že to dokážu! takováto motivace, že to zvládl někdo jiný je k nezaplacení! :))

    OdpovědětVymazat
  2. děkuji mockrát za pochvalu. No jak jsem psala, hubnout jsem začala asi před rokem (na rýsování je potřeba zbavit se tuku) a břicho jsem posilovala průběžně u toho, takže je pro mě těžké to přesně určit...držím ti palce!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, krásně se ti povedlo zformovat tělo.. já mívala 50kg, teď jsem na 60KG protože jsem samozřejmě na těch vavřínech usnula :-/ ale teď jsem si taky založila blog a začínám od začátku.
    je fakt že když se člověk hýbe, má mnohem víc energie než kdyby se jen válel a nic nedělal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji za pochvalu...držím palce ať dosáhneš svého cíle;)

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. jsi úžasná, kéž bych něco takového taky jednoho dne dokázala! :)

    OdpovědětVymazat
  6. No jako nevím, ale mi přijdeš furt oplácaná. Štíhlá ani hubená ne, prostě oplácaná..Ty tlustá ramena a stehna...ale jako oproto tomu, jak jsi byla předtím tlustá, tak tam změna je..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jdi se léčit anorektičko, všichni nemusí vážit 20 kg s postelí

      Vymazat
  7. Jsi skvělá :) a jak se říká - všechno jde, když se chce:) a ty jsi důkaz:) máš teď super postavu!

    OdpovědětVymazat
  8. I am happy to join your lovely blog and follow you! Would you like to follow me back?
    xoxo

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě potěší ♥