středa 10. prosince 2014

Jak vypadal týden před závody

Krásný den všem! Víte, že už zbývá jen dva týdny do Vánoc? Kdo se těší??? Jáááá
Nejpozději o víkendu bych pro Vás mohla dát dohromady recepty na mé zdravější cukroví, těšíte se? :)
Slíbila jsem Vám, že se s Vámi podělím o to, jak vypadá týden před závody. Jak jsem už nastínila v jednom z předchozích článků nejela jsem klasickou superkompenzaci. Jak jsem se dozvěděla, taková super kompenzace (neboli stav kdy ze svalů vyždímete maximum glykogenu - pomocí intenzivních tréninků a minimálního příjmu sacharidů a poté jim dopřejete pořádnou dávku sacharidů již bez tréninku - svaly jsou tak schopny uložit až dvakrát tolik glykogenu)no tak ta se využívá především ve vytrvalostních sportech jako jsou třeba maratony, aby měli maratonci dostatek energie na absolvování tak vysoké zátěže.

Jak teda vypadal ten můj týden?


Jídlo

Vyřadila se hromada potravin, jednodušší tak bude napsat co mi zbylo:
 - ovesné vločky, rýže, kuřecí maso, hovězí maso, bílky, vajíčka, ořechy, zelenina..myslím, že jsem na nic nezapomněla :D
Vypadly mi všechny proteiny, cokoliv co by mohlo obsahovat sůl, sladidla, rychlé cukry...ze suplementace mi zůstaly BCAA, synefrin, kofein, a vit. C. (je to kvůli tomu, aby se dala co nejlépe stáhnout vody z těla, sladidla, sůl a spol. by ten proces mohly ztížit;)
Jestli Vás zajímá jaké to bylo, tak to bylo docela v pohodě. První kaše jen z vloček, bílků a skořice sice nebyla nic moc..třetí den už mi ale hrozně chutnala (zjistila jsem že miluju chuť vloček a kdybych měla vybrat jedinou potravinu kterou se za nic na světě nevzdám byly by to právě vločky. Dokonce jsem měla i vločky s kuřecím a nevěřili by jste jak je to dobré :D). Dokonce i to kuřecí maso, které jsem jedla v podstatě na každé jídlo dne mimo snídani se mi přejedlo až ke konci třetího týdne.
Když víte, že na konci toho týdne jdete na pódium v plavkách a chcete, aby jste vypadali maximálně dobře, nehoní Vás ani chutě ani nic...kdyby mě namočili do čokolády, nelízla bych si. Vzpomínáte na to, co všechno už máte za sebou a tak vás už nic na světě nevykolejí.
Co se množství jídla týče, tak jsem to měla nastavené pořád jako vlny, které se pohybovaly od 0g-150g. př. 100-150-100-0-50-100-závody. Tuky byly stažené na minimum a množství bílkovin bylo kolem 100g.
V den závodů to pak s jídlem vypadalo tak, že ráno jsem snědla trochu vloček se sušeným ovocem a perníkovým kořením. Sebou jsem měla nabalené další vločky, sušené ovoce (mňam mňam), rýži a když byl hlad, tak jsem trochu uzobávala...většinou jsem toho ale moc nesnědla.


Voda

Co se týče vody, tak celý týden jsem pila vodu, čaje a kávu, jako celou dobu přípravy. Přestávala jsem pít před každým závodem jinak, vždycky jsem si ale mohla dát i ve dni bez vody malou kávu. Před prvním závodem v sobotu jsem měla poslední vodu ve dvě hodiny odpoledne v pátek. U druhého závodu v neděli jsem měla poslední vodu myslím kolem čtvrté v sobotu a u posledního jsme to stahovali hodně, tam byl závod v neděli a poslední voda byla v pátek v deset večer. Taky to ale bylo na formě nejvíce znát a vypadala nejlépe ;)
Asi si říkáte, že je to síla...ale není to tak hrozné jak se zdá. Je těžší udržet si v hlavě myšlenku že se nesmíte napít, protože jste naučeni dělat to automaticky. Nijak zvlášť jsem to na sobě nepociťovala, až do posledního závodu, kdy už to bylo docela dlouho, v sobotu večer jsem se občas trochu zamotala a trochu mě bolela hlava. Ano nedávat tělu vodu není zdravé a proboha nezkoušejte to. Měla jsem nad sebou dohled a bohužel si to tento sport žádá.

finálová šestka

Trénink

Měla jsem pro tyto dny trénink, který byl o něco méně náročný než bývají ty mé klasické (...no i když můj zadeček plakal pokaždé :D). Dvakrát spodní část těla, dvakrát vrchní část těla a poslední trénink byl takový menší kruháč, ale bez většího zatížení stehen, jen lýtka a zadeček ze spodní části. Opakování bylo spíše kolem 15, pauzy stále krátké. Kardio jsem řadila za trénink a mi postupně ubývalo, na 40min, 30min, 20min, 15min a nic. (ke konci týdne už je lepší nohy příliš nezatěžovat, aby v nich nedržela voda). Den před závody už byl vždycky bez tréninku, odpočinkový.

