pondělí 14. března 2016

Hledala jsem, až jsem snad našla!

Krásné pondělí moji drazí :)
Jak jsem avizovala na facebooku i instagramu, mám pro Vás nový článek. O akutálním režimu o tom jak jsem se hledala a co jsem zkoušela až jsem se snad našla :D


Jak bych tak vlastně začala. Nejdříve asi tím, co vše jsem vyzkoušela a co jsem hledala v pozávodním režimu. 


Po závodech jsem doufala, že se mi podaří udržet nějakou hezkou nízkou váhu a vyrýsované tělo. Ono by to možná šlo, kdybych se nebála sacharidů, dokázala si udržet motivaci, nepodlehla parkát šílenému hladu a kdybych měla lepší předzávodní režim a neměla žádný stres. Kdyby kdyby.. znáte to :)

Nejdříve jsem jedla tak jako před závody, tedy nic moc (spíš nic než moc) a pořád dělala dost kardia ráno na lačno i po tréninku a udržovala tak tělo dále ve stresu. Po novém roce jsem měla od závodů cca 5 kg navrch. Byla jsem už otrávená z toho věčného hladu a snažila jsem se zvednout si příjem pomocí sacharidových vln. To mi dlouho nevydrželo a to proto, že nízké vlny jsem prostě nezvládla držet a stejně jsem se dojídala. Odmítala jsem být hladová. 

A tak jsem si řekla, že pojedu pocitově. Jenže to se po závodech nedá pokud se ještě dobře neznáte. Tělo je strašně vyhladovělé a občas Vás prostě přepadne neukoujitelný hlad, kdy by jste sežrali všechno, tělo si samozřejmě dělá zásoby, aby bylo připraveno na horší časy, protože ví jak jste se k němu chovali. Navíc jsem razantně ubrala kardio. A tak jsem pořád přibírala...

Ze samého zoufalství jsem oslovila jednu zahraniční bikinu, protože jsem chtěla najít někoho, kdo by mě v tom jídle prostě hlídal, kdo by mi dal nějaký pevný řád a hlavně protože jsem chtěla zkusit nějaký jiný přístup. (Ne nevyměnila jsem trenéra, jen jsem chtěla poznat nový přístup). Nastavila mi hodnoty na tréninkový den s vyššími sacharidy, nízkými tuky a v netréninkový den s opačným poměrem. S tím, že kladla důraz na načasování sacharidů před a po tréninkem. Zcela vyřadila jakékoliv kardio. Svým způsobem mi asi pomohla, aby se začala držet v nějakých mantinelech. Hlavně jsem se dostala na nějaký příjem a konečně přestala dál přibírat. Navíc mě navnadila zjišťovat, jak to s tím načasováním sacharidů vlasntě je. 

Začala jsem si zapisovat vše do my fitness pal a hlídat si příjem. Měla jsem zapisovat úplně vše, včetně zeleniny. V podstatě iifym. (if it fits your macros - neboli jez tak, aby ti to sedělo do hodnot). 
Jenže první problém nastal ve chvíli, kdy jsem byla zvyklá sníst skoro kilo zeleniny denně.. které se mi najednou do příjmu nevešlo a já jsem z toho byla deprimovaná (prostě nikdo mi na kedlubny sahat nebude :D). Druhý problém byl s načasováním sacharidů. Jsem zvyklá snídat sacharidy. 
A tak jsem  si je dávala ráno, před a po tréninku. 

Bylo to super, trénovalo se mi fakt dobře a bylo mi docela dobře. Jenže ona trvala na tom, sacharidy ráno nejíst... no a tak si říkám, že to nemůžu hodnotit dokud to nezkusím. Tak jsem to vydržela přesně týden :D Další problém byl v nízkém množství tuků. Tuky mi sedí, cítím se po nich dobře, pomáhají mi držet chutě na uzdě. 

Ráno na tukovo bílkové snídani není zlý, cítila jsem se celý den v pohodě. Problém nastal, když jsem si dala sacharidové jídlo před tréninkem. Bylo mi těžko, bylo mi nedobře.. no a běžte trénovat s takovým pocitem. Tak jsem začala hledat, studovat, kdy je vlastně dobrý ty sacharidy jíst a proč. 

