úterý 25. září 2012

Mramorová bábovka trošku jinak

Dneska mám asi nějakou tvůrčí náladu a proto přidávám další dnešní post. Jedná se o recept, který v podstatě můžu označit za vlastní, ale musím se přiznat, že jsem se inspirovala receptem ze stobklubu. Pozměnila jsem ho ale docela dost;)


Máte rádi bábovku? U nás ji má rád hlavně můj přítel, ale musím se přiznat, že i já si na ní pochutnám, hlavně tedy na této zdravé formě. Protože obsahuje tvaroh, dodá spoustu bílkovin a můžete si ji s kávou dát klidně na snídani, aniž by jste museli bílkoviny doplňovat v jiné formě, například jogurtem nebo tvarohem. Hodnoty jsou taktéž báječné..no posuďte sami.
(předem se omlouvám za kvalitu fotek, mám foťák v opravně a proto je vše foceno pouze mobilem)



Budeme potřebovat:

  • 100g hladké pšeničné mouky
  • 150g celozrnné pšeničné mouky
  • 250g odtučněného tvarohu
  • 40g cukrenu
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 60g oleje (já jsem použila olivový)
  • pár kapek mandlového aroma
  • polévková lžíce kakaa na vaření
Vejce nejprve ušleháme s cukrenem. Přidáme všechnu mouku, prášek do pečiva, sladidlo. Po promíchání přidáme tvaroh, olej a dochutíme mandlovým aroma. Těsto si rozdělíme na půl, jednu polovinu již máme nachystanou na pečení a druhou půlku obarvíme přidáním kakaa. Pak už stačí jen vymazat olejem formu na bábovku, vysypat moukou a nalít těsto do formy. Musím Vás upozornit, že tohle těsto je velmi tuhé. Chce to dost zručnosti, dostat těsto do formy. Věřte však, že na chuti to nic neubere.Stěrkou si pomozte dostat těsto do formy a uhlaďte jej tak, aby bylo rovnoměrně rozprostřeno. Na světlou vrstvu přidejte kakaovou část a znovu stěrkou uhlaďte. Vložte do předehřáté trouby a pečte tak dlouho dokud Vám zapíchnutá špejle do těsta nezůstane suchá, bez drobků. Za tepla pak vyklopte upečenou bábovku na přichystaný talířek. Pak už nezbývá než popřát dobrou chuť;)

Hodnoty na celou bábovku jsou 8501 KJ
B 93g
T 86g
S 220g





Já jsem z bábovky vytvořila 15 porcí(tedy jedna porce=jeden oblouček)
hodnoty na jednu porci jsou 567KJ
B 6,2g
T 5,7g
S 14,7g

Tak co, jak se Vám líbí? Máte rádi bábovku? Čím ji vylepšujete vy?

10 komentářů:

  1. mňam :) tak ta vypadá vážně dobře!

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá krásně, já bábovky ráda, moc ráda!Hi! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já nepeču, ale ráda jím, hlavně sladké, hned bych si dala :-)

    WorldByBella

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Verunko tak jsem vyzkoušela recept a je super .. první várku jsem dokonce zkazila, protože máme špatnou troubu a já to zapoměla ztlumit v určitý čas takže se na vrchu připálila a vevnitř úplně nedopekla a normálně i po téhle "patlanině" se zaprášilo :D akorát jsem přidala sklenici vody (tohle dělám normálně u bábovky je pak taková nadýchanější díky bublinkám) a citronovou kůru a supr! ;) moc díky :)) Veru Kř.

    OdpovědětVymazat
  6. dřív jsem bábovky milovala :) kort ty mramorové, mňam!
    ale co jsem začala zdravě jíst, neměla jsem ji.. už si ani nepamatuju jak to chutná :D
    u nás doma by zdravá, méně sladká verze neprošla... a kvůli sobě si nebudu pláteček dělat, mohla bych ji jen k snídani. takže si o ní můžu nechat jen zdát

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. treba by to doma ani nepoznali,kdybys jim to nerekla;)ja miluju sladke snidane,nastesti muj pritel ji i ty odlehcene verze:)

      Vymazat

Každý komentář mě potěší ♥