pondělí 15. prosince 2014

Posoutěžní režim

Článek pro aktin.cz

Jen co jsem vyzula soutěžní botičky nastalo u mě klasické pozávodní hodování. Kdo si někdy soutěžní přípravou prošel, bude se mnou určitě souhlasit, že to na co se kromě samotného závodění těšíte nejvíce, je trocha vody po závodech a tak dlouho zapovězené dobroty.

Nebudu zastírat, první den jsem si užila ve společnosti pizzy, čokolády a zmrzliny, ale večer mi bylo tak těžko tak, že už jsem se těšila na moji klasickou zdravou stravu a potraviny, které jsem kvůli přípravě už dlouho neměla, například jogurt, šunku, tvrdý sýr, plnou mísu ovoce s medem nebo třeba pečivo. Následující den už jsem si tedy užívala zpět ve zdravém stylu, i když kousek čokolády se mi tam ještě vloudil, nezastírám :D Volnou ruku ve výběru potravin a odpočinek od tréninku jsem měla po čtyři dny a pak jsem najela již na předepsaný režim, tak to mám taky nejradši.  Navíc co si budeme povídat..závodní forma je dávno pryč a já se chci ve svém těle cítit dobře.

Režim, který teď mám, by měl pomoci tělu dostat se ze šoku z diety a opět hezky rozběhnout metabolismus.  Aktuálně to tedy vypadá tak, že sacharidy stále vlníme, ale na mnohem příjemnějších číslech, a sice od 50-200g, kdy nejnižší den je pouze jednou za týden. Celý týden tak vypadá například takto: 50g-150g-150g-100g-200g-100g. Jednou za týden mám absolutně volnou ruku ve výběru snídaně anebo rovnou celý volný den.  Bílkoviny držím kolem 100g, tuky pak 45g.

Celkově je teď moje strava krásně pestrá, v tom se tedy vyžívám. Sacharidy nejvíce čerpám z ovesných vloček, celozrnné pohankové krupice ke snídani, rýže, brambor, kuskusu, bulguru, červené čočky, cizrny, celozrnného pečiva a ovoce.  Zástupci bílkovin jsou u mě nejčastěji bílky, kuřecí maso, hovězí maso, ryby, protein, tvaroh, jogurt, tvrdé sýry, kvalitní šunka, tofu, cottage nebo třeba oblíbený Šmakoun. Z tuků nejvíce využívám moje nejoblíbenější ořechová másla nebo celé ořechy, olivový olej a avokádo.

Co se pohybu týče, fitko je pořád můj nejlepší kamarád a vidíme se docela často. Třikrát do týdne v rámci kruhového tréninku, kde si projedu všechny partie (kromě bříška) v supersériích s krátkými pauzami, a zakončím ho 20–ti min. kardia. Další tři dny věnuji 30-50-ti minutám kardia společně s tréninkem břicha. Je to tedy mnohem uvolněnější tempo, než na jaké bylo tělo zvyklé před závody, ale i v tomto směru je důležité myslet na to, že je třeba nechat ho trochu oddychnout.

Kromě cvičení už ale myslím na nadcházející Vánoce, které mám ze všeho nejraději. Vymýšlím vlastní recepty na zdravější cukroví, protože Vánoce nemusí být synonymem pro vyšší váhu. Pokud budete mít zájem třeba se s Vámi i o nějaký podělím.

Aktuální tréninkové rozložení

  • Pondělí – kruhový trénink – kardio 20 min.
  • Úterý – kardio 50 min. + břicho
  • Středa - kruhový trénink – kardio 20 min.
  • Čtvrtek - kardio 50 min. + břicho
  • Pátek - kruhový trénink – kardio 20 min.
  • Sobota – kardio 30 min. + břicho
  • Neděle - volno

Užívejte si předvánoční čas.
Vaše V♥




12 komentářů:

  1. Ahoj, môžem sa opýtať, či plánuješ pred jarom aj naberať niečo? Lebo som zaskočená toľkým kardiom :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky moc nechápu to kardio .. to aby jsi náhodou něco nepřibrala?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano :D navíc je třeba přecházet do nového režimu pozvolna

      Vymazat
  3. Verunko, užívej volno, vánoce a pestrou stravu :) už se těším na posilovnu mezi svátky, doufám že bude celá jen pro mě :-))) ale na nový rok se tam netěším, taky u vás v posilovně bývá plno nadšenců s předsevzetím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc..no loni to tak bylo, doufám, že letos to nebude stejné :D

      Vymazat
  4. Popravdě mě taky překvapilo tolik cardia :) Jinak to ale vypadá pěkně, už se taky těším, až budeme po dietě navyšovat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no nejde to jen tak utnout, je třeba přecházet do nového režimu pozvolna;)

      Vymazat
  5. aoj :) tak udržuj formu, aj keď cez sviatky je to ťažké :) No prajem ti Šťastné a Veselé!! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj třikrát týdne cvicis břicho.Mohu se zeptat kolik minut cvicis bříško? Děkuji moc za odpověď Verunko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no většinou jsou to 3 cviky, po 20-30 opak, ve třech sériích...tak ať to pořádně pálí

      Vymazat

Každý komentář mě potěší ♥