Našla jsem hromadu zahraničních článků, ano je toho milion, ale většina se shodovala v tom, že sacharidy jsou klíčové po tréninku. OK říkám si, to jsem dlouho nedělala, chci se svalově zlepšit, dává to smysl, že tělo je dokáže využít a tak je budu dávat i když to bude večer. 

Podle všech informací které jsem si posbírala, je prostě nejlepší jíst sacharidy ve chvíli, kdy je glykogen částečně vyčerpaný, tedy ráno (po noci, kdy nejíte, že jo) a po tréninku, kdy je využitý k vykrytí energie při cvičení. A to proto, aby je tělo využilo všechny a neukládalo nadbytek do tukových zásob. 

Často se mě ptáte, proč jsi teda přibrala? Dovolte mi odpovědět. Spousta lidí má pocit, že to nutně znamená, že se nekontroluju a trávím svůj čas ve fast foodech a že jsem se vlastně "vyžrala"... jenže ono to není tak jednoduché. 

Když držíte tělo na nízkém příjmu dlouhou dobu, tělo si zvykne na tento příjem a po čase by na něm už ani nehublo ani nepřibíralo a vzalo by ho jako příjem, který mu stačí. Říká se, že si tak zpomalíte metabolismus, teoreticky se to tak dá říct, je to vlastně chvíle, kdy tělu stačí malý příjem, aby Vás udrželo živé. Tělo si zvykne na všechno aby jste přežili. Ve chvíli kdy začnete prostě trochu více jíst, tělo si vše uloží, aby předešlo dalšímu hladovění. Když zvedenete příjem a uberete pohyb, dostáváte se do energetické bilance, kdy máte najednou energii, kterou tělo v té chvíli bere jako nadbytečnou a ukládá jí. 
Nebudu Vám tvrdit, že jsem dělala všechno správně, to víte že ne, řešila jsem i nějaké  problémy, které mi přinesly spoustu stresu. Měla jsem dny, kdy jsem nedokázala pojmout žádné jídlo třeba tři dny... Tělo je v dalším stresu a hormony, které se při stresu vylučují zas způsobují přibírání. Vše jde v ruku v ruce, pohyb, strava psychická pohoda. Takže tak to je.

No abych to konečně nějak uzavřela :D Od závodů jsem přibrala devět kilo.(#nejsouToSvaly) Moje současná váha je 60kg. A ne, nebudu se za to stydět nebo se někomu omlouvat. Věřím, že mě teď možná spousta lidí odsoudí, jak se závody ničím a jak jsem to nezvládla, ale I don't care. Protože jen chybama se může člověk posouvat. Jen tím, že budu zkoušet co mi sedí a co ne se můžu poznat a držet se pak fit pro život. A moji hodnotu neurčuje číslo na váze. Takže tak. 

Aktuálně tedy jím cca 7000KJ
cca 130g bílkovin (ale počítám všechny i ze zeleniny, vloček aspol. )
cca 65g tuku (ale opět počítám všechny)
a cca 150g sacharidů (zase všechny, ale okurky nebo salát zapisovat nebudu :D)

Jednou za týden si udělám refeed day, kdy stáhnu tuky na minimum a zvednou sacharidy na dvojnásobnou hodnotu. 

Snažím se každý den vypít 2-3 litry. Každé ráno po probuzení velkou sklenici vody. 

Snažím se vnímat jak se cítím, kdy mám a kdy nemám hlad a podle toho jíst. 
Zařadila jsem po ránu 20 min. kardio na lačno při tepovce, která je těsně pod hranicí, kdy se přestávají spalovat tuky (a tak si říkám proč jsem s tím vlatně přestala? mám to ráda! baví mě to a ještě se pak cítím svkěle :). a k tréninku budu dělat hiit, prozatím aspoň 2x týdně, uvidím pak jak se to bude hýbat a podle toho budu přidávat. 

Můj cíl je se při stávajícím příjmu zbavit nadbytečného tuku a vytvořit štíhlé funkční a zdravé tělo :)
A to je vážení fuška :)

Teď mi povězte, jste radši, že jsem k Vám upřímná? Že nejsem dokonalá, i když se Vám snažím jít příkladem? Mějte se báječně a mějte krásný den!
Navždy upřímná, navždy Vaše V.





