středa 6. června 2012

Rady pro správné hubnutí

Hubnutí je bohužel velmi individuální záležitostí, každé tělo může reagovat jinak. Nabízím zde několik univerzálních tipů, kterých se držet, pokud chcete zdravě odstranit pár kil;)

  • Nejdůležitější je uvědomit si, že nejzdravější forma hubnutí je půl kila až kilo týdně. Opravdu není dobré hubnout rychleji, pokud se chcete kil nadobro zbavit a ne je přijmout po čase zpět v podobě jojo efektu;).
  • Nezapomínejte na svůj bazální metabolismus! Je jasné, že nejlepší je přeměřit si ho u kvalifikovaného odborníka, takovým odrazovým můstkem však může být i orientační počet, který lze vypočítat zde. Co to vlastně je? Určí optimální energetický příjem, který je nutný pro fungování těla. Už jen to, aby mozek přemýšlel a mohli jste dýchat a vstát ráno z postele, potřebuje tělo energii. Proto jsou tak nesmyslné diety o 4000KJ, které nepokryjí ani tu základní potřebu. To je také důvod proč když jíte málo, nehubnete. Tělo potřebuje z něčeho fungovat a pokud je energie málo, VŠECHNU si uloží na horší časy;)
  • Teď už víte, kolik toho musíte sníst, já osobně jsem hubla při 6400KJ denně;) Důležité je, dodržovat rozmezí jídel mezi 2,5-3hod. Pokud budou mezery větší, může se stát, že budete mít hlad a následně chutě na nezdravé a cukrem nabyté potraviny. Navíc pak tělo může začít ukládat potraviny do zásob.
  • Ráno začněte snídaní(nikdy nevynechávat!!!). Je dobré nasnídat se do hodiny od probuzení. Vaše tělo snídani potřebuje, je vyhladovělé po noci a pokud mu nedáte dostatek energie na nový den, určitě Vám nebude sloužit tak, jak by jste chtěli!
  • Mezi snídaní a obědem si dejte svačinku. Nemusí to být nic velkého. Vhodné jsou mléčné výrobky, může to být i pečivo s šunkou, nebo kousek sýru a ovoce. Myslete však na to, že je taktéž důležitá. Pokud nemáte čas, dejte si v nejkrajnějších případech, alespoň kávu s mlékem(ale opravdu v nejkrajnějších případech). Určitě ale nezabere moc času sníst hrst ořechů, kouskem sýra nebo jogurt;)
  • Na oběd si vyčleňte čas. Spolu s večeří je to jedno z největších jídel dne. Proto dbejte na to, aby bylo dobře vyvážené. Pokud si dáte smažený sýr a hranolky, budete celé odpoledne těžcí a unavení. Dobrou volbou může být například ryba s bramborem a zeleninovým salátem. Určitě ho neodbývejte polévkou ze sáčku, která je nabytá konzervanty a solí.
  • Další svačinku, tedy tu odpolední si vychutnáte mezi obědem a večeří. Objevují se názory, že zde již nepatří sladké nebo ovoce. Já osobně jsem si ovoce dopřávala i na odpolední svačinku a ničemu to nevadilo. Důležité je však hlídat jeho množství. (při redukci by jste ovoce měli mít max. dva kusy za den) Dá se jinak řešit obdobně jako dopolední svačinka(tipy na recepty v dalším příspěvku:))
  • Večeři určitě neodbývejte a hlavně zapomeňte na nesmysl, že po páté hodině se nejí! Tedy ano, můžete jíst nejpozději v pět, pokud se ale chystáte do postele v osm! Tímto zvykem si akorát zpomalíte metabolismus. Večeře by měla obsahovat hlavně bílkoviny, tedy maso, rybu, tvaroh, tofu, tempeth, soju, sýr apod. v doplnění o zeleninu. Na noc se nemusíte vyhýbat sacharidům (tedy přílohám), ale dejte si jich menší množství než na oběd;) Pokud večeříte v šest hodin a víte, že půjdete spát až o půlnoci, dejte si mezi devátou a desátou ještě malou druhou večeři. může to být klidně jen sklenice mléka, kousek sýru, trocha šunky se zeleninou...něco ale určitě snězte. POZOR!!samotná zelenina se nedá považovat za jídlo, vždy ji jezte jako doplněk jídla případně mezi jídly pro utišení chutí.
  • Zeleninu můžete jíst nepřeberné množství, není nijak omezena, nejméně však 300g za den;). Ovoce si také dopřejte, při redukci pro větší množství cukru omezte jeho příjem na max. dva kusy za den. Pečiva se nevzdávejte, při redukci si však dopřejte max. 2 ks za den. Pravidelně udržujte pitný režim! alespoň 2 litry vody nebo neslazených čajů. Ke každé kávě si dejte sklenici vody na víc. Kávy se není potřeba vzdávat, smetanu ale zaměňte za mléko a snažte se omezit cukr na minimum. Nevyhýbejte se příloham, jen kontrolujte jejich množství!Dejte pozor na to, že většina příloh vařením nabude, tzn. pokud si chcete dát 100g těstovin, dejte jich vařit jen 50g;)
  • Tučné a těžké jídla omezte na minimum. Nezdravé sladkosti zkuste vyměnit za zdravé alternativy. I klasická jídla se dají připravit zdravě, o tom zase jindy;)
  • Dodržujte pravidelně pohyb, který je velkým pomocníkem při shazování kil;) 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář mě potěší ♥