úterý 5. června 2012

Červená čočka

Luštěniny patří neodmyslitelně k zdravému životnímu stylu a měly by se v našem jídelníčku často vyskytovat. Jejich malinkou nevýhodou je doba přípravy. Nutnost naložit luštěninu do vody den předem a pak ji ještě vařit, mě často odrazuje. Výjimku tvoří právě červená čočka, kterou lze uvařit do měka během pár minut, bez předchozího namáčení a to je důvod proč se řadí k mým oblíbenkyním!

Červená čočka pochází z Turecka, dnes je ale rozšířená po celé Asii a oblibu si získává i v Evropě. Obsahuje spoustu železa, selenu, fosforu, zinku a vitamínu B6. Díky vysokému podílu vlákniny má skvělou sytící schopnost, ale také napomáhá při zácpě. Kromě doby varu, je tato čočka také výjimečná tím, že narozdíl od ostatních luštěnin nenadýmá.

Já osobně ji nejvíce využívám při vaření polévek, kde si na porci zhruba 30g do polévky přidám, abych zvýšila její energetickou hodnotu, navíc když se čočka uvaří, polévku hezky zahustí a ještě výborně chutná. Připravuji z ní také klasickou čočkovou kaši, ke kterému přidám vejce na tvrdo, kyselé okurky od babičky a plátek žitného chleba.

Červenou čočku koupíte v každém dobrém hypermarketu nebo ve zdravé výživě. Cenově se pohybuje v rozmezí 30-40 Kč/500g.

Její energetické hodoty na 100g
Bílkoviny: 23,1g
Sacharidy: 52,4g
Tuky: 1,3g

4 komentáře:

  1. Doporučovala mi ji teta, teď o ní čtu tady, tak si jí zejtra dojdu koupit a bude to! :-D
    Jsem na ní zvědavá! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já ji miluju, určitě ti bude taky chutnat;)

    OdpovědětVymazat
  3. Neznám nic lepšího než červenou čočku! Okusila jsem ji sice nedávno, ale za to, to byla láska na první pohled (ochutnání) :D..

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě potěší ♥