38 komentářů:

  1. Jaký je, prosím, tvůj bazální metabolismus, pokud máš příjem cca 7000KJ? A kromě hiitu jedeš každý den silový trénink? :)

    Článek naprosto skvělý a velký respekt za to, jak jsi jej dokázala napsat od srdce - vážně super, moc držím palce! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. BMR je pouze orientačně 5800KJ. Každý den nee, je třeba i nějaký odpočinek. Silovku mám cca 4-5x do týdne

      Vymazat
  2. Vyborny a pravdivy clanok tak ako som ti pisala uz viac krat. Ono hovori sa ze dieta je tazka. ano je ale tam aspon vies co mas robit alebo nerobit po zavodoch sa dostat do nejakeho rezimu je skara tazke.Ja som to mala tak ze som nejedla resp jedla ale asi ako pred zavodmi a vydrzalo mi to dlho bola som chuda bez svalov uz ale ja vo svojich ociach som si prisla tucna-teraz ked vidim tie foto si vravim ze som asi aj po sutazi oslepla zjavne haha az potom ma zacala trenovat a pripravovat na sutaz Olivia Pohankova ktoru mam vlastne do teraz a ta ma naucila znova jest spravne vsetko mi vysvetlila ako telo telo funguje preco som bola hladna a spravili sme objem bez toho zeby som pribrala 30 kg a teraz mam sutaznu pripravu ktora je sice tazka ale nejdem 0 g sachrov ako predtym. Dakujem ti aj tak za clanok lebo aspon mnohe dievcata vidia ako to vlastne je a ze treba davat pozor a najs ten spravny balanc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, máš pravdu, nejtěžší je najít si to své právě po dietě. Kdy už žádné pevné mantinely nemáš. Věřím, že Olivka je skvělý mentor, držím palce :)

      Vymazat
  3. Veru super, a upřímnost se vždycky cenní, i když to je někdy sakra těžký!:)
    A držím palce, ať se ti to brzy všechno srovná a cítíš se skvěle:)

    Ani si neumím představit, že bych po tréninku nejedla sacharidy (teda vlastně teď už si bez nich neumíkm představit ani večeři, naštěstí mám večerní hladovění za sebou), to jsem vždycky hladová, že bych sežrala mámu, tátu i bábu s trakařem, a ta dopolední (2.)snídaně/větší svačina je něco, na co se vždycky TAK těším a pořádně si to užívám....wafle, mugcake, kaše...mnam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marétko díky moc! U tebe je radost číst, jak krásný vztah s jídlem máte :) Chodím se inspirovat neustále

      Vymazat
  4. Jé, Verunko, já bych si ani nevšimla, že jsi přibrala :) Nebo jen maličko, ale vždy se tak pěkně směješ, že mi to ani nevadí :)

    Každopádně moc děkuji za takový článek. Je hezky upřímný a je z něj vidět, že se ke svýmu cíli dostaneš :) Máš to naplánované, srovnané, a to je základ úspěchu.

    Řeším teď něco podobného. Zprvu jsem zhubla z 60 na 52, váha se ustálila na 54 a vypadala jsem krásně. Cítila se skvěle. Teď jsem šla zase na 57 (a svaly to nejsou.. :D )tak řeším, co jsem začala dělat jinak. Poznávám se. Ale nejdůležitější je mít dost pohybu a nechodit hladová, tak se hýbu aspoň 5x týdně a furt něco "tlačim" :)) Výsledky už lehce vidět jsou, na měsíc "práce" to není zlé :)

    Takže moc držím palce a doufám, že ke svému cíli zdárně dojdeš! Daria

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dario moc děkuji za milý komentář. Občas má i tělo nějakou váhu u které mu je dobře a tak se k ní rádo vrací.. Držím palce

      Vymazat
  5. Ahoj. Hezký článek, hezky napsané. Kdybys byla dokonalá, což není nikdo, tak bys neměla co zlepšovat, nudila by ses. Už by nebylo kam se posouvat. Byla by to prostě strašná nudná rutina. :-D.