Mějte se krásně
Vaše V♥

14 komentářů:

  1. jééé já se čím dál tím víc těším, až všechno klapne a já s ebudu moct také začít připravovat na závody :( tenhle článek mě nakopnul :) děkuji

    OdpovědětVymazat
  2. tenhle článek by mě spíš utvrdil, že i kdybych měla sebe lepší postavu, tak bych tohle nezvládla... jen pár hodin bez vody a jsem mimo... bolí mě hlava sucho v puse a nemyslela bych na nic jiného. ... obdivuji tě, ale opravdu si myslím že je to blbost... velká blbost jak všechny holky chtějí být bikinky ... já prostě chci mít hezké tělo pro sebe ne pro podium

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky neříkám, že je to pro každého. Každý si jdeme tou svojí cestou, kdyby jsme šli všichni stejnou byla by to nuda ;)

      Vymazat
  3. Ty jo, hustý. Myslíš, že by se takto mohl připravit i vegetarián? Co místo toho masa? Šmakouna? Zas se to pěkně prodraží :(
    A u té vody nevěřím vlastním očím, to by fakt tak moc uškodilo vypití nějakého toho litru? Kua to bych taky nemohla, můj močák by se mi zato krutě odvděčil :( Nehledě na to, že po pár hodinách bez vody mě bolí hlava :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I vegetarián se může připravit to je jasný, mrkni na fcb stránky ke Katy Blažčíkové, ta jede rostlinnou stravu a taky závodí ;) No když se té vody chceš zbavit, je třeba ji nepříjímat..Jak říkám, není to pro každého

      Vymazat
  4. Jsi úžasná, máš můj respekt, obdiv :) Práce, škola, soutěžení, to chce pořádnou dávku odhodlání!
    Jinak super článek, třeba to o té superkomenzaci jsem nevěděla že je hlavně pro maratonce, vžydcky jsem to měla spojené s kulturisty, fitnesákami. A vločky jsou u mě taky potravina, který bych se nevzdala...ta chu´t, mňam, už aby bylo ráno a ovesná kaše, že? :D
    Jednou jsem si po návštěvě zubaře dělala špenátovou polévku s vločkami a sojovým granulátem, česnek, sůl a luxus! Držim pěsti na další soutěže, diplomku a tak :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miruško děkuji moc:) Já jsem měla o té superkompenzaci stejné povědomí jako ty, ale je to tak ;) Děkuji za hezký komentář a podporu :*

      Vymazat
  5. Recepty na cukroví budu netrpělivě vyhlížet ;) nejraději mám nepečené, tak třeba se i v tom trefíš
    Musím ti moc pochválit ten vánoční design blogu..je to takové něžné, jemné..moc se mi to líbí..to bych brala i u sebe na ploše :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Recepty chystám na víkend, v sobotu chci ještě nějaké otestovat, ať jich můžu přidat více ;) Na nepečené se taky nějaké chystám tak snad se ti bude líbit ;) Děkuji za pochvalu, snažila jsem se :)

      Vymazat
  6. Ahoj, mám pre teba námet na článok ;) keby si bola taká dobrá, nenapísala by si, prosím ťa, niečo o stravovaní na vysokej, najmä počas skúškového (nakoľko viem, že aj ty si študentka)? Ja som doteraz chodila cvičiť 5 týždenne a strážila si stravu, ale teraz, jak prišli skúšky, som sa úplne zopsula. Učím sa do noci, som v strese, nestíham cvičiť a už aj som pribrala kilo a dajak to nezvladam. Na druhú stranu, na salatiku skúšku nespravím a to je moja priorita. Bola by som veľmi vďačná, plus keby si dala dajaké typy na neskoré snacky, keď treba dobyť energiu. Ďakujem vopred, Viki :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já Tě opravdu obdivuju. Nedokážu si představit, že bych něco takového měla dělat já. Nedokázala bych jíst jen to, co si sem vypsala. Já nemám skoro žádnou vůli a něčemu odolávat je pro mě strašně těžké :D I ten trénink...asi bych odpadla po dvou dnech. Vůbec jsem nevěděla, že máš před závody zakázáno i pít a navíc tak dlouho. Všechno to muselo být strašně náročné...Ne, v životě bych tohle nezvládla :D Jsi fakt úžasná, že jsi se do toho pustila. Koukala jsem se i na videa ze závodů a musím říct, že Ti to tam moc slušelo a pro mě si byla nejhezčí ;)
    Receptů na cukroví už se nemůžu dočkat, protože doma máme plné krabice jen těch nezdravých :D

    http://kuchtimeslaskou.blog.cz/

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě potěší ♥