úterý 5. června 2012

Jak začít hubnout?

Určitě to znáte...máte chuť shodit pár kilo, být o něco hezčí, mít nohy jako kámoška a břicho jako jiná...tak začnete pátrat na internetu jak to nejlépe udělat nebo v horším případě, poradíte si přece samy...stačí nežrat! Není to tak úplně jednoduché...dneska si řekneme, co je všechno potřeba k tomu, aby jsme upravili cestu k hubnutí

1. MOTIVACE
Tohle je opravdu důležitá věc. Pokud jste se rozhodli, že se sebou chcete něco dělat a shodili pár kilo, je důležité si uvědomit, že to opravdu chci a chci to pro sebe! pokud budete hubnout pro někoho jiného, snaha Vám nevydrží to mi věře. Dobré je myslet pozitivně a představovat si jak budete mít krásné tělo, když to zvládnete! Je tedy potřeba si říci, chci zhubnout pro sebe a až se mi to povede tak...(doplňte si každý to co se Vám líbí, dopřejete si nové rifle? adrenalinový zážitek? tetování? dovolenou? to záleží na Vás:)

2. PEVNÁ VŮLE
Hubnoucí režim je především ukázkou naší vůle. Není to jen o tom, že budeme jíst více zeleniny...chce to trochu discipliny. Plánovat si jídlo dopředu, aby jsme pokryli doporučený denní příjem, naplánovat si pohyb. Důležité je taky odolat nabízeným lákadlům třeba na návštěvě u babičky, naučit se říkat ne! v případě, že si něco občas dopřejete(ani to není na škodu) pak nenechat se zlomit myšlenkami typu, když jsem si to dneska pokazila tak už na to kašlu. Důležité je si uvědomit, že tento směr životního stylu není o tom, už nikdy neochutnat tiramisu, ale vědět, že když si dám jen půlku a přizpůsobím tomu jídlo ve zbytku dne, tak se nic neděje:)

3. SEBEKOUČING
Nepostradatelný pomocník! Pokud jste se s ním ještě nesetkali, jedná se o web, kde se zaregistrujete a pomocí vstupních informací Vám spočítá doporučený denní příjem, včetně rozdělení B, S, T(Bílkovin, Sacharidů a Tuků). Každé jídlo si pak zapíšete a zjistíte, jestli jíte dostatečně, kterou složku přidat, kterou ubrat...najdete tady také mnoho informací o potravinách, včetně jejich energetické hodnoty. Zapsat si můžete také vykonaný pohyb. Cílem je, získat všechny "semaforky", které se nacházejí pod Vašim jídelníčkem, v zelené barvě. Zelená barva znamená, že jste perfektně splnili doporučený příjem, oranžová, že jste ho nesplnili úplně, ale dá se to ještě tolerovat, červená samozřejmě znamená nesplnění. Registrace je zdarma. Hlavní myšlenkou sebekoučingu je naučit hubnoucího člověka, že jídla není třeba se bát, naopak, je potřeba tělu dodat spoustu energie, aby mohlo fungovat. Důležité je, naučit uživatele vytvořit si jídelníček dle svých možností a chutí. (sebekoučing najdete na http://www.stobklub.cz/)

4. VÁHA
Nemám na mysli osobní váhu, na kterou raději nestoupáte, aby jste neviděli, kolik Vám ukáže, ale kuchyňskou váhu. Z počátku se bez ní totiž neobejdete. Pokud si jídlo pravidelně nevážíte, zjistíte, že Váš odhad, kolik co váží, bude hodně zkreslený. Je proto dobré, si jídlo pravidelně vážit, aby jste měli přehled kolik toho sníte a lépe se Vám pak jídelníček zapisoval do sebekoučingu. Bez toho to prostě nepůjde. Já osobně využívám digitální váhu, dají se pořídit kolem 200,-Kč. Dovolím si ještě poznámku k osobní váze. Je sice fajn vidět úbytky na kilogramech, mnohem důležitější jsou však ty na centimetrech. Pokud k hubnutí začnete cvičit, může se stát, že váha se nijak zvlášť nepohne, přesto budete mít volné kalhoty. Je to tím, že sval váží více než tuk. Proto je třeba úspěchy slavit na centimetry;)

5. INFORMACE
V neposlední řadě samozřejmě informace o potravinách. Které je dobré jíst? Jak často? V jakém množství? Na co si dávat pozor? Na toto téma doporučuji knihu MUDr. Václavy Kunové : Zdravá výživa. Samozřejmě se budu snažit zde těmito informacemi přispívat, ale vzhledem k množství informací až do dalšího příspěvku:)

6. POHYB
Pokud Vám někdo tvrdil, že se dá zhubnout jen s úpravou jídelníčku, tak trochu lhal. Možná, že by jste něco shodili, chcete ale aby Vaše tělo připomínalo rozsol? To určitě ne. Bez pohybu to prostě nejde. Důležité je, vybrat si takový, který vás bude bavit. Dnes je toho na výběr nepřeberné množství. Je dobré kombinovat aerobní aktivity s posilováním. Mezi aerobní řadíme například běh, bruslení, jízdu na kole, na elipticalu, tanec, aerobic, lyžování, chůzi a spoustu dalších. U těchto sportů je dobré vydržet alespoň 30 min., protože tuky se začínají spalovat až po delší době. Nezapomeňte také na hlídání tepové frekvence! Aerobní pohyb pak můžete kombinovat s posilováním, protože více svalů znamená lepší spalování, lepší držení těla, které bude krásné a pevné!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář mě potěší ♥