    OdpovědětVymazat
  6. Veru, tohohle si na tobě TOLIK vážím. A vím, že to závodění prostě miluješ. A i když mně to přijde škoda, takhle tělo trápit, chápu tě a máš mojí plnou podporu. :*

    OdpovědětVymazat
  7. Nejdulezitejsi je zustat v pohode. I pribirani te posune nekam dal, nikdo nema pravo te soudit. Drzim palce, at se co brzy dostanes tam kam si prejes ty. Na nicem jinym vlastne nezalezi :)

    OdpovědětVymazat
  8. Veru skvělý článek, a nevidím důvod, proč by tě měl někdo soudit, na to nemá nikdo právo. Drž se a určitě nám dej vědět, jak pokračuješ :)

    Sweet Life with Lena

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, takze sacharidy k snidani a po treninku, tzn ze v ostatnich jidlech je nedavat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale já neříkám, že to je dogma, jen že to tak teď dělám. Ony jsou de fakto všude, třeba v jogurtu, ořeších, ale jako cíleně je dávám jen na ty dvě místa.

      Vymazat
  10. Jsi prostě skvělá a nejlepší, a hlavně krásná !!! Jak už někdo psal přede mnou, nějak extra bych si toho ani nevšimla :D Důležité je, že se zase hodíš do pohody, i když to znamená, že člověk nebude vypadat jako v sozóně, a to je podle mě vzor hodný následování <3

    OdpovědětVymazat
  11. Ahojda Veru! Moc pěkný článek, určitě jsem za něj nejen já vděčná. V lednu mi můj trenér udělal s BST to stejné, přesunul mi 2/3 S až po tréninku na večer, 1/3 přes den. Naučila jsem se snídat bez sacharidů, jsem méně unavená, mám větší sílu, začala jsem brát BCAA a je mi super. Vysekaly se mi boky, mám užší stehna, možná že i začnou vystupovat buchtičky. Chutě zmizely, refeed mám jednou za 2-3 týdny a spíš ho dělám z donucení. Psychika se mi čím dál víc projevuje jako hrozně důležitý faktor, jsem teď trochu ve stresu (studia, přítel ...) Snažím se být klidná, jak jen to jde!
    Budu na Tebe myslet, vše dokážeme!
    Pavla <3

    OdpovědětVymazat
  12. Zajimalo by me,jak ti pomohl trener?!?Na co mame trenery,kdyz ti nedokazi spravne nastavit dietu a po zavodech pomoct nakopnout metabolismus?Mnoho pozdravu Rena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reni, ale ty vlny byly jeho rada, ale nějak mi to prostě nešlo, chtěla jsem být chytřejší a zkoušet

      Vymazat
  13. A pro takove clanky te Veru uz tolik let miluju!

    Btw 9kg plus neni zadna traga! ;) 60kg krasa.

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj,
    jsem z Brna a delší dobu čtu tvůj blog, facebook apod.
    Chtěla jsem se zeptat, kolik kg svalů a kolik kg jsi měla během soutěže a kolik nyní?
    Mám podobné hodnoty jako ty a zajímalo by mě, jak může tělo vypadat při zůrném poměru svalů/tuků a tím si snadněji mohu sama nastavit vlastní cíl, kolik kg tuku a svalů v těle bych chtěla mít. V současné době mám: 161 cm výška, 59 kg váha - 27 kg svaly a 13,5 kg tuk.
    Fandím tvým cílům a jdu do toho také :)
    Krásný den přeji :)
    Alice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ali, já jsem se nikdy nevážila na inbody nebo tak, takže vůbec neumím říct. Díky za podporu

      Vymazat
  15. Veru, jak jsi psala - jsou to zkušenosti a ty nás posouvají dál :) Nedávno jsem si něčím podobným také prošla (extrémní režim a následné záchvaty, stres apod. z čehož se vyklubalo cca 9kg nahoře) a posílilo mne to, poučilo a samozřejmě také mrzelo. Ale jde se dál :) Na tobě je moc hezké, že je z tebe vidět a cítit, že tě tenhle styl baví a dělá tě šťastnou a to je podle mě to nejdůležitější! Dělej to pro svoje psychické i fyzické zdraví a pokaždé budeš zažívat úspěch ať už bude tvoje forma vyrýsovanější víc nebo míň...
    Co se upřímnosti týče, já osobně si jí obecně velmi cením. Ale stejně jako ty, taky mám myšlenky, že vzhledem k tomu, co studuji bych chtěla jít dobrým příkladem. Každopádně je skvělé to, že jsme všichni jenom lidi a dějí se nám třeba dost často podobné věci a ne že bych někomu přála něco špatného, ale je to hezké necítit se tak sám v té hromádce "úspěšných fitness lidí", kteří se prezentují svými úžasnými výsledky na internetu (což je samozřejmě zkreslující, protože takhle má člověk pocit, že jsou kolem něj jen lidé, kterým se vše vede, jenže ono když se někomu zrovna nedaří, většinou se tím nechlubí) :)
    Díky, K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rozumím jak to myslíš a já tobě taky držím palce, ať je vše jak si přeješ :)

      Vymazat
  16. Verunko, sama jsem si prošla závodama, dietou, nabíráním a teď opět předzávodní režim. A naprosto tě chápu a rozumím. Po závodech nejde tělo stále držet na nízkých hodnotách.po závodech člověk přibere ať chce nebo ne, a o tom to je. I pro mě bylo těžké smirit se s tím, že závodní forma už není, tělo je zalitý atd..ale pro další progres a nárůst svalové hmoty je navyseni jídla a nějakých těch kil potřeba. Drž se, fandím ti

    OdpovědětVymazat
  17. Verunko toto je proste asi nejlepsi clanek od tebe co jsem kdy četla. Omlouvam se za anonymitu, ale bude to tak lepší. Já našla trenéra někdy v půli ledna, jevil se mi jako dobrý trenér. Ale co je to dobrý trenér? Je to člověk co mi nastaví 15g tuku na den a 100g sacharidů? Mně jakožto člověkovi, co se nepřipravuje na žádné závody??? Jsem jen žena co chce zhubnout 10kg tuku se zachováním aktuálního stavu svalů a že jich moc nemám sakra! Má strava by se měla skládat z rýže bílků tuňáků...sakra a to jako mám jíst? Tak to ne! Kde je zelenina kde je ovoce? Dobře, ovoce bych se vzdala, bylo by to nutné, ALE! Moc ráda sleduju i Katty Veganzu, která je prostě úžasná svým přístupem a hrozně se mi líbí její pohled na věc, má svalíky a nízké ˇ% tuku, krásně papá! Taky chci! Chci být zdravá nemusím mít 10% tuku v těle, já budu spokojená i s 20% a že se k nim zdaleka neblížím,ale věřím, že budou! Pomalou cestou. Tobě to neskutečně sluší a vůbec mi nepřijdeš "zalitá nebo tlustá" naopak, takhle se mi líbíš o moc víc! Jsi krásná bez výčitek! :-* P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi zlatíčko, moc díky. Jasně, blbý je že si to všechno musíme většinou vyzkoušet, abychom věděli jak to chceme nebo ne :)

      Vymazat
  18. Krásně napsáno,. P.S. Už nějakou dobu Tě sleduji a díky za to, že jsou lidé jako Ty, kteří se nebojí otevřeně mluvit, zkoušet a připustit, že všichni jsme jen lidi a ne stroje. Taky se hledám a Tvé rady a tipy mi moc pomáhají. Jen tak dál! Držím palce!

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj Verunko, tenhle článek asi nebyl úplně lehký psát, ale my si moc vážíme toho, jak jsi upřímná a otevřená, i tehdy, kdy třeba není vše perfektní. Jsi lidská a toho si na tobě moc cením. :)
    Myslím si, že bikini fitness je super si třeba zkusit, ale co se týče dlouhodobosti- je to pro tělo dost zničující a ty se z toho krásně dostáváš. Musíš dát tělu prostor a netrápit ho :) Zkrátka najít si to, co mu bude vyhovovat :) O tom časování sacharidů jsem si též hodné načetla a spoustu věcí vyzkoušela. Sacharidové vlny mě v podstatě naučily žít bez sacharidů, zjistila jsem, že je vlastně ani k životu nepotřebuju (což bylo pár měsíců zpět něco naprosto neodmyslitelného, hlavně bez ovesné poránu!! :D :D) a v současné době je jím pouze po tréninku a na noc. Mě to tak třeba vyhovuje a nedovedu si představit, že bych jedla jako dřív sacharidy ráno a dopoledne a odpoledne jen bílkoviny, tuky a zeleninu. Kdykoliv zařadím refeed se sacharidy, jsem neskutečně unavená a nemám energii. Ale člověk musí zkoušet, obměňovat, dokud nenajde to svoje, co mu vyhovuje. :) Držím Ti palečky moc <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je strašně zajímavé sledovat, jak každý fungujeme jinak. Strava a tělojsou fakt zajímavé místa ke zkoumání :) díky za podporu, i já tobě držím :*

      Vymazat

Každý komentář mě potěší ♥